NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kemény kritikát kapott a kormány a jogállamisági jelentésben

Az Európai Bizottság közzétette 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről.

Első alkalommal készült most jogállamisági jelentés, mely négy nagy témakört vizsgál: az igazságügyi rendszert, a korrupciót, a média függetlenségét és szabadságát, valamint a fékeket és ellensúlyokat - derült ki a 24.hu összefoglalójából.

Az igazságügyi rendszer kapcsán a jelentés megjegyezte, hogy az Európai Bizottság ajánlásait máig nem valósította meg a kormány, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására. De aggodalmukat fejezték ki a Kúriával és az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételeivel és eljárásával kapcsolatban is. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.

A korrupcióval kapcsolatban jelezték, hogy szoros a kapcsolat bizonyos nagy cégek és a politika között, és amikor felmerülnek korrupciós vádak, akkor nem tűnik úgy, mintha bárki eljárást szeretne indítani ellenük. Hozzátették: egyre kisebb a független és civil kontroll, amit a médiával kapcsolatos nehezítések is fokoznak.

A médiával kapcsolatban kiemelték, hogy a Médiatanács függetlensége veszélyben van, a médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság nem biztosított. Emellett problémaként említik a KESMA nevű gigantikus kormánypárti médiaóriás méretét, mely a médiapluralizmust fenyegeti. Felhívják a figyelmet arra is, hogy rengeteg állami hirdetés, amit kormánypárti lapok kapnak, lehetőséget ad a média indirekt politikai kontrolljára, miközben a független médiumok folyamatos támadás alatt állnak.

Végül megemlítik, hogy a törvényhozás működése problémás, mert teljesen eltűntek a hatástanulmányok és az előzetes egyeztetések. És ugyancsak gondot jelent a civilek egyre komolyabb elnyomása.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak