NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Juhász Péter elindította a Nerpédiát

A cél a Fidesz-kormány és a NER összes vitatott ügyének szisztematikus összegyűjtése.

Juhász Péter volt politikus, jelenleg vlogger szombaton a közösségi médiában jelentette be, hogy elindítja a Nerpédiát. Mindenkit arra buzdít, hogy támogassa anyagilag, vagy akár írja és szerkessze az oldalt.

Ezen azt írják, nem akarnak belefolyni a mindennapi sárdobálásba, senkit nem akarnak lejáratni, ám, ha valaki tisztességtelenséget követ el és ez a tudomásukra jut, akkor azt nyilvánosságra hozzák a Nerpédián. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarország átláthatóan és mindenki javára fejlődjön.

Azt ígérik, hogy a szócikkekben lépésről-lépésre térképezhető fel, hogy egy adott településen hogyan működik a hatalom. Mindenki meggyőződhet a térség választott képviselőinek munkájáról, hogy átláthatóan és tisztességesen hoz-e döntéseket mindannyiunk közös vagyonáról.

Ezzel együtt létrehoznak a tervek szerint egy gyűjtést, amelyben felsorolják a hatalom elmúlt 11 évének ismert és vitatott döntéseit.

Mint írják, az állam működését bemutató adatok minél szélesebb körű nyilvánossága a demokrácia egyik alapköve. Lehetővé teszi az ellenőrzést és az elszámoltathatóságot, segít visszaszorítani a korrupciót, megőrizni a közös vagyonunkat.

Magyarországon a 21. század digitális korszakában sem egyszerű ezekhez az adatokhoz hozzájutni. Állami szinten nehezített közadatigénylések, a homályosan szkennelt és kézzel írt vagyonnyilatkozatok és az átláthatatlan közbeszerzési eljárások országa vagyunk – olvasható az oldal bemutató szövegben.

Ezen változtat terveik szerint a Nerpédia. Az a céljuk, hogy az online fellelhető, de sok esetben átláthatatlan, szisztematikus feldolgozásra alkalmatlan, sokszor elavult felületeken közzétett adatokat összegyűjtsék, és befogadható formában elérhetővé tegyék mindenki számára – idézi a 168ora.hu .

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés