NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A szombathelyi színészek megmutatták: Miért szép ez így ahogy van

Izgalmas filmfüzér, képanyag és kiállítás készült a szombathelyi színészekről, Miért szép módra, nézzék csak!

Mondanunk sem kell, az elmúlt hetekben, ha Szombathely került szóba, másról sem lehetett hallani, mint Jordán Tamás igazgató kinevezése

2017.03.27. 17:54

Újabb egy évre Jordán Tamás a szombathelyi színház igazgatója

/ közélet gal. 28 hsz. /
Valószínű, hogy akár 2021 januárjáig vezetheti a színházat. Rendkívüli közgyűlés döntött az ügyben.
körüli méltatlan hercehurcáról. Kiszivárogtatás, Dér András állítólagos megfenyegetése, és a többi. Sok mindenről szóltak a hírek, egyről nem, magáról a színházról, és arról, mi minden történt itt az elmúlt 10 évben. Az, hogy milyen nyomot hagyott a városon Jordán Tamás és társulata, milyen alkotóműhelyek és közönség szerveződött itt. Jordán egyik legfőbb érdeme ez, művészi kvalitásain túl közösségteremtő ereje.

Miért szép?
fotó: Mészáros Zsolt

Ha pont egyelőre nem is, de pontosvessző került hétfő este a Jordán-ügy végére. Egy évre mindenki megnyugodhat, a munka folytatódhat tovább a WSSZ-ben. És ha bárkinek bizonyíték kellene arra, hogy az előadásokon is túl érdemes ez a társulat a folytatásra, szerezze meg a "Miért szép" című 20 perces kisfilmet, amit az elmúlt pár hétben a színészekkel készítettek. Érdemes.

Nekünk szerencsénk volt, tegnap este a Krúdy klub ankétján levetítették nekünk. A készítők egyébként Dömötör Katalin, Kaczmarski Ágnes és Oroszy Csaba voltak, de az izgalmas projektről mindjárt részletesebben is beszámolunk.

Az alap a tizenötödik "Miért szép" estén is a színház és a művészet, az irodalom és a képzőművészet találkozása volt, ami mondani is kár, teltházzal futott. Persze ez biztosan Jordán kinevezése körüli hercehurcának és a színház melletti kiállásnak is szólt, és annak, hogy ez volt az első olyan nyilvános alkalom, hosszú hetek óta, amin az igazgató személyesen jelen volt, szavalt, beszélgetett, de pár szóban össze is foglalta azt, ami az elmúlt hetekben vele történt:

Miért szép?
fotó: Mészáros Zsolt

Jordán nem bírált senkit, csak köszönt

Bármi is történt, fogalmazott,

felülírhatatlan és elmúlhatatlan érzés, hogy ennyien szeretnek. Budapesten a villamoson bárhol járok, idegenek megszólítanak, simogatnak, és kifejezik, hogy nekem drukkolnak. Ez most már elvehetetlen tőlem, az enyém, és köszönöm szépen.

Elmesélte még, hogy nagyon nagy a kohézió a társulatban, olyan harmóniában vannak együtt, ami

a kaposvári csodálatos időkben is csak a legszebb időszakban volt meg

. Megjegyezte még, a mai nap a szerződtetések is rendben lezajlottak.

VLAHOVICS EDIT - Napocska
fotó: Kaczmarski Ágnes

A Miért szép című sorozat állandó vendége dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész is csak annyit tudott ehhez hozzáfűzni

Tamás, hidd végre el, ez egy Agora ma már megvan! És fantasztikus érzés itt lenni!

Ahogy fogalmazott, le a kalappal azelőtt, ahogy Jordán tíz év alatt ezt az innovációt megcsinálta, ilyen sikerrel. Szerinte ez bánthat sokakat, mert a siker irigységet is hoz.

Miért szép?
fotó: Mészáros Zsolt

De térjünk rá az este fő apropójára, a Miért szép 15. projektjére

A szervező művészstáb arra kérte a szombathelyi társulat színészeit - mesélte Oroszy Csaba képzőművész, hogy egy 1 perc alatt egy adott helyen, egy üveglap mögött adják elő a maguk Miért szépét. Szabadon, bármit lehetett, egyetlen megkötés volt, hogy a lapon mindenképpen hagyjanak a színészek nyomot. A kiállításnak lett egy meglepetés-része, egy installáció, ami ezekből az üvegdarabokból áll.

Ez egy belső látlelet, egy színszőnyeg, ami egy pillanatnyi állapotot ábrázol, a színészekben épp zajló érzelmek lenyomata.

- foglalta össze a projektet Oroszy.

FEKETE LINDA - Teljesség
fotó: Kaczmarski Ágnes

Másrészt minden színésszel készült egy egyperces snitt, ebből pedig egy filmfüzér. Amit Oroszyék a csendre fűztek fel, ebben mozognak a színészek, ebből bontakozik ki mindenki. Van aki szaval az üveglap előtt, van aki csak kávézik, majd rányomja az orrát az átlátszó felületre, van aki rajzol, van aki összetöri, akad aki levetkőzik előtte. Ahány ember, annyi kifejezési forma.

HORVÁTH ÁKOS - VAU
fotó: Kaczmarski Ágnes

Valamint készült a színészekről, munka közben egy portréfotó, a színház aulájában ezek is megtekinthetők. Kaczmarski Ágnes fotózta le az anyagot. Az alkotóknak nehéz dolga volt, ebbe az egy percbe bele kellett férnie a filmek, a fotóknak, az üvegfelületnek, a snittnek és mindennek.

Miért szép? Mitől jó a szombathelyi színház? Pont ezekért

És, hogy teljes legyen a kép, a kiállításon, filmvetítésen túl Oroszy Csaba az est folyamán még két művésszel, Balogh Jánossal és Mertz Tiborral is beszélgetett a színpadon, miközben Jordán Tamás témába illően legkedvesebb verseit, Mérei Tamás csellóművész kedvenc zenéit hozta (külön köszönet Bartókért). Mindezt személyes történetekkel, zenei élményekkel fűszerezték.

MERTZ TIBOR - "Legyen ez a színjáték tarka álom..."
fotó: Kaczmarski Ágnes

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri