NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Katonák leptek el egy trafóházat Szombathelyen

És ha minden jól megy, ez még csak a kezdet. Ráadásul kortól függetlenül bárki csatlakozhat egy nemrég indult kezdeményezéshez.

Egy városszépítő kezdeményezés keretein belül megújul egy régi, lepukkant trafóház Szombathelyen. Pavelkovits Petra ötletgazda elmondta, hogy bár az MKKP passzivistáival eddig is újítottak fel és festettek ki lepusztult helyeket - amikről egyébként lapunk is beszámolt -, többek között a Thököly aluljárót

2019.12.06. 19:44

Színes űrállomássá alakították a kétfarkúak a szombathelyi biciklis aluljárót

/ csak szombathely 1 hsz. /
Nemrég még a rendőrök akarták megállítani őket. Sok fotóval mutatjuk, milyen lett.
vagy egy régi szellőzőt
2020.05.11. 13:48

Felújítva várja a bolygóközi utazást Szombathely repülő csészealja

/ humor 5 hsz. /
A szálak sokkal mélyebbre nyúlnak, mint amire valaha gondolni is mertünk volna.
, de ezeket rendszerint engedély nélkül tették. Így régóta ért a gondolat, hogy összehozzanak egy legális városszépítő, közösségépítő akciót Szombathelyen.

Ez még csak a színvázlat
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ennek első állomásaként egy helyi grafikussal és lelkes önkéntesekkel kiegészülve megkeresték a körzeti képviselőket, hogy társadalmi munka keretein belül ingyen, szívesen kipofoznának, rendbe tennének egy-egy lerobbant, omladozó területet. A kezdeményezéshez amúgy bárki csatlakozhat, mert úgy látják, a helyiek örülnek neki, hogy maguk is részt vehetnek lakókörnyezetük gondozásában és alakításában. A képviselőktől pedig csak anyagköltséget és a munka idejére némi étel, ital hozzájárulást kérnének, hisz az önkéntesek mindezt szabadidejükben végzik.

Miden önkéntes a szabadidelyében festeget
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az EON-nal való egyeztetés után és a szükséges engedélyek birtokában a most kifestésre kiválasztott trafóház a Szőlősi városrészhez, Tóth Kálmán körzetéhez tartozik, aki maga is részt vett a festegetésben.

Így nézett ki eredetileg
fotó: Pavelkovits Perta

De sok helyi is csatlakozott, kicsik és nagyok egyaránt. Egyelőre most csak a színvázlat került fel, hiszen az elmúlt idők esőzései miatt lassan lehetett haladni, de hamarosan jöhetnek a kontúrok és a végső simítás.

Az esőzések miatt lassan haladt eddig a munka
fotó: Mészáros D. Zsolt

A koncepcióról, amit Keresztes Ádámmal együtt terveztek meg, elárulták, hogy a trafóház mellett egy első világháborús szobor áll, ehhez szerették volna igazítani a képet. A színösszeállítást pedig a Jézus szíve templomban lévő lenyűgöző rózsaablakok ihlették.

A kezdetek a már lealapozott trafóházzal
fotó: Mészáros D. Zsolt

A jövőben tervben van még a KISZ lakótelep, a Joskar-Ola, de volt már szó Oladról és Herényről is, illetve lesznek olyan helyszínek is akár játszóterek mellett, amelyeket gyerekekkel, diákokkal szeretnének kifesteni, hisz az mégis az ő terepük, ráadásul nagyon élvezik, ha pingálhatnak a falakra.

Hamarosan jöhetnek a kontúrok
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ahogy Petra fogalmaz, fontos, hogy az évek óta tartó széthúzás után az embereket újra összehozzák, és Szombathelyen kialakuljon egy erős, összetartó és vidám közösség. A helyiek számíthassanak egymásra politikától függetlenül. És ha emellett szépül és színesedik Szombathely, úgy ahogy azt a szombathelyiek szeretnék, az csak a „roppanós cseresznye a tortán lévő tejszínhab tetején.”

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon