NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ingyenes lett a parkolás Szombathelyen: káosz és küzdelem a belvárosban

Még mindig nem egészen értjük, miért ez lenne a fegyver a koronavírus ellen.

Kedd éjféltől ismét életbe lépett a rendkívüli jogrend, ez pedig többek közt ismét 90 napra ingyenessé tette a parkolást az egész országban.

Szombathelyen is kikapcsolták már a parkolóórákat a SZOVA Zrt. munkatársai, és erre egy közleményben is felhívják a figyelmet weboldalukon. Mi is felhívnánk erre a figyelmet, ugyanis tavasszal többen jártak úgy, hogy bedobták a pénzt az automatába, esetleg hosszú perceket töltöttek el azzal, hogy életre keltsék a masinát, mielőtt realizálták volna, hogy nem kell fizetni.

Szolgálaton kívül a parkolóórák
fotó: Nyugat.hu

Káosz a belvárosban

Szombathelyen, az autók városában az intézkedés biztos sokaknak csalt mosolyt az arcára, de csak addig, amíg meg nem próbáltak helyet találni a belvárosban.

Már tavasszal is írtunk róla, hogy az ingyenes parkolás ideje alatt az autókkal egyébként is túlterhelt városban idegtépő kihívássá válhat az üres helyek keresése, arról nem is beszélve, hogy a sűrűbb kereszteződésekben még egy egyszerű balra kanyarodásért is vérremenő harcokat vívnak az autósok.

Fotósunk egy laza péntek délelőtti túrából visszaérve arról számolt be, hogy a belváros gyakorlatilag egyetlen egybefüggő autólavinává vált. Az Uránia udvarban egy felszabaduló helyre tíz érkező autó jut, aki pedig megelégelte az akár 15-20 perces keresgélést, egyszerűen feláll a járdára, fűre, vagy a kapubejárók elé.

Lassan a Fő téren is parkolni fognak
fotó: Kiss Tamás

A levéltárral szemközti Spar parkolójában fotósunktól öt perc alatt hárman kérdezték meg, hogy hol találnak parkolóhelyet.

Szombathelyen vannak egyébként már jól bejáratott parkolók, amik kiesnek a fizetős zónákból, de mégis nagyon közel vannak a belvároshoz. Ilyen például az MMIK parkolója, a Honvéd út – Semmelweis utca sarkán álló Palace Irodaház alatti parkoló, vagy a Petőfi utcától északra eső néhány kisutca.

Tavasszal arról írtunk,

2020.07.02. 15:13

Az ingyenes parkolás megszűnése után is tele van a szombathelyi belváros autókkal

/ közélet 9 hsz. 3 kapcs. /
A belvárosi fizetős helyeken nem történt nagy változás, az ingyenes parkolókban viszont annál inkább.
hogy ezeken a helyeken kevesebb autó áll, ám most ez sem igaz. Csak találgatni tudunk, mi lehet ennek az oka, de valószínűleg az, hogy a tavaszi helyzettel ellentétben most nem hangsúlyos a maradj otthon kampány.

Hiába sokkal súlyosabb a járványhelyzet, az emberek már nem veszik ez annyira komolyan, így a belvárosba is sokkal többen járnak be, mint akkor. Szóval aki eddig a fizetős zónán kívül parkolt, jobb, ha most sem hagy fel jó szokásával, mert lehet, hogy több időt vesz igénybe a hely keresése, mint a séta.

Az MMIK parkoló tavasszal szinte kiürült
fotó: Kiss Tamás

Hiány a város kasszájában

A parkolás ingyenessé tétele nem teljesen mellékesen kiesést jelent az önkormányzatok bevételében, Szombathelyen például ez 43 millió forintot jelent egy hónapban - tudtuk meg az önkormányzattól.

Nemény András, Szombathely polgármestere az Index.hu-nak azt nyilatkozta, hogy ez azért is különösen nagy érvágás, mert az önkormányzatnál már így is eleve kétmilliárdnyi veszteséggel kalkulálnak erre az évre, illetve a következőre is.

Az már csak hab a tortán, hogy az ingyenes parkolás mellett a november 3-ai Magyar Közlöny szerint a kormány elrendelte, hogy minden város helyi tömegközlekedésében sűríteni kell a járatokat a reggeli és délutáni csúcsidőben.

Ez a két intézkedés látszólag ellentmondásos, különösen az olyan városokban, amilyen Szombathely is, mivel itt egyáltalán nem jellemzők a tömött buszok. Nemény András szerint az általános járatsűrítés helyett inkább a helyi sajátosságokhoz kellene alakítani a menetrendet.

Parkolóbérlet

A novemberi parkolóbérletet már megvásárlók fejében joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor ők most kidobtak egy vagonnyi pénzt az ablakon?

Jó hír, hogy nem.

A SZOVA honlapján olvasható tájékoztató szerint azok a bérletek, amiket már megvásároltak, az ingyenes parkolási időszak lezárása után újra érvénybe lépnek.

Nagy az autókultusz

Ha már autók és parkolás, akkor jöhet a szokásos mantra. Autóval járni nem kötelesség, hanem lehetőség. Inkább kétszer gondoljuk át, mielőtt kocsiba ülünk, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Szombathely amúgy is túlterhelt az autóktól, amin egyáltalán nem segít az sem, hogy sokan akkor is volán mögé ülnek, ha csak a két utcával arrébb álló kisboltba ugranak le chipsért és kóláért.

Ha nem muszáj, ne szennyezzük a város levegőjét és ne fosszuk meg magunktól azt a 15-20 perc sétát, amit így nyerhetünk.

Galériáért katt a képre!
fotó: Kiss Tamás

Ingyenes parkolás ide vagy oda, most talán még inkább megéri a lábbuszt választani. Annak legalábbis biztos, aki nem érez perverz vágyat arra, hogy hosszú percekre beszoruljon egy kereszteződésbe, meghúzzák a kocsija oldalát és agyvérzést kapjon a reménytelen parkolóhely kereséstől.

Kapcsolódó

2020.07.02. 15:13

Az ingyenes parkolás megszűnése után is tele van a szombathelyi belváros autókkal

/ közélet 9 hsz. 3 kapcs. /
A belvárosi fizetős helyeken nem történt nagy változás, az ingyenes parkolókban viszont annál inkább.

Hozzászólások (39)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján
belabo: Sz*r*nt*m k*m* *z *g*sz, m*nd*n m*s*sz*r *gy*n*z. *ly*sm* *l*f*r...
Mosószerteszt: Nem a legdrágábbak és a legismertebbek a legjobbak
joska01: *l*pv*t**n *n k*nkr*t*n l*sz*r*m * cs*h *gy*t-m*rt sz*r*nt*m s*m...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián