NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Családi idill vasárnap: Kakaóbár az MMIK-ban

Apukák ugróiskoláznak az apróságokkal, anyukák varrnak és ragasztanak a gyerekeik instrukciói alapján, miközben habos kakaó képez bajszot a mosolygó arcokra. Ez nem egy idealista rajzfilm, ez a Kakaóbár.

A nyolcvanas években indult az MMIK-ban a Kakaóbár nevű program, majd jó pár éves kihagyás után 2007-ben elevenítették fel újra a sikeres rendezvényt. A ráncfelvarrás számos újítást hozott, például az élőzenét, rajzfilm vetítést, amik aztán már szervesen beépültek a havi egy, vasárnap délelőttönként megtartott Kakaóbárba.

Parais István, a rendezvény mozgatórugója
fotó: Tánczos Mihály

De vajon vasárnap délelőtt kirobbanthatók-e a családok a jó meleg fészekből? A legutóbbi Kakaóbár is bizonyítja, hogy igen. Több mint száz gyerkőc érkezett és valamivel több felnőtt. A 600 forintos belépőt csak a gyerekek után kell megfizetni, ebben benne vannak a felhasznált anyagok költségei. Mert a gyerekek nem nézőnek érkeznek, hanem rengeteg lehetőségük van kreativitásuk csillogtatására. Most éppen kesztyűbábot varrtak, lábakat mozgató békát, vagy mackót vágtak, kötöztek, szegeztek, vagy éppen festegettek.

Kreatív animátor munkában - értenek a gyerekek nyelvén
fotó: Tánczos Mihály

A kisebbeknek még a szülők segítettek, de a nagyobbak már azt élvezik jobban, ha maguk készíthetik el a figurákat. És legyen bármilyen cikk-cakkos a vágás, a gyerekeknek mégis az a legszebb, amit maguk csináltak. Persze a szülők is büszkélkedhetnek ilyenkor. Az ügyeskedők pedig kakaójegyet kapnak, amiért egy nagy pohár finom, habos kakaó jár az MMIK kávézójában. Az sem utolsó szempont, hogy nem a legek, a legjobbak, leggyorsabbak, legügyesebbek kapnak jutalmat, hanem azok, akik megpróbálkoznak a feladattal és azt be is fejezik. A sikerélmény tehát garantált.

Jajj, de jó a habos kakaó
fotó: Tánczos Mihály

A vágás, varrás, festésen kívül mozgató feladatok is vannak, így például ugróiskolázni, táncolni is lehet, amiben a szülők is részt vesznek, főleg, amikor néhány éves apróságokat állítanak sorba. A kicsik láthatóan élvezik, hogy beállhatnak a csapatba és próbálják utánozni a többieket. Ahhoz pedig nem kell brit kutatónak lenni, hogy megállapítsuk: azok a kisgyerekek, akik rendszeresen járnak hasonló programokra sokkal könnyebben beilleszkednek a bölcsődében, oviban, vagy az iskolában.

Kakaóbár a szombathelyi MMIK-ban
fotó: Tánczos Mihály

Akik elfáradtak a táncban, vagy a kézműveskedésben, azok a Magyar népmesék egyes epizódjain is kipihenhették magukat. Érdekes volt látni, ahogy az egyik kisfiú odament a zenészekhez és énekelni kezdte az éppen játszott dalt, majd hamarosan már fél tucat gyerkőc tette ugyanezt, a lámpaláz legkisebb jele nélkül.

Elhúzták a gyerekek nótáját
fotó: Tánczos Mihály

A Kakaóbár egyik mozgatórugója Parais István táncpedagógus, koreográfus, az MMIK szakmai igazgatóhelyettese, aki gyakorlatilag végig pörgi a délelőtti rendezvényt. Táncol, feladatokat talál ki, amiket be is mutat, kakaójegyeket oszt, azon van, hogy senki ne unatkozzon egy pillanatig sem. Segítői is vannak, a kreatív animátorok személyében, akik mindig ott teremnek, ha egy gyerkőc elakad a munkájában. A szülők pedig jókat beszélgethetnek, amíg csemetéik dolgoznak.

Büszke lányos apuka és Apura büszke lányok
fotó: Tánczos Mihály

A többit mondják el a képek. A következő Kakaóbár március 20-án lesz az MMIK-ban, várhatóan a tavasszal kapcsolatos témákkal.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: *h*gy *z *MSZ *rj*: "Ny*r**s*n m*l*g *d*". N*m ny*r. *tt...
A hét elején nyár lesz
StarMan: *h*, m*g*nt * sz*p k*m*st*t*szt*k*. *gy v*n * m*gy*r*k h*rm*d*n*...
A magyarok harmadának csak egyhavi megtakarítása van
StarMan: M*nth* * N*psz*v* *gy*d*l l*nn* *zz*l. *tt h*nysz*r *lv*sh*tt*l ...
Mindent vissza: mégsem lehet időpontot foglalni Pfizerre
StarMan: H* l*nn* *g*zs*gsz*lg*lt*t*s (n*m cs*k j*gsz*lg*lt*t*s, *m* n*h*...
Agyondobtak kővel egy anyakacsát Szombathelyen, egy fióka is elpusztult
StarMan: *zt m*ndh*t*d, h*gy *lm*, d* *zt n*m, h*gy r*th*dt, m*g h* l*t*d...
Agyondobtak kővel egy anyakacsát Szombathelyen, egy fióka is elpusztult