NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi lesz veled "Jordán Villa"?

Közel 100 millióért újították fel néhány éve Szombathelyen a Gagarin u. 24-es épületet. Ide költözött bérlőként a színházigazgató Jordán Tamás és családja. Ám a hatalmas ház egy ideje üresen áll. Vajon mi lesz a sorsa?

Vannak még talán, akik emlékeznek a Hérics vendéglőre, mely a Gagarin u. 24.-es, egyébként helyi védelem alatt álló épületben működött. A valaha szebb napokat látott házban a rendszerváltás után számos család élt, komfort nélküli lakásokban. A társasház nem vált a város dicsőségére. Hiába állt gyönyörű helyen, hatalmas kerttel, romos, lecsuppant állapotba került.

Elmúlt évekbeli történetét a jövő heti közgyűlésre készült előterjesztésből alaposan megismerhetjük ( olvasható a város honlapján is ). A tulajdonviszonyok rendezése után 2007-ben az épület önkormányzati tulajdonná vált, és több terv született a hasznosítására. A közgyűlés által jóváhagyott tervben 4 lakásos társasház szerepelt. A bérlőket más lakásokba helyezték, az épületet 2008 tavaszára kiürítették.

Kivitelezés - pótköltségekkel

A közbeszerzési felhívásra

egy értékelhető ajánlat

érkezett, a Vasber Zrt.-től 44.905.561 forint nettó összeggel. A szerződés megszületett a SZOVA Zrt. és a Vasber Zrt között 2008. május 5-én, a kivitelezés határidejét július 25.-re tették.

Elkezdődtek a munkák, de a Vasber Zrt. már egy hónap múlva jelezte, hogy jelentős pótmunkákra lesz szükség, így módosítani kell a kivitelezési tervet. Mindezt igazságügyi szakértői vizsgálattal is alátámasztották. Így a szerződésben a határidőt augusztus 20-ra, a vállalkozói díjat pedig nettó 63 millió forintra módosították.

Bérlakás az igazgatónak havi kétszázért

Az épületet augusztus 25-én adták át, a beruházás keretében két összkomfortos bérlakást – egy 46 és egy 212 négyzetméterest - alakítottak ki, melyekbe az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. jelölhetett ki bérlőt. Azt pedig mindenki tudta, hogy ide költözik majd az új szombathelyi színház igazgatója, Jordán Tamás és családja. Jordán a Nemzeti Színház igazgatását és Budapestet hagyta ott Szombathelyért, a város vezetői pedig úgy gondolták, hogy méltó helyet kell neki biztosítani.

A

Jordán-villaként

is emlegetett épület nagyobbik lakásába valóban a színigazgató költözött be családjával. Ám – ahogy nyilatkozta – a havi 230 ezres lakbér és a hatalmas rezsiköltség miatt úgy döntöttek, visszaadják a bérleményt és házat vásároltak a Hadnagy utcában. Ráadásul úgy érzik, ezzel váltak igazi szombathelyivé, letelepedtek a városban.

A Hadnagy utca. Jordán Tamás most itt telepedett le
fotó: Mészáros Zsolt

A kisebbik lakásért havonta 41.568 forintot kértek, szeptember óta ez is üresen áll.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, az elmúlt években sok támadás érte Jordán Tamást jobboldali politikusoktól a "luxus villa" miatt. A ház politikai játszmák részese lett. Olyannyira, hogy Jordán a villába hívta a sajtót, hogy helyszíni sajtótájékoztató
2009.02.05. 22:40

Jordán Tamás: Hagyják ki a politikából a Weöres Sándor Színházat!

/ közélet gal. 7 hsz. 7 kapcs. /
Rosszkedv és halvány depresszió. Így jellemezte hangulatát a színházigazgató. Úgy vélte, a helyzet nem méltó a városhoz, a politikusokhoz és a médiához.
keretében védje meg magát a vádaktól. Megmutatta azt is, hogy számtalan hiba történt a felújításkor, pld. penészednek a falak. (Valóban furcsa volt - többek között - , hogy ha a város segíteni akarta a színigazgatót, miért kért ekkora összeget bérletként.)
Jordán pogácsával fogadta a Gagarin úton a sajtót. Galéria az épületről
fotó: Lovagi Milán

További milliók

Az üres épületbe most munkások

költöztek

, a kivitelező cég garanciális munkákat végez – a frissen felújított ház vizesedik, penészesedik… A befejezéshez még súlyos milliókra van szükség, az épület kb. 25, a kert 6, a kerítés 8 milliót nyel el. További mintegy 40 milliót a közel 60 millió mellé.
A képviselők most a további hasznosításon törik a fejüket. A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztés azt sugallja, hogy értékesíteni fogják. Sorsáról azonban december előtt valószínűleg nem lesz döntés.

Valószínűleg a szombathelyiek érdeklődve figyelik majd, ki és mennyiért veszi meg majd a Szombathely egyik legszebb helyén lévő házat, amelyre ennyit költött a város...

Kapcsolódó

2009.02.05. 22:40

Jordán Tamás: Hagyják ki a politikából a Weöres Sándor Színházat!

/ közélet gal. 7 hsz. 7 kapcs. /
Rosszkedv és halvány depresszió. Így jellemezte hangulatát a színházigazgató. Úgy vélte, a helyzet nem méltó a városhoz, a politikusokhoz és a médiához.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: V*n ny*gg*r*k m*? * k*dv*s *d*s *ny*k*d*t t* t*k*ny!...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben