NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2019

Új járdák, játszóterek, parkolók és pihenőpark – Ezt kapják majd a Joskar-Ola lakói az Éljen Szombathelytől

Az Éljen Szombathely terveiről mesélt a körzet képviselője, Kelemen Krisztián a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az egyik legfontosabb, hogy felújítják a Pázmány Péter körút 42-52. számnál, illetve az 54-64. tömbbelsőnél lévő járdákat. Előbbinél a vállalkozói szerződést aláírása már folyamatban van, a tervek szerint októberben állnak neki a munkálatoknak és 24 millió forintba kerül majd összesen. Ez egyébként az a balesetveszélyes lépcsővel rendelkező járdaszakasz, aminek kapcsán tavaly októberben Kelemen Krisztián nyílt levélben kérte Puskás Tivadar polgármestert, hogy ragadjon túrabakancsot és tegyenek egy kört a lakótelepen.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 42-52.
fotó: joskarola.blog.hu

A Pázmány 54-64. tömbbelső kapcsán is aláírták már a vállalkozói szerződést és megvolt a munkaterület átadása is. Várhatóan ezt a felújítást is októberben kezdik el és 20 millió forintba kerül majd.

Pázmány Péter krt. 54-64. tömbbelsőben található járda kivitelezési terve
fotó: joskarola.blog.hu

Öt éve adta be először Kelemen Krisztián ezeknek a járdaszakaszoknak a felújítási kérelmét az önkormányzathoz, de a fideszes képviselők folyamatosan leszavazták. Most viszont gyakorlatilag abból a költségvetési forrásból fog megvalósulni, amit a szombathelyi közgyűlésben az új többség, az Éljen Szombathely javasolt: 1 milliárd 20 millió forintra bővítették ki az eredetileg tervezett 500 millió forintos költségvetési keretet az út- és járdafelújításokra.

Másfél évvel ezelőtt már voltak a Pázmány 42-52-nél Nemény Andrással, aki akkor azt mondta, hogy ha lesz rá lehetőség, akkor ez a járdaszakasz biztos, hogy az elsők között lesz, amiket az Éljen Szombathely felújít és forrást biztosít ezekhez. Ez pedig pontosan így is történik most.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 54-64.
fotó: joskarola.blog.hu

Ugyanezen a két helyszínen játszótérbővítés is sorra kerül, összesen 1,8 millió forintból: új játékelemmel, többek között mászókákkal, mászóvárakkal, hintákkal, libikókákkal gyarapítják ezeket. Emellett pedig zöldterület-fejlesztésbe is belevágnak, amit szintén az új többség által megszavazott 30 millió forintos játszótér-felújítási keretből valósítanak meg.

2015-ben gyakorlatilag az alapítványi játszótér felújításával kezdtem meg a munkásságomat. Azóta öt helyen bővítettem a közterületi játszótereket és most ez a két új helyszín következik. Pontosan ezért volt számunkra fontos, hogy egy külön költségvetési soron elkülönítsünk 30 millió forintot a játszóterek felújítására. Ugyanis nagyon sokszor tapasztaltuk, hogy a Szompark kiemelte az Európai Uniós szabványnak nem megfelelő játékokat és nem volt pénz ezeknek a pótlására. Tehát gyakorlatilag a lakók azt vették észre, hogy a tömbbelsők közötti régi játszóterek egyszer csak eltűnnek

– mondta Kelemen Krisztián.

fotó: Nyugat.hu

A Pázmány 2-22. tömbbelsőben végeztek egy közvéleménykutatást arról, hogy mit szeretnének a lakók az itt található zöld területtel. A többség azt kérte, hogy fejlesszék, de maradjon meg ugyanígy nyugodt zöldövezetnek, tehát pihenőparkká alakítsák át.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 2-22.
fotó: joskarola.blog.hu

Ez a munka most el is kezdődött, a képviselői keretemből fog megvalósulni. Egy 2,8 millió forintos beruházásról van szó. Új sétányt alakítanak ki, 7 darab új padot is kihelyeznek, új növényeket telepítenek, illetve új fákat is ültetnek

– árulta el.

Zöldterületfejlesztés a Pázmány Péter krt. 2-22. tömbbelsőben
fotó: Nyugat.hu

Az új többség által megszavazott egymilliárd forintban tervezési költségekre is van fedezet, ezért a Joskar-Ola lakótelepen folyamatban van az új parkolók tervezése, három különböző helyszínen is. Az egyik a Barátság utca 17. mellett lesz, a másik a Károlyi Antal utca végén, a harmadik pedig a Pázmány 25. mellett.

Szombathely, Barátság utca 17.
fotó: joskarola.blog.hu

A Barátság utcánál már meg is volt a tervezői kooperáció és minimum 16, maximum 26 parkolót tudnak kialakítani. A Károlyi Antal utca végében elképzelhető, hogy több ütemben, de ott is 30-50 parkolót terveznek, ugyanígy a Pázmánynál. Amennyiben a lakók ismét nekem szavaznak bizalmat, értelemszerűen ezeket a parkolókat a jövő évben megépítjük

– mondta Kelemen, majd Nemény hozzátette, hogy ahogy ígérték, ezer új parkolót fognak építeni és ezer fát is ültetnek Szombathelyen.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 25.
fotó: joskarola.blog.hu

Kelemen Krisztián egyébként elárulta, hogy két kérése volt a tervezőkhöz: a parkolók érdekében egyetlenegy fát sem vághatnak ki, valamint a lehető legjobb helykihasználással a lehető legtöbb parkolót építsék.

Szombathely, Károlyi Antal utca vége
fotó: joskarola.blog.hu

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: *jt*r* k*r*k*d * z*rt k*r* r*nd*zv*ny f*l*r*t*t, *zt*n *k* *gy *...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
busman: K*v*t*ln* l*gf*lj*bb *tth*n * k*j*t *ny*k*t*l......
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
ciber: H* j*l *ml*ksz*m *z SZF*-n*k d*nt*s *l*tt n*mcs*k, h*gy n*m k*rt...
A szombathelyi Fidesz a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeli az Agora átszervezése miatt
miki1950 : *rd*k*s*n *rt*l. V*l*b*n, *g*szs*g*gy l*sz*d*lv*. *tth*nm*r*d*s*...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
borsofuzelek: *n b*z*m b*nn*, h*gy k*k*nysz*r*t*n*k v*l*m* *l*r*l*p*st *z *gyb...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?