NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Keresik a karneváli diadalív méltó helyét - Hova költözzön a Zanati útról?

A hírértéke a mai polgármesteri terepszemlének ennyiben össze is foglalható: a Savaria Karnevál szervezőirodája és alapítványa, mint az év minden munkanapján, most is teszi a dolgát. Készül például az Aréna 8-ban egy új első világháborús emlékkiállítás, miközben keresik azt az ideális helyszínt, ahová egész évre fel lehetne állítani a diadalívet. Hogy ne csak az év három napján lehessen felmászkálni rá.

Szóval bejáráson voltunk. Mert ahogy Puskás Tivadar felvezetőjében elmondta, fejébe vette, hogy sorra meglátogatja azokat a helyszíneket, ahol külön teendője akadhat a városvezetésnek. Ebből az apropóból járt már a a volt 11-es huszárok laktanyájának

2014.04.04. 22:03

Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját

/ közélet 1 hsz. 3 kapcs. /
2015 után Szombathelyen, a volt 11-es huszárok laktanyájában áll majd a Milánói világkiállítás pavilonja, ahol egy tudásközpont jön létre. - Az alapkövét ma lerakták.
leamortizált épületegyüttesében, ahol egy eljövendő világkiállítás eljövendő pavilonjának kerestek helyet.

Majd megtekintette a Víztornyot

2013.11.11. 11:01

Eladó a víztorony! Lakjon Ön a víztoronyban!

/ blog /
Mesebeli ingatlanhirdetés járja be a magyar internetet, potom 75 milliós vételárral.
is, a Kresz parkban. Ugyanis évek (ha nem évtizedek óta) szó van arról, miként lehetne hasznosítani ezt az impozáns szombathelyi műemléket. Lehetne például vendéglátóipari egységként, vagy kilátóként. Mindenesetre polgármesterünk ha már arra járt, megszámolta, épp 253 lépcső visz fel a magasba. A város még tervezi a Kresz park felújítását is, erre 50 milliót szánnak.

fotó: Mészáros Zsolt

A bejárás első helyszíne a karneváli alapítvány székhelye volt, az Aréna 8-ban. Itt három ember dolgozik, és szervezi a programokat, felügyeli a 900 négyzetméteren elterülő épületegyütteseket, és a környező ingóságokat, például az egyhektáros Témaparkot. Mérei Tamás a kuratórium elnöke elmondta, hogy bár mindössze három nap egy évben a Savaria Karnevál, látni kell, hogy a szervezés ennél jóval több munkát igényel. Régebben 7-en dolgoztak itt, ez a szám 2010-re csökkent le 3 főre.

Katonadolgok, szablyák és egyenruhák

Az első állomás, ahová betekinthetünk, az az Aréna 8. szám alatti katonatörténeti kiállítás. (Ismerős lehet a helyszín: a jórészt uniós pénzből felújított Savaria Legiós épület az ezredforduló előtt, az akkori városvezetés által megálmodott történelmi városrész egyetlen eddig megvalósult eleme, az átépített Ferences-kerttel egyetemben.)

fotó: Mészáros Zsolt

Itt a hely gazdája, Jagodics Péter (hivatalosan a "Nagy háborús év koordinátora") épp az új tárlatot rendezgette. Jövő héten nyílik ugyanis egy nagy szabású első világháborús emlékkiállítás, aminek most a kialakítása folyik. Mutat nekünk szablyákat, eredeti nyerget, amiben annak idején Isonzótól lovagoltak haza (ide Vas megyébe).

Egyébként érdemes megnézni az állandó kiállítást is, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 11. kihelyezett gyűjteménye, és amely a Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Magyar Honvédség szombathelyi Toborzó és Nyilvántartó Irodájának közös gondozásában működik. Létrejöttét civilek is jelentősen segítették, adományokkal, társadalmi munkával.

A termekben egyébként tematikusan mutatják be a római- és középkort, valamint az 1700-as évek állandó hadseregének kialakulását. Láthatók egyenruhák és fegyverek az 1848-49-es szabadságharctól 1945-ig, és szerepelnek I. és II. világháborús katonai használati eszközök és hadifoglyok által készített használati tárgyak is. Érdekesség a szombathelyi repülőtérről származó eszközök gyűjteménye, ahogy a szovjet hadsereg katonájának egyenruhája és felszerelése is. Az idelátogatók részletesen megismerhetik a Magyar Néphadsereg, majd a honvédség szombathelyi alakulatait, 1974-től a laktanya 2004-es bezárásáig.

fotó: Mészáros Zsolt

Saruk és tunikák - a karneváli jelmezraktárakban

Körutunk következő állomása az Aréna 8. hátsó traktusában berendezett látványraktár. Itt megtapogathatóak és kipróbálhatóak azok az I. századi római eszközök, felszerelési tárgyak - különböző páncélok, sisakok, dárdák, fegyverek, edények, korsók, utazóládák, sátrak - amelyek az ókori harci élet nélkülözhetetlen kellékei voltak anno. Ezeket mai mesterek eredeti régészeti leletek és egykori ábrázolások alapján, korhű módon készítették el. Ráadásként a vállalkozó kedvűek be is öltözhetnek komplett római légiós ruházatba.

Bővül a karneváli felvonulás - megjelenik majd az első világháború

A következő helyszín ahová beléphetünk, a Teleki Blanka Szakközépiskola jelmezraktára, ahol már közel kétezer ruhát és kelléket őriznek. A tunikák és tógák, a római kortól egészen a 19 századig, gondosan kitisztítva, vállfán várják már itt az idei felvonulást. A ruhák egyedi vonalkóddal vannak ellátva, egy számítógépes rendszerben gyorsan és biztosan megtalálják, ha valakinek méretben épp egyféle korból való öltözék kell. Egyébként idén- tudtuk meg - a felvonulást újabb történelmi korral is szeretnék színesíteni, mivel első világháborús emlékév is van, ezt is be kívánják mutatni, és az addig még hiányzó 100-150 évet lefedni.

fotó: Mészáros Zsolt

A körséta a Történelmi Témaparkban ért véget, amely egy interaktív élménypark, és tavasztól őszig látogatható. A polgármester itt - Szommer Ildikóval és Mérei Tamással - arról beszélgetett, hova lehetne majd elhelyezni a diadalívet, amit a karnevál idején a Thököly útra ugyan felállítanak, de aztán rendre kivisznek a Zanati úti nagy körforgalom közepébe. Azonban ott sincs túl jó helye, bár az idelátogató idegenek megcsodálhatják, de nem lehet felmászni rá. Pedig a diadalív lényege épp ez lenne. Szóval a kérdés: hol férhetne el a Ferences kertben? (Az alapkövét nem helyezték el, de a füves területen egy két helyet megszemléltek.)

Miért érdemes a Ferences kertbe kilátogatni?

Itt a témaparkban egyébként, hogy végezetül kedvet csináljunk a helyhez, tényleg minden kipróbálható. A gyerekek ókori asztalosműhelyben szemlélődhetnek, kovácsműhelyben fújtatóval dolgozhatnak, ismerkedhetnek a fémöntés korabeli technikájával és a fazekassággal. Kipróbálhatják az ókorban használatos csigasorokat, az antik kor emelőgépeit, amilyeneket Archimedes is használhatott. Felmérhetik erejüket és ügyességüket a harci eszközökön, kicsik és nagyok nyilazhatnak és dárdát hajíthatnak. A tavalyelőtt átadott, háromemeletes őrtoronyba is felmászhatunk. Vagy jobbra, a ligetes árnyas szegletben a fűszer-, és gyógynövénykerttel övezett díszmedence partján pihenhetünk.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst