NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ki a felelős a SZOVA pénzügyi helyzetéért?

A nagy egymásra mutogatás közben úgy gondoltuk, nem árt tiszta fejjel végigkövetni a történteket. Így aztán időt és energiát nem spórolva utánajártunk a városi mamutcég 2007 óta görgetett ügyeinek. A végeredmény egy komplett dolgozat lett, ami áttanulmányozásra kifejezetten ajánlott!

Mint arról korábban már beszámoltunk

2011.11.23. 12:01

Bajban a SZOVA

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
3,5 milliárddal nőtt a hitelállománya az önkormányzati cégnek a svájci frank erős árfolyama miatt. A városnak kell kisegítenie a céget. Közgyűlési előzetesünk.
: komolynak tűnő pénzügyi csávába került a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA). Németh Gábor vezérigazgató a novemberi közgyűlés elé tárt anyagában ennek okaként elsősorban a 2007. december 18-án végrehajtott, ötmilliárd forint összegű svájci frankos kötvénykibocsátást, valamint az így előteremtett forrásból megvásárolt, állítása szerint eladhatatlan ingatlanokat jelölte meg.

Kötvénykibocsátás: csodaszer vagy lassan ölő méreg?

Ahhoz, hogy teljesen kerek történetet kapjunk, egészen 2007-ig kell visszanyúlnunk az időben és a városi történelemkönyvekben. Ebben az esztendőben ugyanis több fontos döntés született. A Házkezelési és Városgazdálkodási Kft. összevonásával július 1-jén létrejött maga a SZOVA

2007.07.06. 15:55

Most hivatalosan is létrejött a vagyonhasznosító csodavállalat

/ közélet /
Július elsejétől a házkezelési valamint a városgazdálkodási kft. közös köntösben, Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. néven működik tovább.
, melyhez 2008 nyarán hozzácsapták a Claudius Ipari Park Kft.-t is. Nem sokkal később, egész pontosan 2007 szeptemberben a közgyűlés úgy döntött, hogy a sokáig csak a ciklusprogramok álom rovatában szereplő önkormányzati mamutcég bocsássa ki a fent már említett kötvényt. A jobboldal ezt a lépést azóta is rendszeresen olvassa a szocialisták fejére.

A közgyűlés 2007-ben döntött a kötvénykibocsátásról
fotó: sadness

De pontosan mit is jelent a kötvénykibocsátás? Az önkormányzatok számára jelenleg két lehetőség biztosított külső forrás bevonására: a hitelfelvétel és a kötvénykibocsátás. Utóbbi viszont sokkal kedvezőbb feltételekkel lehetséges. Kutattunk egy keveset, ennek eredményeként kiderült, hogy a helyi MSZP lépése korántsem mondható egyedinek, hiszen 2007-ben minden korábbi mértéket meghaladóan megnőtt az önkormányzatok kötvénykibocsátása.

A 2005-től egyre gyorsuló folyamat lényege az, hogy az önkormányzatok forráshiányos gazdálkodásukat ezzel a pénzszerzési módszerrel próbálják meg stabilizálni, jobb esetben dinamizálni. 2007-ben a legnagyobb önkormányzati kötvénykibocsátás Szolnokon történt, itt 8,7 milliárd forintnyi értékpapírt értékesített a város. Vasból pedig a fideszes többségű megyei közgyűlés, valamint a körmendi önkormányzat is ugyanebben az időszakban lépte meg ugyanezt.

Közbeszólt a válság

A kötvények ügyében nagyjából teljes az egyet nem értés: a szokásos politikai kötélhúzás jegyében, ahol a baloldal szorgalmazza, ott a jobboldal ellenzi, ahol a jobboldal akarná, ott a baloldal tiltakozik. Szombathely mindenesetre az 5 milliárd forintos kötvényért egykor mintegy 33 millió svájci frankot kapott, ezt 2032-ig kell visszafizetnie. Azt még mindenképp érdemes feljegyezni, hogy a kibocsátáskor 150 forintért adták az alpesi devizát.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2008-ban az egy évvel korábbihoz képest jelentősen csökkent a svájci frank értéke a forinttal szemben. Így a kötvénykibocsátáson a SZOVA 2008 nyarán jelentős, nem realizált árfolyamnyereséget könyvelhetett el. Ezt követően aztán a gazdasági világválság hatására rendesen elszabadultak a devizaárfolyamok, amit az egész magyar lakosság azóta is nyög. No, meg a Fidesz került többségbe a helyi közgyűlésben...

Az elkergetett előd

Az időrendiség úgy kívánja, hogy itt ismét tegyünk egy kisebb kitérőt: 2008 szeptemberében Kovács Előd, a SZOVA korábbi főnöke ugyanis sajtótájékoztatón számolt be

2008.09.04. 14:20

Eredményes a SZOVA ZRt. – Két év alatt megtízszerezték nyereségüket

/ közélet /
Míg 2006-ban 30 milliós eredményt értek el a SZOVA jogelőd vállalatai, az idei év végére 360 milliós eredményt várnak. Sajtótájékoztatón értékelték az önkormányzati cég működését.
arról, hogy a jogelőd cégek 2006-os mutatóihoz képest 2008 végére több mint tízszeres, egész pontosan 360 milliós nyereség prognosztizálható. Ez aztán a kirobbant válság hatására nem értékesített új buszpályaudvari területek miatt – a nem realizált árfolyamveszteség következtében – elérhetetlenné vált. Mindenesetre furcsa, hogy 2009 januárjában a cég igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága, az akkor már fideszes többségű közgyűlés egyetértésével leváltotta a vezérigazgatót
2009.01.23. 10:47

Leváltották a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját

/ közélet 14 hsz. 5 kapcs. /
Tegnap este közös, zárt ülésen mentette fel a SZOVA Zrt. igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága a szombathelyi önkormányzati cég vezérigazgatóját. A szocialisták szerint csupán álca a közös megegyezés.
, pedig a SZOVA üzemi eredménye jelentősen javuló tendenciát mutatott.

A SZOVA székháza, politikai támadások célpontja
fotó: Mészáros Zsolt

Kovács Elődöt egyébként a SZOVA megalakulása óta támadta a városi közgyűlés jobboldali frakciószövetsége. Ebben különösen Molnár Miklós, a Pro Savaria korábbi frakcióvezetője, a SZOVA felügyelőbizottságának tagja, jelenlegi alpolgármester járt az élen. Kezdeményezésére több vizsgálatot is indult a cégnél, a felügyelőbizottság (feb) viszont nem talált hibákat a vállalat működésében. Megjegyeznénk: a feb elnöki tisztét lassan három éve Marton Zsolt tölti be, tehát az esetleges jogsértéseket neki is jelezni kellett volna.

Kovács Elődöt 2009 februárjában a Távhő egykori igazgatója, Németh Gábor váltotta a SZOVA élén. 2009 júliusában egyébként a svájci frank árfolyama közel 170 forintra csökkent. Kérdés, hogy ezt az alkalmat miért nem használta ki a SZOVA, vagy éppen a fideszes vezetés az árfolyamkockázat elleni védekezésre? Jelenleg, a 250 forint/CHF árfolyamszint környékén már késeinek érezzük a vészharangok kongatását.

2032-ig törleszt a SZOVA

Németh Gábor előterjesztésében azt írja, a SZOVA-nak a kötvénykibocsátás miatt 3,25 milliárd forint árfolyamvesztesége jelentkezett. Ez az összeg azonban egyelőre nem realizált veszteség, tehát csupán azt jelzi, hogy jelenleg a 2007-ben kibocsátott ötmilliárdot mostanában körülbelül 8,25 milliárdért tudnánk megvásárolni. Ezt viszont senki sem tervezi (valószínűleg nem is lenne miből), hiszen a kötvénytörlesztés végdátuma 2032! Addig még igen sok víz lefolyik a Perinten, a 3,25 milliárdos veszteség hangsúlyozása persze kifejezetten hangzatos, viszont pillanatnyilag semmit sem jelent…

Pontosabban annyit, hogy az adott üzleti év során a SZOVA által megfizetett tőketörlesztésnél és kamatköltségnél realizálódik árfolyamveszteség. Az akkor ott dolgozók szerint tekintettel arra, hogy míg a CHF után rendkívül alacsony kamatot kell fizetni, miközben a forint betétek után magas kamat volt elérhető, a SZOVA negyedévente készülő kötvénymonitoring jelentése szerint a realizált hozam százmilliós nagyságrenddel magasabb mint a realizált árfolyamveszteség!

Így nézett ki a Fraknó utcai üres telek
fotó: Tóth Ákos

Végül ehhez a fejezethez még némi adalék: vitathatatlan, hogy az utóbbi időben a fontosabb már lezárt, vagy még futó projekteket (mint például: mozi árkád, Kőszegi utca beépítése, Fraknó utcai társasház, vagy éppen a Kossuth Lajos utcai üzletház) az előző menedzsment terveztette és indította el. Információink szerint ráadásul a SZOVA az utóbbi időben több vállalati és közületi ügyfelet bukott el a hulladékpiacon is, pedig ez a tevékenység volt a cég legjövedelmezőbb üzletága.

Miért nem adták el a vitatott ingatlanokat?

Egy másik, kacifántos, a jobboldal által szívesen előcitált kérdéskört jelentenek a kötvényforrásból a buszpályaudvar építésére, valamint az ipari park miatt megvásárolt ingatlanok. (Erről egyébként szintén a kötvénykibocsátásról is döntő 2007. szeptember 27-ei közgyűlés hozott határozatot.) A Sárdi ér úton lévő ipari területek megvételét a képviselők egyhangúlag (tehát a Fidesz beleegyezésével) fogadták el, mivel a városnak nem maradt ipar létesítésére alkalmas területe, noha a gazdasági bizottság korábbi döntése azt írta elő, hogy az nem csökkenhet 10 hektár alá. Információink szerint egyébként a vásárlás mellett Molnár Miklós kardoskodott a legjobban a zárt ülésen, az előzőekre hivatkozva.

Még az Ipari Park Kft. idejében a beolvadás előtt 106 millió Ft összeget nyert első körben a megvett területek közművesítésére, a SZOVA igazgatótanácsa azonban nem támogatta a közművesítéshez az önerő biztosítását. Így viszont egyben – közmű nélkül - eladhatatlan a 15 hektárnyi terület. Úgy tudjuk, korábban norvég befektetők mellett egy szombathelyi cég is érdeklődött, ám a SZOVA nem adott ebben az esetben sem árajánlatot, csak leírást küldött a területekről.

Még a válság idején is voltak érdeklődők

A buszpályaudvar építéséhez szükséges ingatlanok megvásárlásáról a közgyűlés a SZOVA igazgatótanácsának javaslatát felülbírálva döntött, hiszen a városvezetés többször is egyértelműen kijelentette, hogy ez nem gazdasági, hanem városrendezési kérdés, hiszen így az Ady, illetve az Éhen Gyula tér is felszabadulhatna. Az eladókkal azonban a sajtó teljes nyilvánossága előtt tárgyaltak, ami nem volt szerencsés.

Ide tervezték egykor az új buszpályaudvart
fotó: Horváth Balázs

Mindazonáltal a terület értéke igen nehezen megbecsülhető, hiszen senki nem tudja megmondani, hogy a buszpályaudvar és a vasútállomáson koncentrálódó napi több tízezres utasforgalom mekkora vásárlóerőt képvisel. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy a válság kirobbanása után, a pályázati határidő lejártát követően is volt még jelentkező, aki opciós szerződést akart kötni a SZOVA-val, de valamiért ez sem állt a cég és az akkori közgyűlési többség érdekében…

A vezérigazgató 2010 augusztusában a kötvénykibocsátással, valamint az ingatlanvásárlással kapcsolatos céges dokumentáció hiányossága miatt feljelentést tett a rendőrségen. Az Ipari Park Kft. beolvasztásakor annak ügyvezetője viszont információink szerint mindent átadott a SZOVA-nak. Úgy tudjuk, a területekre vonatkozóan készült értékbecslés is, abból pedig jegyzőkönyvek, illetve tervek is. Olyat is hallottunk egy jelenlegi dolgozótól, hogy Molnár Miklós megtiltotta, hogy az ipari park anyagaiba bárki betekinthessen. Igaz, ennek most már nehéz utánajárni.

Jelenleg egyébként már az ötödik értékbecslésnél tart a város és a SZOVA. Nem szerencsés, hogy az újabb értékbecslés idejében Németh Gábor a sajtóban azt nyilatkozta, a területek értéke állítólag 500 millióval alacsonyabb a rendőrségi szakértő szerint, mint a hajdani vételár. A szocialista frakció egy korábbi sajtótájékoztatón

2011.11.25. 15:01

A SZOVA honvédő háborúja

/ közélet 2 kapcs. /
A városvezetés szerint nyugodt, konstruktív és hosszú volt a közgyűlés, az MSZP nem támogatná az ingatlanadót és a fűnyíróelvet. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók.
azt mondta, a vezérigazgató éppen a feljelentés miatt nem érdekelt az ingatlanok eladásában. Szerintük amennyiben a város ugyanannyiért venné vissza a területeket, mint amennyiért egykor a SZOVA, abban az esetben semmi alapja nem lenne Németh Gábor feljelentésének.

Változások pár nap alatt

Az ingatlanok ügye egyébként most azért került elő újra, mert a november végi állás szerint január elején lejárt volna az értékesítésükre vonatkozó 2+2 éves kitolt határidő. A területek megvételekor ugyanis a SZOVA kedvezményes, kétszázalékos illeték kiszabását kérte az általános tízszázalékos vagyonszerzési illeték helyett a területek többségére. Ennek feltétele az volt, hogy 2, majd 4 éven belül továbbadják az ingatlanokat. Mivel ez a mai napig sem történt meg, így a SZOVA-nak körülbelül 297 millió forint illetéket kellett volna fizetnie.

Terepbejárás Németh (elöl jobbra) vezetésével. November óta is változott a helyzet
fotó: Horváth Balázs

A múlt idő azért indokolt, mert a november 24-ei ülés óta sokat változott a helyzet. November 29-én a Magyar Közlönyben ugyanis megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény. A jogszabály-módosítás révén a SZOVA a négyszázalékos illeték kifizetésével mentesülhet a továbbértékesítés kötelezettsége, valamint a pótilleték kifizetése alól. A SZOVA-nak így nagyjából 38 milliót kellene kipengetnie a korábban emlegetett majdnem 300 millióval szemben. Így vélhetően december 15-én a közgyűlés úgy dönt, hogy az ingatlanokat a város nem vásárolja vissza…

A Németh Gábor által jegyzett anyag szerint azt már 2009-ben látták, hogy az ingatlanokat nem lehet időben eladni. Kérdés mit tettek annak érdekében, hogy ne így legyen. A SZOVA egyébként már 2009-ben kérte, hogy az önkormányzat vásárolja meg az ingatlanokat, - amit a közgyűlés meg is szavazott - ám az illetéktörvény későbbi módosításával az eladási kényszer akkoriban meg is szűnt.

Az adásvételről 2011 áprilisában is készített egy előterjesztést a SZOVA, ám ezt végül a közgyűlés még csak nem is tárgyalta. Érthetetlen, hogy a jobboldali városvezetés miért nem tett már korábban az ingatlanok visszavásárlására vonatkozó lépéseket. Így persze továbbra is van lehetőség az előző vezetésre mutogatni…

A cikkünkben megfogalmazott kérdéseket munkatársunk feltette Németh Gábornak is, a vezérigazgató azonban elfoglaltságai miatt csak a jövő hétre ígért válaszokat.

Kapcsolódó

2010.09.10. 15:06

Libamáj-túra céges pénzen? Botrányok a SZOVA-nál

/ közélet 31 hsz. 3 kapcs. /
A szombathelyi MSZP szerint politikai nyomással vették rá a vezérigazgatót a bűnügyi feljelentésre. Megnevezték a városi képviselőt, akit ezzel gyanúsítanak, Molnár Miklósról van szó.

2010.09.13. 14:40

Nem kellett a szocialisták zsíros kenyere – Botrány a SZOVA-nál (a folytatás)

/ önkormányzati választás 2010 108 hsz. 1 kapcs. /
Zsíros kenyérrel akarták a szombathelyi MSZP-sek a SZOVA fizikai dolgozóit megvendégelni, de az „ebéd” a portánál elakadt. A szocialisták így tiltakoztak a vagyonhasznosító kétmilliós libamájas-vadászatos csapatépítő tréningje miatt.

2008.11.07. 11:00

„Lefejezés” után – Felügyelőbizottsági tagok és tiszteletdíjuk Szombathelyen

/ közélet 5 hsz. 1 kapcs. /
A baloldal felháborodott az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak átszervezése miatt, a jobboldal szerint csak azt tették, amit tenniük kellett. Íme az adatok.

2008.10.17. 16:06

Indokolatlan megbízási szerződések – megbízható embereknek?

/ közélet 6 hsz. /
Listát állított össze a Fidesz a szerinte gyanús, az MSZP-s városvezetők baráti körébe tartozókkal kötött nagyösszegű önkormányzati szerződésekről és megbízásokról. A SZOVA menedzsmentjének döntési jogkörét azonnali hatállyal fel kell függeszteni – mondják.

2010.08.31. 08:44

Tízmilliós csúszópénz miatt nyomoznak a SZOVÁ-nál

/ közélet gal. 19 hsz. 1 kapcs. /
A gyanúsított azt ígérte, a beruházási összeg 10 százalékáért el tudja intézni, ki nyerje a közbeszerzési eljárást. A szombathelyi Fraknó utcai társasház építéséről van szó.

2010.08.26. 15:06

Rendőrök nyomoznak a Szombathelyi Vagyonhasznosítónál

/ közélet gal. 19 hsz. /
Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indult a rendőrségi eljárás. A tét egy több mint 100 milliós értékű építkezés.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Thom: K**g*sz*t*s: M*ndj*k *ng*m *z s* z*v*r, h* * sz*k* *gy*n *gy m*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacs_ugynok: N*, s*k*r*lt m*gn*zn*m. M*ndj*rt *z *ls* d*l*g, "Sz*mb*th...
Korai kampányvideóval gyúr a nagy összecsapásra a szombathelyi Fidesz
Thom: M*ndj*k *z * k*l*nbs*g, h*gy * f*t*r *lt*lt 2 p*rc*t *z *d*tt c*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Thom: * b*sz*s*k*t *nk*bb n* *ml*g*sd, *z*kn*k n*m *z * d*lg*, h*gy p*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
Pistike39: *gy p*c*t h*t*l*sbb f*rr*s sz*r*nt 27 gy*r*k v*n k*rh*zb*n! *z ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt