NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?

Naná, hogy egyből előkerültek a szánkók, élvezkedtek a kutyák, és gubbasztottak a madarak.

Délelőtt olvasóink szemével mutattuk meg

01.17. 11:20

„Lubickoltunk” a hóban

/ csak szombathely gal. /
Összeállítottunk egy képgalériát olvasóink havas fotóiból.
a havas világot, így estére pedig a profi lencséjén át látjuk ugyanazt, de mégsem egészen. A profi tudja, hogy a lehető legkisebb, csúszásra alkalmas hó esetén a szombathelyiek ellepik a hegyüket, a dombnak is kurta lankát az emlékmű alatt, mert így tesznek már emlékezet óta.

Itt szánkóztak apáik
fotó: Mészáros D. Zsolt

Itt szánkóztak az apáik, az apáik apái és azoknak is mindenféle ősei. Itt szánkózott a mai nagyapa, a fia és az unokája, a szánkók suhanása, a kacajok és zsivajok ugyanazok csak más alakban. A ma szánkázók között nem egy akad, aki először, látott havat, és olyan is, aki már sokadszor. Csak a járgányok változnak, a ruházatok, a szemek csillogása örök, mint ahogyan a hó is.

A város már messze van
fotó: Mészáros D. Zsolt

A domb azért van akkora magas, hogy fölülről lehet innen látni a várost, befogni a tekintettel, mennyit is nőtt tavaly óta. Hízott-e, karcsúsodott, van-e új ruhája. Ilyenek mind kifigyelhetők a domb tetejéről, ahová így télvíz idején másképp úgysem menne fel az ember. A hó tehát varázserejű, olyat is odavisz a dombra, akinek máskor ilyesmi eszébe se jutna.

A hó odavisz a dombra
fotó: Mészáros D. Zsolt

S míg az emberek kurjongatnak, sikongatnak a suhanás közben, s tán háromszorosan, hogy a karanténból kiszabadultak, a profi fotós tudja, hogy teleken, főleg havas napokon a tavat is fel kell keresnie, ahol ilyenkor csöndek vannak. A hártyásodó jégen gubbasztó madarak, akik igaz szívekkel várják a tavaszt ilyenkor, mert nem tudják milyen is szánkázni a dombon, suhanni sebesen.

Beleolvadnak a fehérségbe
fotó: Mészáros D. Zsolt

De ők pedig fityiszt mutatnak a szánkóhoz, s így földhöz kötött embernek, szállnak föl a levegőégbe, és beleolvadnak a fehérségbe egészen. Ilyen az, ha Szombathelyen havazik, és bizonyára ilyen mindenhol máshol is, de ez a miénk, hogy ismerjük egészen, minden buckáját neki. Mert a domb a miénk, és a madarak is, a tó is. Szombathely a miénk egészen. (Ha rákattint a képre, még rengeteget talál a galériában.)

Együtt vagyunk mindannyian
fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre