NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gyerekhalál a szombathelyi fogyatékosok intézetében

Felügyelet nélkül hagyták a gyereket, lenyelt egy textildarabot. Belehalt. Hivatalosan senki sem mond semmit, de a szülők szerint több hibát is vétett a gyermekotthon.

Az eset néhány hónappal ezelőtt történt, de csak az októberi, majd a novemberi szombathelyi közgyűlésen került nyilvánosságra. Az MSZP-SZTKE frakció vezetője, Czeglédy Csaba hívta fel a figyelmet arra, hogy a Középhegyi úti intézetben nem figyeltek elégé egy fogyatékos gyermekre, ezért az meghalt. A városvezetés nagy nehezen elindított egy vizsgálatot, ami azóta be is fejeződött.

A szombathelyi önkormányzat szociális és családügyi bizottsága kihelyezett ülést tartott az intézetben, és mindent rendben talált. Az ellenőrzés szerint a munkatársak száma is megfelel a törvényben előírtaknak, állítólag az ellátás színvonalát önkéntes munkások bevonásával is javítják.

Lenyelte a pelenkája egy darabját

Sokan azonban nem hisznek ennek a vizsgálatnak. Elkezdtünk tehát mi is nyomozni az ügyben, ám végül csak nevüket nem vállaló segítőink akadtak, mindez némiképp érthető is, hisz az információkat adóknak gyermekeik élnek az intézetben. Nézzük tehát, mit sikerült kiderítenünk. A 20-21 éves, szellemileg visszamaradott gyermeket egy időre felügyelet nélkül hagyták az ápolók. A gyerek ekkor nyelte le a pelenkájának egy darabját. Az anyag gyomorelzáródást okozott, amikor a gondozók észlelték a rosszullétet, kórházba szállították a gyermeket. Ott azonban már nem tudtak segíteni rajta, rövid idő múlva meghalt.

Az intézet, még a régi nevével
fotó: Nyugat.hu

A tragédia talán titokban is maradt volna, ha az édesanya nem háborodik fel azon, hogy az intézet egyházi igazgatója, Gregesen-Labossa György nemrég Bathyány-Strattmann László díjat kapott a megyei közgyűléstől. De nem a sajtót hívta - újságírókkal azóta sem akar szóba állni -, hanem egy városi képviselővel beszélt.

A Johanneum Evangélikus Diakóniai Központ egyébként a megyei önkormányzat tulajdonában van – egyelőre -, de 2004-től a szombathelyi evangélikus egyházközség működteti, így lehet egyik igazgatója az evangélikus lelkész.

Nincs elég gondozó?

Az édesanya elpanaszolta tehát Czeglédynek a történteket, és persze felvetette az intézet felelősségét is. Hiszen a fogyatékosokat nem szabad felügyelet nélkül hagyni, szerinte most mégis ez történt. A szülők azt is elmondták, hogy korábban öt nevelő foglalkozott egy csoporttal, amelyben 30 fogyatékos gyerek van. Most viszont egy időben csak két nevelő van velük az öt helyett, így többször maradnak felügyelet nélkül a fogyatékosok.

A szülők azt is elmondták, hogy a nevelők, a gondozók nagyon lelkiismeretesek, mindent megtesznek, csak sajnos, nincsenek elegen. Például évek óta varrónő sincs egy ekkora intézményben, így a szülők varrják meg a gyerekeik ruháját. Ezzel nincs is baj, de mi van azokkal a gyerekekkel, akiket nem látogatnak szüleik.

Az ügy egyébként büntetőjogi vonatkozásokat is felvet. Hiszen ha egy családban a szülők felügyelet nélkül hagyják a kisbabát, akivel eközben történik valami, akkor a szülőket felelősségre vonják kiskorú veszélyeztetése miatt. Ebben az esetben azonban semmi sem történt.

Kié lesz a zsebpénz?

Ez utóbbiról az egyik szülő azt mondta, amikor az egyház átvette az intézet működtetését, Gregesen-Labossa György kijelentette: sok idősebb nő jár a templomba, ők önkéntesként segítenek majd a munkában. Néhány évvel később aztán a szülő érdeklődésére mosolyogva válaszolta, ez nem jött össze, mert az asszonyok nem érnek rá. Vannak azonban olyan önkéntesek, akik a mozgásképes gyermekekkel foglalkoznak, de azokkal, akik ágyhoz kötöttek, ők sem tudnak foglalkozni.

A közgyűlésen szóba került az is, hogy az intézményben a fogyatékos gyerekek szüleitől havi 5-10 ezer forint körüli összegben úgynevezett zsebpénzt szednek. A hivatalos álláspont szerint ezt nem kötelező adni - hiszen nem is lehet az -, de a szülőkkel aláírattak egy megállapodást, amiben vállalják ezt az összeget.

A szülő szerint nem is ezzel van a baj igazán, hanem azzal, hogy senki nem tudja, mi lesz az így befizetett pénzzel, nem látják a hatását sem. A szülők többsége ugyanis mindennel ellátja gyerekeit, amire csak szükségük lehet. Úgy vélik, az üzemeltető egyháznak be kellene számolnia arról, hogy mire költik a zsebpénzként beszedett összegeket. Ha pedig nem kötelező, akkor ezt mondják el, és ne szedjék be olyan családoktól a pénzt, akik rendszeresen látogatják gyermekeiket.

Az intézményvezető reagálása

Megkerestük Gregersen-Labossa György lelkészt, reagálását változtatás nélkül közöljük:

"Intézményünk munkáját több szakhatóság is szigorúan felügyeli, és ellenőrzéseket tart központunkban. A Szombathely MJV Polgármesteri Hivatala Egészségügyi és Közszolgálati Osztálya, a Városi Gyámhivatal, az FSZH, és az ÁNTSZ mellett a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája is ellenőrzi intézményünket, amely végleges működési engedéllyel rendelkezik.

A szombathelyi közgyűlésben elhangzott képviselői felvetések kapcsán a Szombathely MJV Polgármesteri Hivatala Egészségügyi és Közszolgálati Osztály vezetője Dr. Károlyi Ákos és munkatársai ellenőrzést tartottak az intézményünkben, az ellátás színvonalát, és a törvényi előírások meglétét vizsgálták. Megállapítást nyert, hogy a fogyatékos gondozottak mellé rendelt személyzeti létszám feltételek a törvényi szabályoknak megfelelnek. Az infrastrukturális adottságok az ellátás biztosítására megfelelőek. A gondozottak pénzkezelése és azok nyilvántartása a törvényi előírásoknak megfelelő, a gondnokok a gondozottak pénzügyi nyilvántartásaiba betekinthetnek. A fenti ellenőrzésről természetesen jegyzőkönyv készült.

Intézményünk a rendkívüli halálesetek körülményeit minden esetben szigorúan kivizsgálja. A közelmúltban ilyen eset nem történt. A képviselői felvetésekben szereplő esettel kapcsolatban téves információk alapján született véleményalkotás, amelyet kimondottan problematikusnak tartunk.

A legutóbbi, 2011. november 22-én tartott Szombathely MJV Önkormányzata Szociális Bizottsága intézménybejárással egybekötött kihelyezett ülését a Johanneum Evangélikus Diakóniai Központban tartotta. Több helyi intézmény vezetője is meghívást nyert a megbeszélésre, akik szintén részt vettek az intézmény bemutatásán és meggyőződhettek az itt folyó munkáról. Az ő véleményük egybehangzott az előzetes ellenőrzések pozitív eredményeivel. Intézményünk egyébként mindenki előtt nyitva áll, és lehetőséget adunk - akár önkormányzati képviselőknek is - önkéntes munka végzésére.

Az evangélikus egyház több nagyszabású pályázatot készít elő, amelynek célja az infrastruktúra modernizálása és lakók körülményeinek javítása. Reményeink szerint e pályázatok benyújtása sikerrel jár, és terveink belátható időn belül megvalósulnak."

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak