NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Kecskés László: A fiatalok előbb-utóbb ismét megfertőzik az időseket

„Vegyük fel azt a nyomorult maszkot!” – mondja az ismert szombathelyi sebész, az egészségügyi bizottság elnöke, akivel megbeszéltük a vírushelyzet aktuális kérdéseit.

Ahogy arról lapunk is beszámolt

2020.09.07. 18:46

Ismét összehívta a járvány elleni védekezést segítő tanácsot a szombathelyi polgármester

/ hírek /
A legfontosabb pillanatnyi teendőkről is tárgyaltak.
, hosszabb szünet után ismét ülésezett Szombathelyen a védekezést segítő tanács.

Bár később Nemény András polgármester sajtótájékoztatót tartott

2020.09.08. 15:32

Nemény András: Fegyelmezettséggel és józan ésszel elkerülhetjük a tavaszihoz hasonló szigort

/ közélet 16 hsz. /
A koronavírus-járvány második hulláma volt a szombathelyi polgármester őszindító sajtótájékoztatójának témája.
koronavírus-ügyben, azt nem tudni, mi hangzott el magán a tanács ülésén.

Erről kérdeztük Kecskés Lászlót, a testület tagját, a városi egészségügyi bizottságának elnökét - emellett arra kértük a Markusovsky-kórház osztályvezető főorvosát, mondja el, ő hogyan látja a jelenlegi járványügyi helyzetet.

A védekezést segítő tanács legutóbbi ülése a szombathelyi városházán
fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Annál is inkább, mert az utóbbi időben egyre több ellentmondásos vagy szélsőséges véleménnyel találkozni.

„Polgármester úr azért hívta össze a védekezést segítő tanácsot, mert a számok nagyon kedvezőtlenül alakulnak, még akkor is, ha a halálozási arány most nagyon alacsony. De a tanács végül is nem hozott komolyabb döntéseket” – közölte Kecskés László, aki a maga részéről a helyi szigorítások pártján lenne, és egyetért például a főváros bekeményítésével, ahol éppen tegnap jelentették be, hogy a BKK járatain szigorúbban ellenőrzik és szankcionálnák a maszk nélküli utazást.

„Én mindig is azt mondtam, hogy bármilyen kellemetlen, a maszkot mindenképpen viselni kell” – erősítette meg korábban képviselt álláspontját a főorvos, aki szerint a jelenlegi helyzetben egy átlagembertől elvárható, hogy felelősséggel legyen embertársai iránt.

Hozzátette: „Azt kell megérteni, hogy a legenyhébb korlátozás a maszk. Sokkal rosszabb, ha a fegyelmezetlenségek és következetlenségek miatt majd sorozatban kell iskolákat és munkahelyeket bezárni.”

A kézmosás is fontos, de a koronavírus jellegzetessége, hogy leginkább cseppfertőssel, azaz légzéssel köhögéssel, tüsszentéssel orrváladékkal terjed. Ebből a szempontból a küszöbönálló ősz újabb kihívásokat jelent majd, és sajnos azt sem lehet tudni, hogy a koronavírus hogyan épül rá az évente visszatérő influenza-járványra. Ez utóbbi tavaly szerencsére enyhe volt, de ki tudja, mit hoz az idei szezon.

Koronavírus teszt a szombathelyi sportházban (2020. május)
fotó: Kiss Tamás

Kecskés László közölte: természetes, hogy a diákok örülnek egymásnak, hogy ez egyetemisták szeretnek bulizni, jól érzik magukat a gólyatáborokban, de el kell fogadjuk, hogy Magyarországon jelenleg a fiatalok számítanak a legfőbb veszélyforrásnak. A virológusok úgy számolnak, 4-5 hét kell még ahhoz, hogy a fiatalok megfertőzzék az időseket, ami a halálozási esetek ismételt emelkedését hozhatja maga után. A járvány tavaszi felfutásakor az idősotthonok, a zárt szociális és egészségügyi intézmények jelentették a legnagyobb rizikót, de ezekre a helyekre tavasszal is kívülről vitték be a fertőzést – emlékeztetett a főorvos.

Jelenleg – az előzetes számításokkal ellentétben - nincsenek a járványnak gócpontjai, az egyenletesen elterülve jelentkezik az országban, ami megnehezíti a védekezést, és ami nagy felelősséget rak a fiatalokra. Ők sokszor úgy hordozzák a betegséget, hogy nem tudnak róla, viszont továbbadva az időseknek nagy bajt okozhatnak.

„Száz szónak is egy vége: vegyük fel az a nyomorult maszkot!”

- mondja a szakember, hangsúlyozva, hogy egyelőre nincs gyógyszer, így egyedüli lehetőségünk, hogy csökkentjük a fertőzés esélyét. A kutatások szerint ha egy találkozáskor mindkét fél viseli a maszkot, a fertőzés 95-98 százalékban megelőzhető, ami igencsak meggyőző adat.

Kecskés László
fotó: Kovács Dávid

Arra a kérdésünkre, hogy lehetséges-e, hogy a vírus azért viselkedik másként most, mint tette ezt tavasszal, mert időközben mutálódott, Kecskés László közölte:

„A vírusok egyik jellemzője, hogy gyakran mutálódnak, megtartva fertőzőképességet, de úgy, hogy annak mélysége változik. Bizonyítékot erre a magyarországi koronavírus esetében nem tudok, de kétségkívül megvan valószínűsége. Egyes virológusok szerint a járványnak előbb-utóbb fiatal áldozata is lesz. Remélem, nincs igazuk, de ezt a forgatókönyvet sem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Hozzászólások (29)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden