NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Kecskés László: A fiatalok előbb-utóbb ismét megfertőzik az időseket

„Vegyük fel azt a nyomorult maszkot!” – mondja az ismert szombathelyi sebész, az egészségügyi bizottság elnöke, akivel megbeszéltük a vírushelyzet aktuális kérdéseit.

Ahogy arról lapunk is beszámolt

2020.09.07. 18:46

Ismét összehívta a járvány elleni védekezést segítő tanácsot a szombathelyi polgármester

/ hírek /
A legfontosabb pillanatnyi teendőkről is tárgyaltak.
, hosszabb szünet után ismét ülésezett Szombathelyen a védekezést segítő tanács.

Bár később Nemény András polgármester sajtótájékoztatót tartott

2020.09.08. 15:32

Nemény András: Fegyelmezettséggel és józan ésszel elkerülhetjük a tavaszihoz hasonló szigort

/ közélet 16 hsz. /
A koronavírus-járvány második hulláma volt a szombathelyi polgármester őszindító sajtótájékoztatójának témája.
koronavírus-ügyben, azt nem tudni, mi hangzott el magán a tanács ülésén.

Erről kérdeztük Kecskés Lászlót, a testület tagját, a városi egészségügyi bizottságának elnökét - emellett arra kértük a Markusovsky-kórház osztályvezető főorvosát, mondja el, ő hogyan látja a jelenlegi járványügyi helyzetet.

A védekezést segítő tanács legutóbbi ülése a szombathelyi városházán
fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Annál is inkább, mert az utóbbi időben egyre több ellentmondásos vagy szélsőséges véleménnyel találkozni.

„Polgármester úr azért hívta össze a védekezést segítő tanácsot, mert a számok nagyon kedvezőtlenül alakulnak, még akkor is, ha a halálozási arány most nagyon alacsony. De a tanács végül is nem hozott komolyabb döntéseket” – közölte Kecskés László, aki a maga részéről a helyi szigorítások pártján lenne, és egyetért például a főváros bekeményítésével, ahol éppen tegnap jelentették be, hogy a BKK járatain szigorúbban ellenőrzik és szankcionálnák a maszk nélküli utazást.

„Én mindig is azt mondtam, hogy bármilyen kellemetlen, a maszkot mindenképpen viselni kell” – erősítette meg korábban képviselt álláspontját a főorvos, aki szerint a jelenlegi helyzetben egy átlagembertől elvárható, hogy felelősséggel legyen embertársai iránt.

Hozzátette: „Azt kell megérteni, hogy a legenyhébb korlátozás a maszk. Sokkal rosszabb, ha a fegyelmezetlenségek és következetlenségek miatt majd sorozatban kell iskolákat és munkahelyeket bezárni.”

A kézmosás is fontos, de a koronavírus jellegzetessége, hogy leginkább cseppfertőssel, azaz légzéssel köhögéssel, tüsszentéssel orrváladékkal terjed. Ebből a szempontból a küszöbönálló ősz újabb kihívásokat jelent majd, és sajnos azt sem lehet tudni, hogy a koronavírus hogyan épül rá az évente visszatérő influenza-járványra. Ez utóbbi tavaly szerencsére enyhe volt, de ki tudja, mit hoz az idei szezon.

Koronavírus teszt a szombathelyi sportházban (2020. május)
fotó: Kiss Tamás

Kecskés László közölte: természetes, hogy a diákok örülnek egymásnak, hogy ez egyetemisták szeretnek bulizni, jól érzik magukat a gólyatáborokban, de el kell fogadjuk, hogy Magyarországon jelenleg a fiatalok számítanak a legfőbb veszélyforrásnak. A virológusok úgy számolnak, 4-5 hét kell még ahhoz, hogy a fiatalok megfertőzzék az időseket, ami a halálozási esetek ismételt emelkedését hozhatja maga után. A járvány tavaszi felfutásakor az idősotthonok, a zárt szociális és egészségügyi intézmények jelentették a legnagyobb rizikót, de ezekre a helyekre tavasszal is kívülről vitték be a fertőzést – emlékeztetett a főorvos.

Jelenleg – az előzetes számításokkal ellentétben - nincsenek a járványnak gócpontjai, az egyenletesen elterülve jelentkezik az országban, ami megnehezíti a védekezést, és ami nagy felelősséget rak a fiatalokra. Ők sokszor úgy hordozzák a betegséget, hogy nem tudnak róla, viszont továbbadva az időseknek nagy bajt okozhatnak.

„Száz szónak is egy vége: vegyük fel az a nyomorult maszkot!”

- mondja a szakember, hangsúlyozva, hogy egyelőre nincs gyógyszer, így egyedüli lehetőségünk, hogy csökkentjük a fertőzés esélyét. A kutatások szerint ha egy találkozáskor mindkét fél viseli a maszkot, a fertőzés 95-98 százalékban megelőzhető, ami igencsak meggyőző adat.

Kecskés László
fotó: Kovács Dávid

Arra a kérdésünkre, hogy lehetséges-e, hogy a vírus azért viselkedik másként most, mint tette ezt tavasszal, mert időközben mutálódott, Kecskés László közölte:

„A vírusok egyik jellemzője, hogy gyakran mutálódnak, megtartva fertőzőképességet, de úgy, hogy annak mélysége változik. Bizonyítékot erre a magyarországi koronavírus esetében nem tudok, de kétségkívül megvan valószínűsége. Egyes virológusok szerint a járványnak előbb-utóbb fiatal áldozata is lesz. Remélem, nincs igazuk, de ezt a forgatókönyvet sem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Hozzászólások (29)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Attila: R*g*n-m*ndj*k m* m* *s- *z*rt v*tt*nk v*l*m*t m*rt sz*ks*g*nk v*...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
fucking: *gy k*ll *l*nt*zn* k*lt*r*lt*n *gy*k*t. N* *z n*m m*gy * r*gn*l*...
Mi az igazság az „utcára tett” szombathelyi táncosok ügyében?
fucking: * l*mp*b*n * v*jk* * m*st*r!...
30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól
palig: M*g *rt*l*k v*n m*t m*g m*t t*nn* . D* * T* f*rd*t n*m l*h*t m*r...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
Katka: S*jn*s m*nd*n sz*v*d *g*z!...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre