NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Védenek? Szolgálnak? Vagy erőt demonstrálnak?

Egy ideje már egységes külsővel futnak a Katasztrófavédelem járművei. Láttukon elgondolkodtunk: honnan ismerős ez a dizájn?

Ne kövezzenek meg minket! Egyrészt pontosan tudjuk, hogy vannak ennél fontosabb dolgok is. Az energiaellátásunkra is hatással bíró közel-keleti helyzettől a magyar kormány hatalommániás húzásainak újabb fejezetéig, a nehéz megélhetéstől a meleg-hideg okozta kényelmetlenségekig. Mi is naponta többről hírt adunk és véleménnyel vagyunk. Másrészt bennünk is egyfajta kettős érzés alakult ki, amikor szemügyre vettük a már Szombathely utcáin is feltűnő katasztrófavédelmis autókat. Harmadrészt az autók külső megjelenését messze nem érezzük akkora megtévesztésnek, mint a közterületesek rendőri egyenruhákra hasonlító, militáns megjelenését .

Katasztrófavédelmes Skoda Yeti
fotó: szegedma.hu

Szóval mi jut szinte minden magyar polgárnak eszébe, ha elsuhan mellette egy ilyen szépre dizájnolt, egységes flottához tartozó jármű? Igen-igen: a helyes válasz a rendőrség lesz. Az már csak utólag esik le, legfeljebb zavaró felhangként marad velünk, hogy itt mintha mégsem egészen ugyanazzal lenne dolgunk. A katasztrófások autóinak matricázása szakasztott olyan, mint a közrendre vigyázó és adott esetben a rosszfiúkat üldöző egyenruhásainké.

Értjük persze, hogy mindkét esetben megegyezik a belügyminiszteri felügyelet, a hatékonysághoz szükséges központosított irányítás. Az is világos, hogy kell az egységes és azonnal felismerhető, beazonosítható és megkülönböztető külső. De mivel még a dizájnelemeket magukon viselő gépjárműpark márkája is komoly átfedésben van a rendőrségi flottáéval, belénk bújt a mindig kötözködő kisördög. Tényleg szerencsés dolog a hon összes hivatalos, állami gépezethez tartozó és a polgárok életére hatással lévő intézményének, szervezetének ennyire nyilvánvalóan egységes, a hatalmat és a katonás-militáns irányírást ennyire azonnal felidéző külső formát adni?

A rendőrség színeit viselő Skoda Yeti
fotó: iho.hu

Hogy a Katasztrófavédelem autóinak külseje valóban felidézi-e az egyébként mindannyiunk számára ismerős rendőrségi dizájnt, arról bizonyára megoszlanak majd a vélemények. Mi is látjuk a képeken szemügyre vehető egységes külsőt. Pusztán elgondolkodtunk, tényleg csak egy praktikus lépés volt-e ez. Vagy netán újabb jele kormányunk amúgy masszív vonzódásának az erődemonstrációhoz, az őket fizető polgárok fölé rendelt és szimbólumokkal is nyilvánvalóan jelzett államgépezet önjáróvá tételéhez?

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után