NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Direkt36: Kínai kémoffenzíva lett az Orbán-kormány keleti nyitásából

Egyre súlyosabb nemzetbiztonsági problémával kell Magyarországnak szembenéznie.

Kitárta a kaput az Orbán-kormány Kína titkosszolgálata előtt a keleti nyitás politikájával, és ez egyre súlyosabb nemzetbiztonsági problémát jelent Magyarországnak – derül ki a Direkt36 új cikkéből, ami a 444.hu-n jelent meg.

A cikk szerint miközben a kormány nagyértékű beruházások reményében igyekszik a legváltozatosabb módokon Kína kedvében járni, a kínai titkosszolgálat magyarországi aktivitása olyan látványos lett 2020 végére, hogy magyar titkosszolgálati vezetők már kínai offenzíváról beszéltek a parlament nemzetbiztonsági bizottságában.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat például megerősítette, hogy a magyar politikai-gazdasági elitről is adatokat gyűjtő Zhenhua Data a kínai hírszerzésnek dolgozott.

Ez az a kínai cég, melynek tavaly ősszel kiszivárgott adatbázisában

2020.10.13. 14:25

Ipkovich Györgyről, Szombathely volt polgármesteréről is adatot gyűjtöttek a kínaiak

/ közélet 8 hsz. /
Hétszáz magyar név szerepel egy kiszivárgott kínai listán, ami a szakértők szerint hírszerzési célokat szolgál.
szerepel Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István volt főpolgármester egy-egy gyereke is. „Az említett gyermekem nincs jelen még a Facebookon sem. Valószínűleg rólam reméltek közvetve információt szerezni” – mondta Tarlós a Direkt36-nak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én
fotó: Soós Lajos / MTI

A Kínának látványos gesztusokat tevő Orbán-kormánynak már 2010 óta meggyűlik a baja a kínai hírszerzéssel. Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után nem sokkal egy FBI-akcióban elfogtak a ferihegyi reptéren két kínait, akik ballisztikus rakéták vezérléséhez szükséges nyugati mikrochipeket próbáltak megszerezni.

Azokat a kémeket végül kiadták a magyar hatóságok az Egyesült Államoknak, azóta viszont a magyar kormány mindent elkövet, hogy elkerülje a konfliktusokat, és próbál minden lehetőséget kihasználni arra, hogy Kína kedvében járjon. Annak ellenére is, hogy a cserében remélt kínai beruházások eddig elmaradtak.

Ez történt például az Európai Unió és Kína 2019-es csúcstalálkozója előtt is, amikor Nagy-Britannia vezetésével több uniós tagállam ki akarta mondatni az EU-val, hogy Kína a felelős egy súlyos kibertámadásért. A kezdeményezés elbuktatásából mások mellett a Kína-barát politikát folytató németek és a magyarok is kivették a részüket, mondták a Direkt36-nak uniós diplomaták.

Az Orbán-kormány Kína-barát politikája azonban egyre több konfliktust szül, mióta pár éve az Egyesült Államok elkezdte kiszorítani az európai 5G-mobilhálózatokból a Huawei kínai techóriás eszközeit.

„Az amerikaiak rákényszerítették a közép-európai régiót, hogy nyilatkozzanak, álljanak ide vagy oda. Magyarország meg Kína mellé állt, mert a legnagyobb külkereskedelmi partnerré vált, válik” – magyarázta az 5G hálózatok körüli háború következményeiről Gecse Mariann, a Huawei magyar leányvállalatának egyik vezetője. Így lett Magyarország az olyan egyetlen uniós tagállam, amelyik semmilyen szinten nem csatlakozott az amerikaiak Huawei-ellenes szövetségéhez.

A jó viszonynak azonban sokszor van súlyos ára. A Huawei körüli csatározásban Kína letartóztatott és kémkedéssel gyanúsít egy magyar állampolgársággal is rendelkező kanadai exdiplomatát, Michael Kovrigot.

Szijjártó Péter külügyminiszter zárt ajtók mögött segítséget ajánlott Kanadának az 1990-es években még Budapesten újságíróként dolgozó férfi kiszabadítására. A nyilvánosság előtt azonban hallgat a magyar kormány a több mint két éve Kínában raboskodó Kovrigról, és a szabadon bocsátását követelő felhívások egyike mellé sem áll oda.

A magyar külügyminisztérium nem reagált a Direkt36 megkereséseire.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után