NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2010

Karneválblog 2010 - A vasárnapi menet

23:23

Akik távolról érkeztek a karneválra

Magunk is meglepődtünk, milyen hamar sikerült a tömegben nem szombathelyi látogatókat találni, szóra bírnunk őket viszont nem volt nehéz. Íme két úr és egy pár a sok közül, akik sok kilométert megtettek azért, hogy ide jöjjenek, mi pedig megkérdeztük őket, mit gondolnak a nagy felhajtásról.

balról jobbra: Fegya, Orsi és Sanyi, Antal
fotó: Unger András

„Fegya”, Székesfehérvárról:

- Az interneten bukkantunk rá a Karnevál honlapjára, és bár korábban is szerettünk már volna ellátogatni Szombathelyre, most tudtuk összehozni. A hangulat egyből megfogott. Nagyon tetszettek a harcászati bemutatók, légiósok csata bemutatója különösen látványos volt.

Orsi és Sanyi, Sárvár, Sződliget:

- A történelmi hangulat nagyon jó. Tetszik a sok izgő-mozgó ember és, hogy itt mindig bele lehet botlani egy-egy látványosságba. A barátoktól hallottuk, hogy a fáklyás felvonulás a Karnevál csúcspontja, úgyhogy azt nem szeretnénk kihagyni.

Tamási Antal, Sopron:

- Évente visszajárunk már Szombathelyre karneválozni. A csatabemutatók nagyon izgalmasak, meg egyébként is a kedvenc helyszínem a Témapark, ahol nagyon látványos a tábori élet. Nagyon tetszik a sok hagyományőrző csapat és a kosztümök. Az unokánk is velünk jött, a középkori Casinóban hagytuk, mert nincs egy helyszín se amit ki lehetne hagyni.

F.B. & U.A.


22.00

Tűzvarázsló égess el...

A Magma Tűzszínház Farkas Lindája magával ragadóan táncol, a Belső Urániában ámulunk. Minden évben egyszer gyerekestül megcsodáljuk. Amúgy ma este nehézkesen indult a produkció, először a cd-ért kellett felugrania (a közeli lakásba), majd a lejátszóért futottak még egy kört, de fél tíz táján összeállt az egyszemélyes tüzes táncszínház. Varázslat, ahogy ez a lány táncol.

PHSZ

20. 00

Helyzetjelentés az Ocho Machoról: őrült tömeg, a hangulatról pedig meséljenek a képek..

Karnevál vasárnap Ocho Macho
fotó: Tóth Ákos

19.45

Az őrségi füstölt sajtos lepény dícsérete

Ezerszámra nyüzsögnek a belvárosban. Hát holnap senki sem dolgozik? Az Ocho Macho a nagyszínpadon penget, rövid latolgatás után mi a Borok utcája mellett döntünk, és jól választunk, itt el lehet férni. Viszont ennivalót nem sikerül jól választani. Bor van, kaja nincs (legalábbis jó). A gyrososnál a lángos sótlan, nyomokban emlékeztet csak a megálmodott sajtos-tejfölösre. Pedig ott az őrségi lepény, a Fő téren, tegnap óta csak azt sírjuk vissza, de olyan messze van...

PHSZ

19. 30

Lesi-blog

A nap legjobb élőképe: Gadányi Károly, a szombathelyi főiskola-egyetem rektora (helyesen: a NymE Savaria Egyetemi Központ elnöke), fényes hátú mellényben ostort próbálgat a Történelmi Témapark előtti standnál. Vajon kire gondol? Bizarr képek villannak be a szlavisztika-vizsgákról túl néhány pohár feindl-muskotályon. Amúgy nekünk való, pedig édes és fehér (mármint a karnevál legjobb bora: Feindl Lajos pincéjéből)...

PHSZ

19. 25

Úgy szeretném...

Úgy szeretném, ha Hernádi Judit és Gálffi László Love Letters (azaz Szerelmes levelek) című darabjáról jót tudnék írni.

De nem tudok, hiába is próbálkozom vele, nekem nagyon nem jött be...

SZJ
Karnevál vasárnap Hernadi
fotó: Tóth Ákos

17.31

Úgy ennék...

Marcipános édességeket. Rózsaszínt, élénkpirost, csokisat. Meg kell a szívnek szakadni, amit ott állnak halomban a Fő tér egyik standján. És úgy ennék hatalmas sült csülköket, sok tormával, friss kenyérrel, meg rétest: meggyeset, almásat, túrósat, mindenfélét. Melegen, ropogós széllel.

Aztán vennék táskát, masnisat, meg nemez manó sapkát a Kossuth utcában, meg ezüst karpereceket a – igen, ott a nyilvános WC mellett. Meg vágynék egy igazi, piros bőrpáncélra is – no jó, tudom, ez már túlzás…

És innék eperbort, meg jégbort, meg piros színű pálinkát! Lángos, az nem kell, nagyon rossz volt tegnap este a Borok utcájában.

Ki társulna be egy sose hízol semmitől tablettával, meg némi készpénzzel?

R.GY.


16:15

Mire jó a magas gallér?

Kevésbé látványos, viszont érdekes volt a középkori magyar vitézek ruházatát, fegyverzetét bemutató dolog. Tudták Önök, például, hogy miért volt magas a dolmány gallérja? Hát azért, hogy a lehetőségekhez szerint próbálja megvédeni gazdája nyakát a szablyától.

Amiről meg megtudtuk, hogy szinte ugyanazzal a fegyverrel harcoltak a törökök és a magyarok a 15-16. században, a hajlított penge külső éle borotvaéles volt, a hátsó él viszont csupán néhény centire volt kifenve. És, hogy a buzogányt erre a korra felváltotta a hadicsákány, amely sokcélú fogyver volt. Vagy, hogy a vitéz derekán az öv 5-6 méteres anyagból készült.

Szóval, érdekes és hiteles előadás volt ez egy olyan csapattól, amelynek a nevét sem tudjuk leírni, mert a műsorfüzetben más program szerepelt. De nem bántuk meg a váltást. Íme a képek:

Sz. J.

A magas gallér még ettől is megvéd
fotó: Tóth Ákos

15:45

Íjászkodni márpedig tudni kell!

A programfüzetet böngészve rábukkantunk egy izgalmasnak tűnő programra, Kassai Lajos lovasíjász bemutatója a Történelmi Témaparkban. Nosza, rajta, kicsit korán érkeztünk, két hagyományőrző íjászcsapat bemutatójába csöppentünk, ami szép is volt, jó is volt, de nem sok izgalmat hordozott magában.

Minden tiszteletünk a hagyományőrzőké, de talán időnként újítani is kellene valamit. Mert szép dolog a célbalövés, az is szép, amikot Kassai Lajos – következő műsorszámként – lóhátról rendre eltalálja a feldobott hungarocell célokat, de – ahogy láttuk – a közönség ingerküszöbét ezek már nem is súrolják.

Mindenesetre itt egy galéria, ahol azért érdekes dolgokat láthat a nagyérdemű.

Sz. J.

Lőni tudni kell....
fotó: Tóth Ákos

15:00

Mégsincs kevés ember

Legutóbbi bejegyezésünk után sétáltunk egyet, és rájöttünk, egy óra alatt kitódult a nép. De azt fenntartjuk, hogy az Öreg Város Vására továbbra is lájtos üzemmódban működik, az árusok szunyókálnak, ásítoznak, a jónép meg nézelődik.

Vagy neveli a gyerekét. Az egyik sátor előtt szigorú apa próbálja egrecírozni hatéves forma kisfiát, aki duzzog. – Azt teszed, amit mondok! – mondja a zord szülő. A gyerek meg sírásra álló szájjal vigyorog. Külön említést érdemelne, hogyan is megy neki ez a kettő együtt, de biztosan emlékszünk, mindannyian voltunk hatévesek. Vagy leszünk, de ez nézet kérdése.

Szóval, a kissrác vigyorog, tekeri a fejét, hogy márpedig akkor sem. A családi drámának nem jártunk a végére, csak leszűrtük a kézzzelfogható tanulságot. Amit olvasóink képzeletére bízunk.

Sz. J.


13:20

Kaszinó az Iseumnál

A Borok utcájára menet – vagy onnan jövet, ízlés kérdése – érdemes betérni a nem túl nagy, de némi szesz után pláne szórakoztató ókori kaszinóba. Fortuna kegyein kívül másra nincs is szükség, a játékok még a csemeték számára is gyorsan megtanulhatóak. Van kártya, rulett, kocka, de nincs belépti díj. Aki pedig igazán szerencsés és zsetonjait legalább megduplázza, az élményen felül még egy mézeskaláccsal is gazdagabb lehet.

(Nem, ketten beszállni és összeönteni a zsetonokat nem ér, tessék játszani is!)

D.P.

Ókori kaszinó az Iseumnál
fotó: Jánosa Dávid Péter

Vasárnap 13:15

Délelőtti sétánk beigazolta várakozásainkat, csak a legelszántabbak merészkedtek a karneváli helyszínekre. A Fórum színpad előtt gyülekeznek néhányan, a lelátót éppen takarítják, a büfések álmosan ásítoznak. A középkori fotóműhely átlényegülésre is alkalmas paravánja is üres, a Borok utcájában alig néhányan lézengenek.

Lehet, hogy ez már a lecsengés, mi azért most a nyakunkba vesszük a várost, és fotózunk, nézelődünk. Legalább a sörért nem kell sorban állni. :-)

Sz. J.

Karnevál vasárnap délelőtt
fotó: Tóth Ákos

Vasárnap 06:16

Saját útját járta a szemét

Talán kicsit illúzióromboló - ezért a karnevált a szívük legkedvesebb kamráiba záró olvasóink most ne nézzenek ide -, de Szombathely elsőszámú tradicionális rendezvénye nem nagyon mutat más képet egy hajnali órában, mint egy zenei fesztivál. Így nézett ki a Borok Utcájának vége egy hosszú, szilajra szabott nap után - reggelre ez nyilván eltűnik már, de ettől függetlenül érdekes látlelet a karneválozók környezettudatosságáról.

U.A.

fotó: Unger András

Kapcsolódó

2010.08.21. 12:00

Vörös kisszoknyában vonult fel a polgármester - Karneválblog 2010.

/ savaria karnevál 2010 2 hsz. 1 kapcs. /
Ipkovich György minden évben ott vonul a páncélos csapat előtt vörös kis szoknyában, arany páncélban, tarajos sisakban.

2010.08.19. 19:58

Tüzesjátékkal búcsúzunk a péntektől - folyamatosan frissül blogunk

/ savaria karnevál 2010 gal. 4 hsz. /
Nehéz eldönteni, hogy az abszolút csúcs a tüzes játékon az égő köpenyben rohanó űrhajós, a tűzön keresztülvágtató motoros, vagy az önjelölt fakír volt, akire két flexszel hányták a szikrát...

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mape55: V*lt*k h*d f*l*j*t*s*k *s *s *z*k *lm*r*d*s* *s m*nd*n *dd*g* h*...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Safranek Úr: M*g*rd*ml* *z * h*gy*s *rsz*g. *z *ly*n, m*nt * sz*c**l*zm*s *l*...
Kamuprofilos propagandisták akcióznak a szombathelyi politikusok Facebook-posztjai alatt
TheOldBarbers: H* b*mm*g. *s m*gm*gy*r*zz*k. L*h*t s*k*n *gy*n *z*k h*t*s* m*...
Csak azt hiszi, hogy rosszul van az oltástól
spq2s: T*r*ny*r* l*ncc*l n*m k*ll*n*? *bb*n * sz*tr*h*dt, l**p*lt v*r*...
Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak
halfarkas: M**l*bb* j*bb*l*st k*v*n*nk n*k*!...
Koronavírusos lett Márki-Zay Péter