NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Jelentkezzen űrhajósnak

Csak legyen fitt, és férjen be a kabinba.

A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres. - írja az infostart.hu portál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország egy második kutatóűrhajóst kíván felküldeni a világűrbe, majd az ennek érdekében, a Roszkoszmosszal folytatott tárgyalások során megerősítést nyert: lehetőség van erre.

Magyarország számára most a legfontosabb, hogy a program minden tekintetben optimális tudományos tartalmat nyújthasson. - írja az infostart - A toborzás viszont csak az után következhet, ha a program tartalma végleg eldől. Magyarország számára három nagy tématerület is kínálkozik, amelyek esetében már két évben belül komoly kutatásokat hajthat végre a világűrben: az űrélettani és gyógyszerészeti, űrkémiai kutatások köre, az anyagtudományok tárgyköre, a Föld környezetének vizsgálata, és a felső légköri folyamatok diagnosztizálása.

Az űrhajósokkal szemben támasztott feltételrendszer szinte minden esetben azonos. Természetesen meg kell felelni néhány fizikai paraméternek, egész egyszerűen a kabinba be kell tudni férni. Előnyt jelent továbbá a műszaki vagy természettudományos végzettség, de az sem árt, ha van néhány éves szakmai tapasztalat hasonló kutatások terén. Valamint a nyelvtudás is elengedhetetlen, így a Roszkoszmosz esetében az orosz nyelv ismerete.

Közben az Európai Űrügynökség is toboroz űrhajósokat – írja a lap -, és március 31-én kezdődik a hatlépcsős kiválasztási folyamat. Miután Magyarország az Európai Űrügynökségnek teljes jogú tagja, minden magyar állampolgár számára is megnyílt ez a lehetőség. Nehézség a leendő magyar kutatóűrhajós programhoz képest, hogy itt sokkal nagyobb népességből választják majd ki a leendő űrhajóst. A két program ugyanakkor nem versenytársa egymásnak, hanem kiegészíti egymást.- zárja a lehetőségek ismertetését a lap.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után