NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Megtaláltuk a Rába folyó legszebb madarát!

Ha nem hisz nekünk, nézze meg olvasónk fotóit és higgyen a saját szemének!

A Rába folyó legszebb madara, a jégmadár. Róla készültek a fotók – írta körmendi olvasónk, akitől már temérdek szépséges fotót kaptunk. Legutóbb például a januári napsütésben tündöklő Rábáról, ezeket ide kattintva nézheti meg.

De most következzen Magyarország harmadik leghosszabb folyójának egyik legszebb és legszínpompásabb lakója, a jégmadár. Halászmadárnak, repülő drágakőnek és vízi királynak is szokták nevezni. Általában kisebb folyók és patakok partján honos, hiszen főként halakkal és vízi rovarokkal táplálkozik, de erdőszéleken is előfordulhat.

fotó: Olvasó

Főként folyók és patakok mentén fészkel, de nem ám akárhol! A függőleges partszakaszba körülbelül egy méter hosszú, vízszintes árkot, ennek végén pedig tágas katlant váj, melynek mélysége akár 50-100 cm is lehet. A költőüreg kialakítását eleinte a csőrükkel kezdik, majd a lábaikkal folytatják.

fotó: Olvasó

Érdekesség, hogy a kiöklendezett halszálkákból épít magának fészket. Évente két alkalommal költ, általában 6-10 gömbölyű fehér tojást rak, melyen 3-4 hétig kotlik. A kotlásban és az etetésben mindkét szülő részt vesz, viszont mivel territoriális madár, a költési időn kívül még saját párját sem tűri meg vadászterületén.

fotó: Olvasó

Testhossza körülbelül 16 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, súlya pedig 34-46 gramm. Egy igencsak zömök testalkatú madár, farka rövid, csőre pedig egyenes és hegyes. Tarka színének köszönhetően nagyon jól tud védekezni és zsákmányát is tökéletesen megtéveszti. A hasa rozsdaszínű, olyan, mintha egy levél lenne. A fejbúbja, a tarkója, a háta és a farka csillogó kék, mint a víztükör. A szemétől a fülnyílásáig rozsdaszínű folt húzódik, alatta a nyakán és a torkán pedig kis fehér folt van. Rövid lábai vannak, melyek vörösek, ujjai pedig a tövükön össze vannak nőve.

fotó: Olvasó

Gyakran látni víz fölé behajló ágakon, melyekről türelmesen, mozdulatlanul lesi a víz tetején úszó apró halakat és a víz felett is sokszor „lebeg” egyhelyben, akárcsak egy kolibri. Rendkívül gyorsan emészt, a szálkát, pikkelyt, úszót pedig kiöklendezi.

fotó: Olvasó

Magyarországon a védett fajok közé tartozik, eszmei értéke 50 ezer forint. Nyugat-Európában sajnos csökkenő tendenciát mutat állománya, Európa többi részén viszont szerencsére stabil populációk találhatók.


Forrás: Wikipedia, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel