NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

A lakók kátyúzzák az utakat - elegük van

Több mint tíz éve nem vett át az önkormányzat négy utcát Zanaton. Eddig a lakók kátyúztattak, de kezd betelni a pohár.

Zanaton a Fenyő, az Eper, az Áfonya és a Korpás utca lakói évek óta maguk gondoskodnak az utak rendbetételéről. A közösségi összefogás viszont lassan tarthatatlanná válni, kezd betelni a pohár. Eközben a kátyúk szaporodnak és nemsokára ismét rally úton lehet eljutni a házakig - lakossági fórumon jártunk szombaton reggel.

Ahogy ott volt az önkormányzattól Szakács Dávid képviselő is, aki abban látja a megoldást, ha minden érintett lakó/tulajdonos aláír egy kérelmet arról, hogy az önkormányzat vegye tulajdonba az utakat. Ő pedig ezt beterjeszti a közgyűlésen.

Van ahol ilyen az út közepe
fotó: Garai Antal Atom

Ez persze nem egyszerű, mert az itt élőknek területekről is le kell mondani az átvételhez, s mint tudjuk nyolcvan ember esetében mindig akadhat valaki, aki máshogy gondolkodik. S hogy eddig miért ne az önkormányzaté volt az út? Az egyik lakótól szerint először a közművek körül volt valami gond, később pedig csapadékvíz-elvezetés hiánya miatt nem vették át az az utcákat.

Kétszer újították fel, egyszer kókler munkát végzett a kivitelező

Az utakat már kétszer felújították, legutóbb tavaly márciusban, amikor a kemény tél miatt olyan volt az út, hogy helyenként már a füvön kellett kerülni az autókkal. Akkor 78-an álltak az ügy mellé, három cégtől kaptak árajánlatot, a legolcsóbb nyert és végzett kissé kókler munkát. Sorra fordulnak ki az általuk betömött kátyúk.

Kifordult kátyú a Fenyő utcában
fotó: Garai Antal Atom

Most esedékes a harmadik rendbetétel, de a lakók közül egyesek már nem hisznek a kátyúzásban, tartósabb megoldást várnak, mások pedig nem akarnak újabb húszezer forintot befizetni, de olyan is akad, aki azt mondta: majd rendbeteszi a háza előtt a kátyúkat saját maga.

Ha fizetjük az adót, akkor miért mi csináltassuk meg az utat?

A szombati összejövetelen elhangzottakból:
- Minden tulajdonostól húszezer forintot gyűjtöttek össze, ez csak kátyúzásra elég. Sokan újra-, vagy fedőaszfaltozást szeretnének, az viszont 100-150 ezer forint lenne fejenként. Ezt esélytelen beszedni, hiszen van akit a húszezer forint is leterhel.
- Tavaly ugye 78-an álltak az ügy mellé a szörnyű útállapotok miatt. Ám egyelőre csak 61-en fizettek ki hozzájárulást. Páran ígérték, hogy beadják a részüket, páran nem is szándékoznak.

Szlalompálya
fotó: Garai Antal Atom

- A felújítási munkákat szervező 3-4 fős önkéntes társaság nem akar többet vitázni/győzködni, azt mondták, ha nem áll mindenki az ügy mellé, akkor átadják a szervezést bárki másnak, a beszedett pénzt pedig mindenki visszakapja. Legutóbb a közösség 70 százalékát személyesen kellett felkeresniük, ahol kaptak hideget és meleget egyaránt, ebbe belefáradtak.
- Sokan szeretnék, ha az önkormányzat átvenné az utat és nem a lakóknak kellene fizetniük és szervezniük az útjavításokat. Volt aki megjegyezte:

Ha fizetjük az adót, akkor miért mi csináltassuk meg az utat?

A betonozás lehet az átmeneti megoldás

- A lakók félnek, hogy őszre már nagyon szétmegy az út, és a következő tél (ha erős, ha enyhe lesz) vélhetően teljesen tönkreteszi. Ha betonnal fedik el a lyukakat, akkor a jelenleg begyűjtött pénzből is akár több évre megoldható a javítgatás, ehhez viszont maguknak kell lapátot ragadni, ahhoz megint kell az összefogás.

A kavicsos tömés csak egy ideig jó
fotó: Garai Antal Atom

Persze a betonos megoldáshoz is újra meg kell kérdezni mindenkit, a

szervezők

azt mondják, hogy ha valaki visszalép a jelenlegi 61 főből, akkor ők nem csinálják ezt tovább. Több lakó erre azt mondta, hogy inkább fizet egy kis pluszt, és akár más háza előtt is megcsinálja a betonozást, de ne 5–10 ember miatt szívjon 70 másik.

Takaros háttér, zötykölődő előtér
fotó: Garai Antal Atom

A fő kérdés, hogy az önkormányzat átveszi-e az utat úgy ahogy van, akár szabályos a csapadékvíz elvezetése, akár nem. Egy útfelújítással rendbe tennének mindent és végre zárulna a lakók kálváriája. mert ahogy összegezték:

Itt élünk, itt dolgozunk, ide fizetjük az adót és a városnak állítólag most tartozása sincsen. Igazán megoldhatnák ezt a helyzetet.

Kapcsolódó

2014.03.10. 16:51

Tavaszi szél panaszt áraszt - az olvasók és a kátyúk

/ közélet gal. 2 hsz. 3 kapcs. /
Záporoznak szerkesztőségünkbe az észrevételek kátyú témában. Bejártuk az abroncszúzó szombathelyi utcákat.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*rd *tv*v* p*ntr*. V*gy b*sz*ld m*g * f*t*rr*l, n*k* *s s*g*t*s...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
StarMan: *cs*r*gn*k k*cs*j*kb*n * t*l*sb*n, v*gy f*r*k*zn*k * v*r*sb*n, *...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
demoktatorovm: *zt m*g t* s*m g*nd*lh*t*d k*m*ly*n, h*gy * k*nt*kt*s*k sz*m*n*k...
Mutatjuk a mai adatokat: 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg
stengetz: Cs*k *gy*tl*n k*rd*s, h*gy h*l v*nn*k * t*r*l*tf*l*gy*l*k???!!! ...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
TMiki: *n *z*rt sz*r*t*m m*gk*pn* * cs*m*g*m......
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók