NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A kékcsempés tömb és társai: a 60-as évek lesajnált és mégis csodás építészete

A szombathelyi Új Irokéz galériában rendhagyó kiállítás nyílt, és ennek kapcsán néhány meghökkentő és provokatív állítás is elhangzott.

Péntek este nem szedi szét a sajtó a Vas megyei építészek rendezvényét. Nem először van az az érzésem, hogy a szakma jóval kevesebb köz- és médiaérdeklődést vált ki, mint amennyit valójában megérdemelne.

Lakásunk, munkahelyünk, középületeink és szórakozóhelyeink mind-mind mind az ő kezük munkáját dicsérik. Ha egy történelmi város utcáján sétálunk, az akkori építészek alkotásait bámuljuk, ahogy majd korunk is a mostani épületeinkről lesz könnyen beazonosítható. Bár az építészettel kapcsolatos események alig láthatók a nagyközönség számára, de szinte mindig érdekesek, és ez hatványozottan érvényes az Új Irokéz Galériában most nyílt kiállításra, amelyben több csavar is van.

Magyarország – A hosszú hatvanas évek építészete
fotó: Józing Antal

Mindenekelőtt az, hogy a „Magyarország – A hosszú hatvanas évek építészete” című tárlat valójában nem helyi, még csak nem is magyar kezdeményezés.

A bécsi Rigturmhoz tartozik, onnan érkezett vendégként magyar körútra, hogy Szombathelyen az Irokéz magángaléria fogadja be az anyagot.

A megnyitón a Vas megyei szakma elég szép számmal jelen is van, az építészek láthatóan figyelmesebben nézegetik az épületeket, mint az megszokott a képzőművészek esetében: sztorizgatnak és szakmailag lelkesen elemzik a látottakat.

Magyarország – A hosszú hatvanas évek építészete
fotó: Józing Antal

És van is mit látni. Az osztrákok által bemutatásra méltónak tartott alkotások egy részét – a budapesti Körszállót, a pécsi egyetemi kórházat, a balatonfüredi Hotel Annabellát, a szombathelyi csillagvizsgálót és még sok mást - mi is ismerjük, csak éppen az nem tudatosult eddig bennünk, hogy ezek valamilyen kulturális értéket képviselnek.

Ám ha figyelmesen nézegetjük a kor jellegzetes, de mégis egyedi épületeinek fotóit, arra meglepő a következtetésre jutunk, hogy azok Európában lehetnének bárhol. Kommunizmus ide vagy oda, a magyar építészet cseppet nem volt lépéshátrányban a nagyvilághoz képest. Persze, születtek borzalmak, de a kiemelkedő alkotások is, és teljesen indokolatlan a korszakot és annak épületeit politikai-ideológia okok miatt rejtegetni és felejteni való mostohafiúnak tartani. Merthogy jelenleg ez történik.

Magyarország – A hosszú hatvanas évek építészete
fotó: Józing Antal

Az 1956-os forradalom utáni enyhülő politikai légkörben a gulyáskommunizmus időszaka jött, ahol számos jelentős építész dolgozott és hozott létre jelentős alkotásokat, többek között itt Vas megyében is. Ezt már Ábrahám Ferenc, a megyei építészkamara (MVÉK) elnöke mondja, a kiállítás megnyitója kapcsán zajló szakmai beszélgetésen.

A szakember nemcsak lelkesedését, de bánatát is megosztja a hallgatósággal. Ezen épületek zöme mára vagy lepusztult állapotban vagy, vagy méltatlan módon nyúltak hozzájuk a felújítások során.

Ábrahám Ferenc és Balogh Péter
fotó: Józing Antal

A hatvanas években is politikai szempontok határozták meg ezeket a fejlesztéseket, ugyanakkor mégiscsak ennek a korszaknak köszönhető, hogy ilyen sok szép, kellően meg nem becsült, a műemlékvédelem által negligált épület vesz körül bennünket – emlékeztet Ábrahám Ferenc, hozzátéve, hogy az akkortájt a vezető munkakörökben már többet számított a szakmai tudás, mint a politikai elkötelezettség. Kontrasztként és némi áthallással kapjuk a gyárigazgatónak a történetét, aki tíz éve azért ment nyugdíjba, mert nem tudott szót érteni a „fiatal, aktatáskás suhancokkal”. Nem ritka, teszi hozzá, hogy 25-30 éves emberek döntenek ezen korszak épületeinek felújításáról vagy lebontásáról.

Az est főszereplője Balogh Péter, aki a hatvanas években már aktív Vasép-mérnökként tevékenykedett Szombathelyen. A korszakkal kapcsolatos emlékeit osztja most meg a hallgatósággal. Főként a szakmai vetületek kapnak hangsúlyt, de van itt egy politika, szociológia, helytörténet és humor is bőségesen.

Szombathely, Claudius Szálloda - Tervező: Fazekas Péter (1969)
fotó: Balogh Péter, okleveles építész

Visszaemlékezéseiből megtudjuk, hogy a hatvanas évek idején zajlott Magyarországon a második és a harmadik ötéves terv, ami a lakásépítést és az ipari beruházásokat preferálta, és amihez igazodtak a helyi pártbizottságok is. Szombathelyen ekkor (1963-ban) indult a Derkovits-lakótelep építése. Első ütemben a művészeti gimnáziumhoz közeli tömbök épültek, amelyet még öt ütem követett. Ezek a lakások még téglablokkokból készültek, egyrészt mert a megyében több téglagyár is működött, másrészt nem volt komolyabb daru. Az akkori volument jól jellemzi, hogy a Derkovitson összesen kb. 5800 lakást építettek, 20 ezer ember lakhatását biztosítva. Ráadásul ekkor történik a Joskar Ola-lakótelep építésének előkészítése is.

Közben gomba módra épültek a városban azon a középületek, amelyek máig meghatározzák a város arculatát.

Markusovszky kórház, belgyógyászati tömb - Tervező: Heckenast János (1969)
fotó: Balogh Péter, okleveles építész

Ilyen például az Élgép-gyár, az Isis és a Claudius Szálló, a vérellátó épülete, a 12-es autójavító épülete a Zanati úti felüljárónál, a Gagarin úti kórház, a „kékcsempés” belgyógyászati tömb, a Domus-központ, a könyvtár melletti „magas ház”, a Savaria mozi és még megannyi más is, melyeknek a fotói kivetítve váltakoznak az előadók mögött.

Az akkori szakemberek közül még sokan – szellemiek és fizikaiak egyaránt – a második világháború előtt is dolgoztak, onnan hozták felbecsülhetetlenül értékes tapasztalataikat, melyek jó szolgálatot tettek a kivitelezés során.

A szombatheyi vérellátó épülete - Tervező: Heckenast János (1965)
fotó: Balogh Péter, okleveles építész

„Sajnos most minden le van robbanva, pedig ezek a jó minőségben elkészített épületek valaha szépen képviselték a korukat” – mondja kissé keserűen Balogh Péter is.

A két szakember egyetért abban, hogy nagyon szükség lenne egy magyarországi építészeti múzeumra, de ennek egyelőre nem sok nyoma van, én meg ismerősömmel azon törjük a fejünket a kiállítás fotói előtt, hogy vajon építészetileg mit tudunk majd mutogatni ezekről az évekről 60 év múlva. Nem sok minden jut eszünkbe.

Körmendi általános iskola és kollégium - Tervező: Nagy Imre (1972)
fotó: Nyugat.hu

A kiállítás május 31-ig látogatható az Új Irokéz Galériában (Szombathelyi Képtár, bejárat a Rákóczi utca felől.)

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : Cs*k *gy*t*rt*n* t*d*k v*l*d. ...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Ddd911: *zt m*v*l t*d*d b*z*ny*t*n*? V*gy cs*k * l*v*g*b* b*sz*lsz. M**r...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
oszto: *gh*n, n*gy*n l*tsz*k. Sz*nv*n*l*s m*sh*r*kb*l *sh....
Istenes Bence a TV2-ről: „Bármit kérhettem volna, de nem akartam két Stop Soros!-reklám között szerepelni”
oszto: Sz*p *z * sz*r*k*t* h*b*r*....
Szputnyikosok és sinopharmosok: fény az alagút végén
oszto: N*s, n*h*ny *r*n b*l*l k*d*r*lt, h*gy v*gy *tg*nd*l*tl*n f*gy*l*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között