NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

A halálom óta nem gyújtottam rá – Jól van az újraélesztett férfi

Január hetedikén az utcán kelt át biciklijével a 70 éves Takács Kálmán, amikor megállt a szíve. A mentők hosszan küzdöttek az életéért és sikerrel jártak. Van élet a halál után és a palacsintasütés is belefér, ha időben érkezik a segítség.

Két hete sokan voltak szemtanúi annak Szombathelyen, amikor a mentők a négy sávos 11-es Huszár út egyik belső sávjában küzdenek egy férfi életéért. Amikor már húsz perce megy a harc az életért, akkor egyre többen vannak azok, akik úgy gondolják, már nincs esély. A 70 éves Takács Kálmán szíve azonban újraindult. Válságos állapotban került kórházba.

Az újraélesztésről szóló beszámolónknál

2011.01.07. 20:22

Újraélesztették a kerékpárost Szombathelyen

/ sokkoló 16 hsz. 1 kapcs. /
Feltehetőleg rosszul lett kerékpározás közben az a férfi, aki ma délután leesett a kerékpárjáról Szombathelyen, a 11-es Huszár úton. A járókelők döbbenten látták, hogy nem mozdul. Megállt a szíve.
többen is kifogásolták az egyik képaláírást, amiben azt írtuk: „Kerékpárján lett rosszul egy férfi és meghalt – újraélesztették”. Valóban, nem írtuk ki, hogy a klinikai halál állapotába került a férfi, viszont az is igaz, hogy aki csak rosszul lesz, azt nem „szokták” újraéleszteni. A vita lezárásaként reményünknek adtunk hangot, hogy az újraélesztett férfi felépül és ha bántónak érzi a képaláírást, akkor állunk a retorziója elé és vállaljuk a fenékbe billentést.

Takács Kálmán a második születésnapja után
fotó: Tánczos Mihály

Néhány nappal ezelőtt aztán váratlan dolog történt. Egy férfi lépett munkatársunkhoz és átadta az édesapja üzenetét: szó sincs fenékberúgásról, sőt, jót nevetett a vitán. Nem csak a büntetés elmaradásának örültünk, hanem annak is, hogy valaki, akinek váratlanul megállt a szíve nem sokkal később már viccelődik is. Megkérdeztük, beszélhetnénk-e vele és igenlő választ kaptunk.

Kicsit félve mentünk látogatóba, hiszen a műszerekhez, infúzióhoz kötött ember látványa lehangoló tud lenni. Kálmán „bácsi” azonban nem volt hozzákötve semmilyen berendezéshez, nem csöpögött az ereibe infúzió, az ágya mellett állt és a fiával viccelődött. Tréfásan megjegyeztük neki, hogy sokkal jobban néz ki, mint amikor utoljára láttuk a 11-es Huszár úton, mire kicsit bűnbánóan közölte, hogy ő akkor mással volt elfoglalva, és az akkori állapotában akár fel is darabolhatták volna, arra sem emlékezne. Viszont megjegyezte, hogy a Savaria Karneválon lefotóztuk és még arra is emlékezett, hogyan tréfálkozott akkor a fotóssal.

Mint megtudtuk, a férfi éppen soproni rehabilitációra készül, majd ezután hazatérhet. A mentőknek nem tud eléggé hálás lenni, azért, amit tettek, ráadásul másodszor köszönhet nekik nagyon sokat. 2007. karácsonyán a felesége lett rosszul és neki is megállt a szíve. A mentők akkor is sokáig harcoltak az asszony életéért és akkor is sikerrel jártak. Januárban már a kórházból is távozhatott. A család még egy fél évet tölthetett együtt. A következő szívleállásnál, 2008. júliusában már nem volt lehetőség segítségre.

Beszélgetés a kórház folyosóján az újraélesztett férfival

Takács Kálmánnak két unokája van, akik már nagyon várják haza „Pörki papát”. A nevet a nagyobbik unoka ragasztotta rá, mert papája isteni pörköltet tud főzni „fúrótésztával”. A lurkó a papa palacsintasütő tudományával sem tud betelni. A levegőbe feldobva megfordított palacsintát mindig ámulva nézik a gyerkőcök. A nagypapa már várja is, mikor süthet-főzhet az unokáira, és úgy tűnik, erre hamarosan lehetősége lesz.

A férfit a nehéz, megterhelő fizikai munkától teljesen eltiltották és egyelőre a lépcsőzést is kerülnie kell. Ennyi áldozat azonban valószínűleg belefér cserébe azért, hogy szerettei körében maradhatott. Takács Kálmán nem kerülgeti a halál szót, beszélgetésünk alatt többször is elhangzott. Mint ahogy az is, hogy ha nem érkezik gyorsan a segítség, akkor már a temetésen is túl lenne a Takács család.

A gyászjelentésben való főszerep helyett a szeretett apa, nagypapa inkább köszönetet mond mindenkinek, aki segített neki. A bejelentőnek, aki hívta a mentőket, a mentőknek, akik nélkül nem lehetne most itt, az orvosoknak, akik megerősítették a szívét és a nővéreknek, akik minden nap segítik.

Búcsúzásnál keményen megszorította a kezemet. Megbeszéltük, hogy ha előbb nem is, a Savaria Karneválon találkozunk. A fia, ifjabb Takács Kálmán is ott állt édesapja mellett és átkarolta a vállát. Megható jelenet volt, az előzmények ismeretében. Az idősebb Kálmánnak még eszébe jutott valami fontos: „A halálom óta nem gyújtottam rá!”

Mit tehet a szemtanú a mentők kiérkezéséig?

Az nyilvánvaló, hogy távol a mentőállomástól, pl. két település között a mentők nem érhetnek ki öt percen belül a klinikai halál állapotába került emberhez. Ilyenkor a tétlen szemlélődés helyett cselekedni kell, amivel a bajba jutott ember esélyt kap a további életre.

Elsőként az eszméletlen ember esetén meg kell győződni az életfunkciók hiányáról, azaz nincs spontán légzés, nem tapintható pulzus (felnőttnél nyakon, gyermeknél hónaljárokban), a pupillák tágak, fénymerevek. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, az újraélesztést azonnal meg kell kezdeni, amennyiben a klinikai halál öt percnél korábban állt be. Lehetőség szerint a lélegeztetést és a szívmasszázst külön ember végezze, miután a lélegeztető megbizonyosodott a légutak átjárhatóságáról. Sok esetben a mentők diszpécsere is hasznos tanácsokkal látja el a helyszínen tartózkodókat.

Fontos: ilyen esetben ne essünk pánikba! Egy élet múlhat rajta, ha a segítség helyett hiszti, vagy sírás megy. Az újraélesztés menetéről közérthető leírás olvasható ezen az oldalon . Kérjük Olvasóinkat, szánjanak rá néhány percet, hiszen itt sem működik a „velem ilyesmi nem történhet meg” elv.

Kapcsolódó

2011.01.07. 20:22

Újraélesztették a kerékpárost Szombathelyen

/ sokkoló 16 hsz. 1 kapcs. /
Feltehetőleg rosszul lett kerékpározás közben az a férfi, aki ma délután leesett a kerékpárjáról Szombathelyen, a 11-es Huszár úton. A járókelők döbbenten látták, hogy nem mozdul. Megállt a szíve.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?