NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

A keleti nyitás eredménye: csökkent az orosz és kínai exportunk

A legnagyobb arányban a Dél-Koreába és az Egyesült Államokba irányuló export növekedett.
Tény, valóban elképesztő számokat mutat a külkereskedelmi mérleg, havonta egymilliárd a többlete az importhoz képest, és szépen nő az egyes országokkal megkötött üzlet értéke is - írja a portfolio.hu.

A németek mindent visznek

De ha megnézzük a tényleges számokat, érdekes dolgot látunk. Az senkit sem lep meg, hogy Németország a legfőbb kereskedelmi partnerünk, évi 2000 milliárd forintnyi árut szállítunk a németeknek, ez persze, főként az autógyárak érdeme, ilyen nagyságrendű kereskedelmünk más országgal nincs.

Évi 300 és 400 milliárd forint között van például Olaszország, Románia, Franciaország, Szlovákia és Ausztria, 300 milliárd alatt jön a többi uniós ország és az Egyesült Államok, jelentősebb ázsiai partnereink között Kína, Japán és Dél-Korea van, olyanokkal egy csoportban, mint Mexikó, Szerbia vagy Ausztrália.

Jönnek a koreaiak és az amerikaiak

De most a változásokról van szó, ami szembeötlő, hogy a tavalyi első negyedévhez viszonyítva ezen országok többségével nőtt a kereskedelmünk. Legnagyobb arányban, közel 70 százalékkal Dél-Koreával, a második helyen az Egyesült Államok van, valamivel 40 százalék felett. Jelentős a növekedés még Ausztráliával, Japánnal, Horvátországgal, Törökországgal és Spanyolországgal.

Ami feltűnő és meglepő, hogy a legnagyobb csökkenést az orosz kapcsolatok mutatják, valamivel 100 milliárd felett van az éves exportunk, de a visszaesés majdnem 30 százalék. Jelentősen visszaesett a kereskedelmünk Kínával és Ausztriával is, a negatív oldalon rajtuk kívül még Ukrajna, Szlovénia, Svájc és Dánia van.

Részletek a portfolio.hu diagramján, a vízszintes tengelyen az éves export van milliárd forintban, a függőleges tengelyen pedig a növekedés, illetve csökkenés, százalékban.

fotó: Portfolio.hu

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel