NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Miért parkol a füvön Olad népe?

Újabb anomáliákra bukkantunk, ezúttal Szombathely északi részén.

Az utóbbi időben rengeteg olvasói levelet kapunk a szombathelyi szabálytalan, sőt, pofátlan parkolásokkal kapcsolatban. A lakótelepek környékén tényleg gyakori, hogy szinte már megőszül az ember, mire talál egy szabad helyet. Az egyik ilyen Olad, ahol az ott lakóknak sem sikerül egykönnyen parkolóhelyet találniuk. Mikor lesz erre megoldás? Megkérdeztük az illetékeseket és beszélgettünk a környéken élőkkel is.

Oladi parkolók napközben
fotó: Bonyhádi Zoltán

Például itt egy nem éppen szabályos túlélési tipp:

Tíz éve élünk a Kassák Lajos utcában és azóta a lakók között egy íratlan parkolási rend alakult ki. Gyakorlatilag mindenkinek van egy megszokott helye, de ennek ellenére sokszor előfordult az is, hogy még csak a lakásunk környékén sem tudtunk leparkolni. Nekünk például két autónk van, ha az egyikkel el kell mennünk, akkor úgy tartjuk fenn a helyét, hogy srégen állunk és foglaljuk a másik kocsival. Ezt a megoldást mások is alkalmazzák a környéken.

– mesélte az egyik lakó.

Oladi parkolók napközben
fotó: Bonyhádi Zoltán

Oladon az egyik leghosszabb, a Kassák Lajos utca,ahol a helyzetet az is nehezíti, hogy nem messze van egy iskola. Ha rendezvényeket vagy szülői értekezleteket tartanak, akkor a szülők, akik az iskolánál nem tudnak leparkolni, a környező utcákban teszik le az autójukat.

A Mesterház környékén is katasztrofális a helyzet. Egy másik lakó arra panaszkodott, hogy a közelben lévő kávézó vendégei kénytelenek az út szélén leparkolni. Ilyenkor az út mindkét oldalán zsinórban állnak a kocsik, és csak egy sávnyi hely marad az autók közlekedésre.

Parkolás az Oldadi lakótelepen
fotó: Nyugat.hu

De hogyan állnak mindehhez a közteresek?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük dr. Varsányi Pétert, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatóját is, hogy megtudjuk, mit tapasztalnak a városrészen.

Mint mondja, a problémát az okozza, hogy a lakótelep már kinőtte a parkolókat, a legtöbb családban több autó is van. Ez egyébként az összes szombathelyi lakótelepen problémát okoz.

A közterület-felügyelet tudomásul veszi, hogy ezeken a részeken a parkolást nem egyszerű megoldani. Igyekszünk toleránsan állni a helyzethez. Azonban, ha valamilyen kirívó eset történik - például valaki egy megállni tilos táblánál parkol le - nincs mérlegelési jogkörünk. Ilyenkor szigorúan, a szabályok szerint kell eljárnunk

- tette hozzá.
Oladi parkolók napközben
fotó: Bonyhádi Zoltán

Mi lenne a megoldás?

Horváth Attila, az oladi városrész képviselője elmondta, régóta kínlódnak már az üggyel, de szerencsére még vannak olyan területek, ahol lehet új parkolókat építeni. Ilyen a Bakó József és a Nagy László utca. Az előbbi 50, az utóbbi pedig 63 darab parkolóhely kialakítására alkalmas. Ehhez 240 millió kellene. A képviselő azt is hozzátette, hogy a napokban tárgyalták erről egy bizottsági ülésen, és egészen jók a kilátások, mivel minden frakció támogatja az ügyet.

Oladi parkolók napközben
fotó: Bonyhádi Zoltán

Adatok és hivatalos városi álláspont nélkül maradtunk

Szerettük volna megtudni Lakézi Gábortól, a városfejlesztési- és üzemeltetési osztályvezetőjétől, hogy:

 • Az oladi lakótelepen mennyi parkolóhely jut egy-egy lakásra?
 • Ez megfelel-e az érvényben lévő szabályoknak?
 • Ismerik-e az Oldaton élők problémáját és milyen megoldást tudnak rá mondani?
 • Azonban válaszok helyett azt kaptuk, hogy nem nyilatkozhat a Nyugat-hu-nak, ezért a kérdéseinket továbbítsuk e-mailben Angyal Lászlónak, a szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetőjének. Ezt öt napja meg is tettük, de választ még nem kaptunk.

  Hozzászólások (19)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  jokkmokk: * t*r*ny* k*ny*r *z *gy*tl*n m*n*s*g* t*rm*k * m*gy*b*n...
  Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
  TheOldBarbers: V*ssz**ln* m*s n*v*v*l, *rc*v*l.... M*dd*g l*h*t *zz*l *lj*tn*?...
  Valakit nagyon zavart, hogy a szombathelyieket nem dühíti Brüsszel
  Cseh Katka: *z *g*sz c*kk *ly*n g*gy* m*nt * h*zz*sz*l*s*k. Sz*n*lm*s *s l*b...
  Valakit nagyon zavart, hogy a szombathelyieket nem dühíti Brüsszel
  belabo: M*rd*ch ny*m*z* *s *zt t*tt* v*ln*. 120 *vv*l *z*l*tt....
  Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
  miki1950 : M*ndj*k n*m r*k*s* t*l*lt* k*. * g**bb*ls* gy*k*rl*t h*t*k*ny*b...
  Valakit nagyon zavart, hogy a szombathelyieket nem dühíti Brüsszel