NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2008

Karneváli huncutságok 2008 – „Nagy” Badár Sándor Savaria romjain standup-szónokol

Micsoda idő – nyár közepén ennél rosszabbat kifogni sem lehetett volna, az eső mellé orkán erejű szélvihart kaptunk, így a szerdára meghirdetett Ferences kerti szabadtéri piknikelés helyett az Aréna utca 8-ban sajtó-tájékozódtunk. Csak remélhetjük, az egy hónap múlva esedékes Savaria Karneválra az égiek összeszedik magukat. Egy biztos, a több mint százmillió forintos költségvetésű, 12 saját helyszínen 265 különböző programot kínáló maskarázáson idén sem fogunk unatkozni…

Az ókori parádét, Kelet-Európa legnagyobb történelmi fesztiválját, a Savaria Karnevált idén is augusztus utolsó hétvégéjén, 22-e és 24-e között rendezik meg, immár kilencedik alkalommal. A szervezők közölték: különösebb sajtóanyaggal nem is készültek, a Szombathelyi Est különszámából úgyis mindent pontosan, napra lebontva készen megkaphatunk, a kiadvány az ország összes nagyvárosában begyűjthető. (Azért hoztak nekünk is egy-egy példányt…) Emellett a felvonult népes karneváli stáb az idei kínálatról, helyszínekre bontva részletes beszámolót adott. Az itt elhangzottakból, valamint a karnevál hivatalos honlapján közzétett programjából csemegéztünk mi is…

Szommer Ildikó karneváligazgató elmondta, mint tavaly (amikor látogatói csúcsot döntöttek) 2008-ban is megközelítőleg 150 ezer karneválozóra számítanak. Mivel a Fő teret idén sem fogják tudni kitágítani – akadt, aki komolyan felvetette ennek technikai lehetőségét -, és a programokat sem szeretnék kivinni a városból, újfent három napos tumultusra számíthatunk.

Fórumozás világzenével

A főbb programok ismertetése kapcsán Grünwald Stefánia, a programszervező munkacsoport vezetője megjegyezte: 12 saját, és 6 civilek kezdeményezte helyszínre terveztek programokat. Három és fél nap alatt összesen 265 különböző előadás közül válogathatunk. Egyik fő változás az elmúlt évekhez képest, hogy a hagyományosan utcaszínházi produkcióknak helyet adó Belsikátor idén nem üzemel, mivel az épületegyüttes átépítés alatt áll. Az utcaszínházi programok helyszíne a Romkert lesz.

A csütörtök esti karneválnyitó színdarabot Dömötör Tamás rendezi, és a mostanában felálló Weöres Sándor Színház társulata, valamint a főiskola színitanodásai prezentálják. Utána a Balázs Elemér Group középkort idéző dallamokkal megspékelt Early Music koncertje vár. A csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy korszakos lesz, és reneszánsz, barokk műveket dolgoztak fel. A bejárt idő a 14. század első reneszánsz mesterétől, Machaut-tól, az érett barokkig, Bachig húzódik.

A Fórum Színpadnál maradva érdemes lesz még elcsípni a The Irish Coffee világzenei koncertjét és a Fellegini Klezmergipsy Band cigány-zsidó zenei fúzióját. Az operaénekes és klezmer Fellegi Balázs mellett a legkiválóbb magyar romazenészek vonulnak fel, a zene középpontjában a reneszánszát élő cimbalom áll, amely a világhírű Balogh Kálmán keze alatt szólal meg. Fellép még a Balkan Fanatiks, és a Baba Yaga etnopop együttes. (a Bornai Tibor és Jamie Winchester nevével fémjelzett csoportosulás a négy orosz énekessel, illetve Huszár Mihállyal és Galántai Zsolttal állítólag a Karnevál kedvéért áll ismét össze). A Fórumon a Kerekes Band - Fel a kalappal! - új lemezbemutatója is vár, valamint a szerb Ognjen Popovic Band világzenei koncertje is izgalmas vállalkozásnak tűnik.

Különlegességnek ígérkezik az éjszakában a Magma Tűzszínház nagyszínpadnál bemutatásra kerülő idei produkciója. Az előadás ősbemutatója 2008 márciusában volt. A Tűzszínház látványelemei találkoznak Magyarország egyik legtehetségesebb videoanimációs művészének, Psyshipnak a real-time alkotásaival.

Badár Sándor és egyéb huncutságok a Romkertben

A Romkertben a hagyományokhoz híven idén is az ókori Savaria civil élete elevenedik meg, az ókori város ma is meglévő falai közt. A programkínálatból kiemelkedik a méltán népszerű, és idén ismét megújult Rabszolgavásár és Jósda. De igény szerint készíttethetünk magunknak római frizurát, viszont római esküvőt idén nem tartanak. A programok sorából kiemelkedik Stendapus opus címmel Badár Sándor szónoklata, Szókratész védőbeszéde Jordán Tamás előadásában, de a pécsi egyetemi színjátszók jóvoltából Dürrenmatt Nagy Romulusa is megelevenedik. Külön érdekesség lesz szombat délelőtt, hogy válogatott birkózóink az ókori olimpiai küzdelmek birodalmába kalauzolnak el.

Kassai Lajos végre új produkcióval jelentkezik

Történelmi Témapark programjairól Szabadfi Zoltán programszervező számolt be. A szokásokhoz híven idén is bepillanthatunk a római kori, germán, kora középkori valamint idén először a reneszánsz katonai hagyományőrző sátortáborok életébe. Idén először a szombati felvonulás után még két órán át kukucskálhatunk. A hagyományos ókori harcművészeti csetepaték és lovagi tornák közt külön említést érdemel, hogy Kassai Lajos íjász új produkcióval érkezik, amelyet élő zene, a Szilaj Dobkör 15 hangszerese kísér.

A Savaria tér a reneszánszé

Itt egész nap a Mare Temporis Reneszánsz életmódtáborát, reneszánsz divatsátort, vitézi próbákat látogathatunk. A helyszínen koncertezik a a Folktarisznya együttes, lesz Reneszánsz táncház, és bemutatkoznak a reneszánsz zászlóforgatók is.

Ferencesek templomában kapnak helyet a vokális és instrumentális muzsika jeles hazai képviselői. Idén a reneszánsz jegyében Lovász Irén virágénekeket szólaltat meg, fellép a Banchieri Singers, és hallhatjuk a Huniadi Cantores reneszánsz koncertjét.

A Művészetek utcáján művészeti technikák bemutatására van lehetőség, találkozhatunk művészekkel alkotás közben. Emellett kamarazene, tánc, színjáték, és utcazene szerepel a kínálatban.

A Kalandvárban egész nap reneszánsz kézművesek, vándor vurstli, reneszánsz játékpavilon, ősmagyar életmódtáborok, vásárosok, a Tintaló Cirkusz műsora, a Bábakukucs- a Bábakalács Társulat Kandika Színháza várnak.

Borok utcája és Bacchus

Igazán jó hír, hogy Bacchus utcája a Battyány térrel bővül, így közel negyven boros standnál kóstolgathatunk. A kellő hangulatról ezen a helyszínen is számos, messze földön ismert, vérpezsdítő és táncra perdítő muzsikájáról híres roma és nem roma világzenész gondoskodik: itt lesz például az EtnoRom Gipsy Band, az a Rroma Art, és hallhatjuk a 25 éves Ghymes Együttes születésnapi koncertjét. Az éjszakában a Boglya zenekar táncháza vár. Vasárnap este a fesztivált itt a Fonogram - díjas Napra Együttes világzenei koncertje zárja.

Zajosabb és színesebb felvonulást ígérnek

A szombat esti felvonuláson idén is közel ezer jelmezes vonul majd végig a belváros utcáin. A sort közel két centuriára való római katona nyitja - legionáriusok és segédcsapatok. Őket tógába öltözve az ókori Savaria polgárai követik, majd a középkor és végül a barokk ruhakölteményeit csodálhatja meg az érdeklődő. Lesz itt minden, mi szemnek és fülnek kellemes: mutatványosok, gólyalábasok, zenészek, akrobaták, tűzforgatók és dobosok is tarkítják a színpompás karneváli menetet. Közel száz zászlóforgatót várnak, valamint 15 gólyalábas is ígéretet tett arra, hogy a felvonuláson maskarázik nekünk.

Karneválszínház újfent Szabó Győzővel

A reneszánsz jegyében a Karneválszínház a XV-XVI. század talán leghíresebb és egyben legvitatottabb politikai gondolkodója, Niccolo Machiavelli fanyar humorú, pajzán komédiáját állítja színre. A darab címe - Clizia - egy rejtélyes ifjú hölgyre utal, az érzéki férfivágyak ellenállhatatlan felajzójára, kiért öreg és fiatal, gazdag és szegény, úr és szolga egyaránt bomol, s akinek megszerzéséért fondorlat fondorlatot követ. A történet megszemélyesítői közül Jordán Tamás, Szabó Győző, Rezes Judit, Botos Éva és az Atlantisz Színház tagjai már meghitt ismerősei a szombathelyi közönségnek. Idén újra csatlakozik hozzájuk Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán pedig rendezőként is bemutatkozik. Először lép viszont a Megyeháza udvarának színpadára napjaink egyik legnagyobb magyar színésznője: Molnár Piroska.

Végezetül…

A karnevál idén - tudtuk meg Dr. Szele Györgyitől, a gazdálkodási munkacsoport vezetőjétől – 110-150 millió forintból gazdálkodhat: az önkormányzattól, mint tavaly, 40 milliós támogatást kaptak, a többit szponzori és pályázati pénzekből teremtették elő.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *g*n! *z *bj*kt*v *ld*l *kk*r l*h*tn* d*nt* m*t*v*c**, h* *z ...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
Torkosborz: *gy f*gg*tl*n *ld*l*n *ll*n* m*gj*l*nn** pl *z *ll*nz*k m*gb*k*t...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
szasa: K*t f*gy*t*k*s b*sz*lg*t, *zt m*ndj* * Z*rb*n * Tr*mpn*k... ...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Paulus_Maior: "K*t b*l*nd h* *gym*sr* l*l, s*rg*r* f*st*k sz*mk*v*tt*t*s*k...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
Ddd911: ... ...
Újabb elismerést kapott Karikó Katalin