NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen

Mostanában nagy divat a katalizátorlopás. De miért is?

A szombathelyi járőrök 2020. október 17-én, a hajnali órákban egy személygépkocsival közlekedő 18 éves helyi lakost és három utasát igazoltatták Szombathelyen.

A rendőrök megállapították, hogy a fiatal egy másik gépkocsira kiadott rendszámmal közlekedett, ráadásul korábban már a járművezetéstől is eltiltották.

Emellett a jármű átvizsgálása során több olyan eszközt is találtak a gépkocsiban, amelyek alkalmasak voltak katalizátorlopások elkövetéséhez.

Tipikus katalizátorlopó eszköz.
fotó: Nyugat.hu

A 18 éves sofőrt és utasait a Szombathelyi Rendőrkapitányságon gyanúsítottként kihallgatták, és több bűncselekményre is fény derült.

Katalizátorlopó nagyüzem

A beszerzett adatok, információk, tanúvallomások alapján megállapították, hogy a helyi fiatal 2020 szeptemberétől összesen huszonnyolc gépkocsi katalizátorát tulajdonította el, vagy kísérelte meg eltulajdonítani Szombathelyről. A lopások során nemcsak egy, hanem több alkalommal is volt segítőtársa, akiket a rendőrök szintén elszámoltattak – közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

Néhány perces munkával 100 ezer forintot lehet keresni – A Vas megyei rendőrség felvétele.
fotó: Police.hu

A fiatal megalapozottan gyanúsítható volt továbbá azzal is, hogy a 2020. október 31. és 2020. november 16. közötti időben egy szombathelyi lakostól bérelt ingatlanból, a lakás berendezési tárgyait a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül elszállította és azokat eladta.

A szombathelyi személlyel szemben összesen huszonnyolc rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétség, egy rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett és egy rendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást, és most a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek is megküldték.

De miért lopnak katalizátorokat?

Ha beütjük a keresőbe, hamar kiderül, hogy ma Magyarországon számtalan vállalkozás foglalkozik használt katalizátorok felvásárlásával, így a tolvajoknak nincs túl nehéz dolga, ha el akarják adni az alkatrészt.

A katalizátorok egy része azért kell a piacon, mert egy ellopottat pótolni kell, a másik része pedig azért, hogy abból kinyerjék a nemesfémeket (platina, palládium, ródium stb.). Erre egész iparág épült rá, amit elég alaposan körbejárt videójában a Totalcar.

Ráadásul a katalizátorokat viszonylag gyorsan ki lehet kapni az autók alól, így néhány perces munkával könnyen lehet keresni akár 100 ezer forintot.

Sajnos egyelőre nem is nagyon lehet mit kezdeni a jelenséggel, merthogy a szabadban parkoltatott autók viszonylag könnyű prédái a tolvajoknak, és úgy tűnik, az igény sem lesz kisebb.

Ebből a szempontból mindenképpen figyelemre méltó a szombathelyi rendőrség fogása.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

eheti: *n * t*lj*s sz*b*ds*g p*rtj*n *ll*k. L*gy*n sz*b*d *zt m*nd*n* ...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
győzelem: *z*rt m*rt * b*rk*k f*lf*g* k*p*ss*g* *l*cs*ny. V*z*r*k m*gm*ndt...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
győzelem: B*rz*l*m *z * tr*g*d**! N*m sz*b*dn* *ly*nn*k m*gt*rt*nn**. *t *...
Közutas dolgozó vesztette életét az M1-esen, miután egy bolgár kamion csapódott be a munkaterületre
lights: N*m *rt*m, h*gy *gy sz*m*ly*s v*l*m*ny*n (-*k*n), h*gy l*h*t *nn...
„Aki nincsen beoltva és kórházba került, még ki is fizettetném vele az ellátást”
Franko: Sz*rm*n,b*t* v*gy...
Eladó Kőszeg egyik kultikus étterme