NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

„Majdnem elütött az a szemét, pedig én szabályosan tekertem át a zebrán”

A biciklisek nagy része szerint mindig elsőbbségük van a gyalogátkelőhelyeken. Ez így nem igaz.

„Képzeld el, majdnem elütött az a szemét, pedig én szabályosan tekertem át a zebrán... Még most is remegek... Mit képzelnek ezek... Igen, tekertem át a zebrán, az a kocsi meg kanyarodott kifelé a körforgalomból, éppen hogy meg tudott állni...”

Felháborodott kerékpáros tolta reggel a biciklijét az egyik szombathelyi körforgalomtól távolodva reggel. Látszott, hogy fel van dúlva, valakinek éppen a pár perce történt kalandját meséli el, látszik, biztos abban, hogy igaza van.

A járókelők azonnal nekiestek az autósnak

Pár évvel ezelőtt egy másik körforgalomnál az útkanyarulattal párhuzamos bicikliútról a szemem láttára lendült rá a zebrára egy biciklis, éppen egy, a körforgalomból kihajtó autó elé. A sofőr hiába fékezett nagyot, az autó eleje eltalálta a bicikli hátsó kerekét és fellökte. Szerencsére senki sem sérült meg, csak a biciklin látszott az ütközés nyoma.

Gyalogosan elsőbbségünk van.
fotó: Kiss Tamás

A járókelők azonnal az autósnak estek, hogy miért nem figyel, miért nem adta meg az elsőbbséget a kerékpárosnak. A fiatal, biciklis nő volt a legjózanabb, elnézést kért az autóstól, azt mondta, úgy látta, hogy átér még a kocsi előtt.

De tényleg elsőbbsége van a biciklisnek a zebrán? Át lehet hajtani a gyalogátkelőhelyen biciklivel?

Nézzük meg a KRESZ-t. Az 54, paragrafus így fogalmaz: „A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.”

Tehát

alaphelyzetben le kell szállni a bicikliről, és ha azt toljuk a zebrán, elsőbbségünk van az autókkal szemben.

Ennek elég egyszerű oka van, az autóvezetője a gyalogost időben észleli, és áttudja engedni. A kerékpáros azonban egy-két másodperc alatt ott teremhet a gyalogátkelőn, az autó előtt.

A gyalogátkelőhelynél le kell szállni a bicikliről.
fotó: Kiss Tamás

Ezért is van, hogy – biciklivel közlekedő kollégáink elmondása alapján – az autósok inkább megállnak, ha biciklist látnak a zebra környékén, inkább, mint hogy baj legyen. De ez önkéntes és nem is mindenki viselkedik így.

De mi van akkor, ha bicikliút vezet át az úttesten a zebra mellett?

Ez is elég gyakori, főleg a körforgalmaknál, Szombathelyen nagyon sok ilyen helyzet van.

A kerékpárúton haladókra az Elsőbbségadás kötelező tábla vonatkozik
fotó: Kiss Tamás

De ha jobban megnézzük ezeket a bicikliutakat, látjuk, hogy a ahol a bicikliút keresztezi a közutat, ott elsőbbségadás kötelező tábla szólítja fel a bicikliseket arra, hogy el kell engedniük a közúton haladóknak.

Tehát

kijelölt kerékpárúton nem kell leszállnunk a bicikliről akkor sem, ha közutat kereszteznünk, de ebben az esetben elsőbbséget kell adnunk a közúton haladóknak.

Az ok itt is az, hogy a biciklis gyorsan halad, és ha hirtelen felbukkan bármelyik oldalról, hiába van kijelölt kerékpárút, az autós nem veszi észre időben.

A biciklin ülő férfinak a szabályok szerint nem lett volna elsőbbsége, a biciklit toló nőnek viszont igen.
fotó: Kiss Tamás

A csavar ott van, hogy sok helyen a kerékpárút és a gyalogátkelőhely egymás mellett halad. De a szabályok ettől még érvényesek, és szögezzük le még egyszer:

 • a gyalogátkelőhelyen tolni kell a biciklit, ebben az esetben gyalogosnak számítunk, és elsőbbségünk van
 • kijelölt kerékpárúton át is tekerhetünk a kereszteződésen, de ekkor a közúton haladóknak van elsőbbségük velünk szemben
 • A baleseti statisztikák szerint egyébként a balesetek mintegy tíz százalékát okozzák kerékpárosok. De ha egy biciklis balesetet szenved, szinte biztosan megsérül, hiszen nem védi őt semmi.

  Óvatosan és figyeljünk egymásra!

  Hozzászólások (40)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
  Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
  jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
  Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
  Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
  Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
  miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
  Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
  Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
  Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget