NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Jordán Tamás: rengeteg politikai csatározásban volt már részem, de állni kell a sarat

Bízik abban, hogy 2021-ig maradhat a színház élén. Mert szakmailag magas rangú művészi munka folyik, amit a színházértők értékelnek - vannak jobboldali nézők is, akik becsülik azt, ami itt zajlik.

Rendkívüli közgyűlésen hosszabbították meg Jordán Tamás igazgatói megbízását

2017.03.27. 17:54

Újabb egy évre Jordán Tamás a szombathelyi színház igazgatója

/ közélet gal. 28 hsz. /
Valószínű, hogy akár 2021 januárjáig vezetheti a színházat. Rendkívüli közgyűlés döntött az ügyben.
a szombathelyi színház élén hétfő délután. A szavazáson majdnem konszenzus alakult ki, csak Koczka Tibor kultúráért felelős alpolgármester (Fidesz) szavazott nemmel, Balassa Péter (Jobbik) pedig tartózkodott. A döntés után az újságírók közösen váltottak pár szót Jordánnal, majd a Nyugat.hu külön is feltett pár kérdést az igazgatónak.

Interjú a közgyűlési döntés után
fotó: Vágvölgyi Bálint

Hogyan értékeli ezt a döntést?

Nagyon pozitívan - örülök neki, már lehetett érezni előre, és szerintem szükségszerű lépés volt. Én kiegyezem a 2021. január 31-i határidővel, és sok minden történhet addig. Holnapra van kitűzve a színészek szerződtetése a következő idényre, nem igaz az állítás, hogy amúgy is megcsináltuk volna. Megvártuk vele ezt a döntést, az utolsó pillanatban szerződtetünk, még nincs is teljesen kész. Most nekiduráljuk magunkat, és megbeszélünk mindent.

Konvencionális, szép mondat, hogy az a bizalom, ami itt ilyen erősen kifejeződött, az nagyon értékes.

Egyelőre egy évvel hosszabbították meg a megbízását.

Igen, a többi nincs garantálva. De miután nagyon jó a pályázatom, én csak remélem, hogy tovább is bizalmat kapok. Ezt a pályázatot újra beadom - lehet, hogy egy-két új mondat lesz benne, főleg az elején. Egy jó pályázattal fogok indulni, remélve, hogy meg is nyerem, és 2021. január 31-ig maradok. Addig szól a következő pályázat.

Sajnálatos módon a pályázatommal érdemben egyáltalán nem foglalkoztak, pedig abban is gondolkodom, hogyan lehet Szombathely városát helyzetbe hozni, ha már Európa kulturális fővárosa szeretne lenni . Két témám is van, ami hozzászólhat ehhez a vállalkozáshoz: a testvérvárosokkal való színházi együttműködés és egy kortárs drámafesztivál.

Koczka Tibor felszólalását pejoratívnak és feljelentésnek érezte
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ön külön szót kért Koczka Tibor hozzászólására, Esterházyt idézett, hogy "egy bizonyos szint felett nem süllyedünk egy bizonyos szint alá".

Nagyon sok minden fájt ebben a folyamatban, borzasztó igazságtalan és bizonyíthatóan törvénysértő dolgok történtek. Ezeken túlteszem magam, rengeteg politikai csatározásban volt már részem, állni kell a sarat. Ami most itt történt, azt pejoratívnak éreztem az alpolgármester úrtól, aki az életkoromat hozta fel, amire külön kitértem a pályázatomban, mert tudtam, hogy szóba kerül majd egy 74 éves embernél.

Azt írtam, hogy jó erőben érzem magam, és ha valami baj történik, ami akár 40 éves emberrel is megtörténhet, ha megvan a műsorterv, akkor a menedzsment el tudja kormányozni addig a színházat. Az alpolgármester úr ezt felhozta, és nem azt mondta, tud róla, hogy két előadás között be kellett vinni engem a kórházba, hanem azt, hogy én két előadás között elrohantam a tévéstúdióba.

Polgármesteri jatt az interjú közben
fotó: Vágvölgyi Bálint

Abban, amit mondott, volt három feljelentés. Hogy két Alföldi-előadás között, a Kálmán Olgához, a Hír TV-be mentem el. Hát, ez teljesen felesleges volt mondania. Mert ezzel csak megerősítette, hogy jó kondícióban vagyok. De az volt a cél, hogy ezek a nevek elhangozzanak. Mert most már az Alföldi, a Kálmán Olga és a Hír TV is szitokszó. Lehet, hogy tévedek, de ő nem véletlenül hozta ezeket elő.

A közgyűlésben a jobboldali képviselőktől elhangoztak olyan észrevételek is, hogy könnyebben befogadható darabokat is kellene játszaniuk. Megfontolja ezeket a kritikai észrevételeket az új pályázatába?

Fontos kérdés - de én azt gondolom, engedményeket így is teszünk. De tegyük fel, a szombathelyi színháznak van 8-10 ezer rajongója. Én azt is elfogadom, hogy ehhez képest mondjuk 25 ezer konzervatívabb érzelmű szombathelyi ellenzi a munkánkat, ők azok, akik nagyon nem szeretik azt, amit Jordán és a társulata csinál. De az a gyanúm, ha az ő ízlésük szerinti előadások jönnének létre, akkor se járnának többen színházba, sőt. Mert alapvetően ők nem színházbajárók, csak nem szeretik, hogy ilyenfajta színházuk van, és ilyenfajta rendezők jönnek - de nem hiányzik nekik ez a kulturált kikapcsolódás. Itt szakmailag magas rangú művészi munka folyik, amit a színházértők értékelnek. Vannak jobboldali nézők is, akik becsülik azt, ami itt zajlik, mert igazi műhelymunka van, és az ország szakmailag legjobb rendezői jönnek ide.

Jordán Tamás a Nyugat.hu-nak még elmondta, nagyon bízik abban, hogy egy eljövendő nyertes pályázattal tényleg sikerül a színházat 2021-ig elvezetnie. Így, fogalmazott, elég hosszú ideje marad arra, hogy mindaz, ami még a tarsolyában van, Szombathelyen megvalósulhasson.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: T*lj*s*n m*nd*gy, m*ly*k *ld*lr*l k*z*l*t*nk! *z n*m **r*p*! T...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
OhneGetzi: *z * sz*msz*g*b*l *z n*m (!) *z *rsz*g j*v*t sz*lg*lj*, h*n*m * ...
Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját
OhneGetzi: *nn*k * n*v*rn*k t*l*n f*z*t*st k*ll*n* *dn* *l*sz*r, n*m? *zt*...
Elfogadta a hálapénzt egy nővér, nyomozás indult ellene
OhneGetzi: Sz*n*lm*s krv**rsz*g......
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
OhneGetzi: B*sz*lj*nk *nk*bb * k*rh*z* f*rt*z*sb*n *lh*nyt*kr*l, *m*n*k *d*...
Kormány: aki nem oltatja be magát, fizesse a műtét előtti tesztet