NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Többek között idősek klubja is nyílik Szombathelyen az egykori Gyermekek Házában

Egy pályázattal szeretnék fellendíteni a KISZ-városrész közösségi és kulturális életét.

Az egykori KISZ-lakótelepen áll egy épület, ami valaha a szombathelyi Gyermekek Háza volt, ám ezt a funkcióját elvesztette. Ezután óvoda működött itt, de elköltözött, most pedig a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálatnak ad otthont. Emellett 2019-ben egy Waldorf-iskola egy része is beköltözött a tetőtérbe.

A közgyűlésnek az előző ciklus alatt voltak kétségei afelől, hogy az épületben megfér egymás mellett egy szociális szolgáltató központ és egy alapítványi iskola, de az idő bebizonyította, hogy működik a dolog – mondta Nemény András, Szombathely polgármestere egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Az épületen jelenleg is két intézmény osztozik.
fotó: Mészáros D. Zsolt

A polgármester hozzátette, hogy az épület még ennél is többre hivatott, ezért most több résztvevő szorosan együttműködve azon dolgozik, hogy igazi közösségi házzá váljon a volt Gyermekek Háza.

Nemény András fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a KISZ-lakótelepen, aminek a 2019-es önkormányzati választások előtt ő volt a képviselője, több olyan saját programja van, ami az évek során hagyománnyá vált. Ilyen például a KISZ-lakótelepi napok és a szociális karácsony. Az igény tehát megvan egy állandó közösségi térre.

Németh Ákos, a körzet jelenlegi képviselője arról beszélt, hogy az épület régen nem csak közösségi színtér volt, de közművelődési feladatokat is ellátott, egy 2015-ös döntés nyomán azonban elvesztette ezt a funkcióját. A képviselő ezért 2019-ben azzal kereste fel a Pálos Károly intézményvezetőjét, Kulcsár Lászlónét, hogy együtt kezdjenek valamit az épülettel.

Nemény András polgármester, Németh Ákos tanácsnok, a 13. választókörzet képviselője
fotó: Mészáros D. Zsolt

Kulcsár Lászlóné arról számolt be, hogy az intézmény 15 millió forintot nyert CLLD-pályázaton (közösségi és kulturális terek kialakítására elnyerhető pályázat), mely összegből két közösségi teret alakítanak ki, illetve akadálymentesítik az épületet.

Az, hogy pontosan milyen programoknak ad majd otthont az épület, egyelőre szervezés alatt áll, de az már szinte biztos, hogy idősek klubja is működni fog itt, mivel ezen a városrészen nagyon sok idős ember él, akiknek most senki nem szervez programokat – hangzott el a tájékoztatón.

Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője
fotó: Mészáros D. Zsolt

Kulcsár Lászlóné hozzátette, hogy a Pálos Károly alapvetően szociális feladatokat lát el, ezért ehhez a projekthez szükségük volt egy olyan partnerre, aki a közművelésben, programok szervezésében jártas. Így alakult, hogy a szombathelyi AGORA-val közösen dolgoznak most a megvalósításon.

Horváth Zoltán, az AGORA igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Szombathelyen a peremkörzetekben működő egyesületek már országosan is elismert közösségépítő és kulturális tevékenységet végeznek, a lakótelepek pedig ebben lemaradtak. Az AGORA igazgatója ezt a lemaradást szeretné behozni a Pálos Károllyal közösen.

Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója
fotó: Mészáros D. Zsolt

A projekt előkészítése májusban kezdődik, a kivitelezés júniusban, szeptember 30-áig pedig a tervek szerint elkészül az épület felújítása is – derült ki a sajtótájékoztatón.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
Balra el a piac felé, két záróvonalon át
Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét