NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Király Viktor a Savaria Szimfonikusokkal énekel

Ha Stohl András a Hollywood Classicson egyéb elfoglaltsága miatt most nem is tud jelen lenni, a Savaria Szimfonikusok slágerparádéja idén sem maradhat celeb- konferanszié nélkül. Itt lesz Dobó Kata, Csonka András kíséretében. Mérei Tamás megígérte, utóbbi híresség nem fog Ding dongot énekelni.

Évadkezdő szimfonikus sajtótájékoztatóra gyülekezünk a Bartók Terem alatti Szimfóniában. Finom a kevert gyümölcsös süti, hosszúkávéval már-már tökéletes. Nincs más hátra, mint hogy meghallgassuk Mérei Tamást, aki a szombathelyi zenekar sűrű menetrendjébe avat be. – A direktor a Tesco melletti körforgalomból esett be, ahová az idei Savaria Karnevál egyik fő attrakcióját, a diadalívet készülnek felállítani. Mérei azon értetlenkedik, hogy lehetséges, hogy nyolc betonalapzatból előzetesen négyet rossz helyre építettek. – De most más a téma, térjünk rá a zenei csemegékre.

Savaria Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztató
fotó: Bonyhádi Zoltán

A szimfonikusok programja az elkövetkezendő hónapban is sűrűnek ígérkezik. Csütörtökön a zenekar Budapestre utazik, ahol a Müpa Fesztiválszínházában Vásáry Tamás vezényletével Szokolay Sándor szerzői estjén, a zeneszerző 80. születésnapja tiszteletére.

Jövő hét pénteken, október 7-én szintén a MÜPÁban a húsz éves Visegrádi Négyek tiszteletére, négy államfőnek játszik a zenekar Medveczky Ádám vezényletével. Ebben a programban csendül fel Smetana, Chopin, Rajter és Veress Sándor egy-egy műve.

A zenekar szimfonikus bérletének első előadása pénteken (2011. szeptember 30. péntek, 19:30, Bartók Terem) esedékes. Vásáry Tamás vezényletével Szokolay: Istenes énekek bibliai szövegekre, Liszt: Magyar fantázia, Brahms: 2. D-dúr szimfónia op.73. című darabját játsszák. Közreműködik: Kertesi Ingrid (ének).

Csonka Pici vajon dalra fakad Szombathelyen?

Ha Stohl András a Hollywood Classicson egyéb elfoglaltsága miatt most nem is tud jelen lenni, a Savaria Szimfonikusok idei slágerparádéja (2011. október 14. péntek, 20:00 Bartók Terem) idén sem maradhat celeb- konferanszié nélkül. Itt lesz Dobó Kata, Csonka Pici kíséretében. A nézőket-hallgatókat viszont ezúttal is tűzijátékkal és egy pohár Vodka-Martinivel kényeztetik. A műsorban részleteket hallhatunk majd a Karib-tenger kalózai, a Harry Potter, az Armageddon, a Házibuli, a Volt egyszer egy vadnyugat, a Robin Hood, a Cinema Paradiso, A Keresztapa, A misszió, a Golden Eye c. filmek zenéiből.Közreműködik: Horváth Meggie és Király Viktor. Vezényel: Kovács László.

Szombathely vörös szőnyege
fotó: Mészáros Zsolt

A népszerű opera-sorozat első előadásán (2011. október 29. szombat, 19:00 Bartók Terem) Rossini Sevillai borbélya lesz repertoáron. Az operát koncertszerű előadásban hallhatjuk majd. Vezényel: Aldo Sisillo.

A felnőtt bérletes programjukat Zalaegerszegen is bemutatják. Bővül az ifjúsági bérletesek köre is, a környező megyékbe is elviszik fiatalok számára összeállított előadásaikat. Mind a szimfonikus, mind az operabérlet szépen fogy, teltházas programokra számítanak. A kamarazenei bérletből viszont még jócskán van eladó.

Az együttes anyagi helyzetére rátérve Mérei Tamás megjegyezi, rövidesen az eddig közös (megyei és városi) fenntartásban működtetett zenekar a városhoz kerül. Minden a parlamenttől függ, hiszen ha elfogadják az új önkormányzati törvényt, akkor a megyei önkormányzatok tulajdonában nem lehet egyetlen kulturális intézmény sem. Több pénzt ettől az intézkedéstől sem remélnek – közli Mérei. Viszont talán végre változik az a helyzet, hogy rendre alultervezik a zenekar költségvetését, aztán évközben, pótlólag kapnak annyit, hogy elég legyen a működésre.

Jövőre egész nyáron át lesznek Iseumi Nyári Játékok

A nyári Varázsfuvola

2011.08.20. 10:04

Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola

/ kultúra gal. 51 hsz. 2 kapcs. /
Az első felvonás még nem tud magával sodorni, ami jó az magában, külön-külön él. Miklósa Erika beragyogja a szombathelyi Iseumot...
három előadása nagy sikerrel és teltházzal futott, 15 millió forint bevételt produkált. A 30 milliós költségvetéssel működő nyári projekt Szőts Géza államtitkár személyesen elhozott 12 millió forint támogatásával rentábilis lett.

Savaria Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztató
fotó: Bonyhádi Zoltán

Jövőre újfent terveznek hasonló szabadtéri megmozdulást, magasra tették a mércét, szeretnék, ha nemzetközileg is nívós előadások születnének. A Iseumi Nyári Játékokon jövőre Verdi Aidáját, Mozart Figaro házasságát (Káel Csaba rendezésében) és az István a Királyt láthatjuk majd.

Kapcsolódó

2010.10.14. 14:25

Ez már majdnem Amerika! – Szombathelyi Hollywoodoo

/ kultúra gal. /
Dicsérendő, hogy a klasszikus zenei magaslatoktól magát távol tartó polgárra is gondol a Savaria Szimfonikus Zenekar, és hollywoodi slágerekkel (no meg Stolh Bucival, Görög Zitával) csábít a Bartók Terembe. Mindezt teszi ízléssel...

2011.08.20. 10:04

Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola

/ kultúra gal. 51 hsz. 2 kapcs. /
Az első felvonás még nem tud magával sodorni, ami jó az magában, külön-külön él. Miklósa Erika beragyogja a szombathelyi Iseumot...

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: M*jd h* * v*r*s * k**s* *d*k*t , f*j*nk*nt + 5*ft s*rcc*l p*t*l...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
Igaz: *z *nd**n r*z*rv*t*m*k*t m*r f*lsz*b*d*t*tt*k ? V*gy *k m*g m*nd...
76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések
Igaz: V*nd*gl*t*s*s*k t*nt*tt*k M*ll*rc* sz*g*t*n - * k*rl*t*z*s*k *ll...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
nemazert: H* b*v*nt*k f*d*z*tk*nt * k*s*bb *l*d*tt *ng*tl*t *s * m*gv*s*r*...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
Igaz: +1 +1 +1 ..........
Podcast – Miért fogadja el a társadalom jó része a mindent átszövő korrupciót?