NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Kilyukasztott háztetők, szétvert kocsik, totális szüret - jégkárok videón

Ikerváron volt olyan utca, ahol szinte minden háztetőt kilyukasztott a szárazon érkező, tojás nagyságú jég, és az autók szélvédője is betörött. Náraiban nem lesz gond a gyümölcsszüretre.

A legöregebbek sem emlékeznek olyan jégverésre, amilyen tegnap Ikerváron pusztított. Mindezt valóban idős emberektől hallottuk éjszaka a Dózsa utcában, ahol talán még soha nem látott nyüzsgést tapasztaltunk. Szinte minden háztetőn dolgoztak, teherautók érkeztek, tűzoltóautók kék lámpája villogott. És a házak falánál, az árkokban még mindig diónyi nagyságú jégdarabokat lehetett előkaparni, órákkal a jégverés után.

Videónk Ikervárról - kármentés, beszakított tetők és ablakok, újabb felhőszakadás

Egy robbanás-szerűséget hallottunk a teraszról. A feleségem nagyon megijedt. Még azt sem tudtam megkérdezni, mi lehetett ez, amikor jött a második, a harmadik robaj, aztán leszakadt az ég. Minden dübörgött, morajlott, nehéz ezt szavakkal elmondani. Az első néhány jég öklömnyi volt, a többi már "csak" tojás nagyságú. Szárazon esett néhány percig, nem tudtunk kimenni letakarni az autót - mesélte tapasztalatait egy ikervári férfi, akinek háztetejét szitává lyuggatta a jég. Ő egy a sok közül, akik komoly károkat szenvedtek el a jégverés miatt.

Ikervári jégdarabok - ennél nagyobbak is voltak
fotó: Tánczos Mihály

A Dózsa György utcában sok a palatetős ház. Mindegyik megsérült, ráadásul két órával a jégverés után újabb felhők érkeztek és villámok cikáztak az égen. Megkezdődött a versenyfutás az idővel. Ugyanis, ha nem sikerül az eső előtt betömni, lefóliázni a lyukakat, akkor előbb a padlás ázik el, majd az alatta található lakrészek is.

Az autókat sem kímélte a jég
fotó: Tánczos Mihály

Sokan siettek segíteni a bajba jutott családoknak. Teherautóval 7400 négyzetméternyi fólia érkezett, ezt Vasvárról sikerült beszerezni, szombaton késő este. A polgármester közbenjárására kinyitottak egy gazdaboltot. A jégverés után összeállított lista alapján osztották a fóliát, és aki tudta, azonnal megkezdte a tető befoltozását.

Fóliaosztás a Dózsa György utcában
fotó: Tánczos Mihály

Az utcán beszakított ablakú, behorpasztott tetejű autókat is láttunk, de volt, aki úgy járt pórul, hogy az autója garázsban állt. Egy nagyobb jég betörte a garázs ablakát, majd a kocsi hátsó szélvédőjét is.

Nem csak a palatetőket rongálta meg a jég
fotó: Tánczos Mihály

A Katasztrófavédelem autója sorra járta az utcákat. Feltérképezték, hol van a legnagyobb szükség a segítségre, és ide küldték a tűzoltókat. A civilek segítsége azonban nélkülözhetetlen volt a sok kárhely miatt. Videónkban jól látszik, mennyien töltötték a tetőkön az éjszakájukat.

Nárai ablakok
fotó: Tánczos Mihály

Az időjárás azonban nem kegyelmezett az ikerváriaknak, fél tizenegykor nagy cseppekben esni kezdett az eső, három perc múlva pedig felhőszakadás zúdult a még mindig lyukas tetőkre, tovább tetézve a bajt. Közben a közeli Szombathelyen a délutáni jégesőt és záport követően egy csepp eső nem esett, így sokan a szentivánéji programokon mulattak, nem is sejtve, mennyien küzdenek értékeikért.

Növényi törmelék az úton és köd - fokozott balesetveszély

Elvitte a terményeket a jég

Ikervár egyes részein közel száz százalékos hatékonysággal aratott a jég. A gyümölcsök a földön, a zöldségeknek, gabonaféléknek csak a szára maradt. Több vasi település járt hasonlóan. Egy majorban komoly fejlesztéseket terveztek augusztustól, három istállóépületbe érkeztek volna szárnyasok. A jég azonban totális pusztítást végzett a palatetőn. A cseréppel fedett tetőkben is esett kár helyenként, de nagyságrendekkel kevesebb. Jellemzően a cserép sarkát szabta le egy-egy nagyobb jégdarab.

Hull a szilva a fáról...
fotó: Tánczos Mihály

Több ember is megsérült a jégesőben, de komolyabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülésről nincs tudomásunk. A jég pusztítást végzett a madárállományban is, biztosan sok fióka és felnőtt egyed is elpusztult a nagy erővel becsapódó jégdaraboktól.

Jégverés után Náraiban

Náraiban megsorozta a jég a redőnyöket

A Szombathely melletti Náraiban a termés mellett jellemzően redőnyök és lámpaburák estek áldozatul a jégnek. Itt is lehetett még lapátolni a jeget órákkal a jégeső után is. A természeti csapást követő köd és az úttestre hulló növényi törmelékek kisebb balesetet is okoztak a falu határában.

Fokozott figyelmet igényel a közlekedés jégeső után
fotó: Tánczos Mihály

Kapcsolódó

2013.06.22. 19:24

Cseresznye nagyságú jéggel jött a vihar Szombathelyen

/ sokkoló gal. 3 hsz. /
De Vasban volt, ahol a tojás méretet is elérte a jég, s autókat, háztetőket tett tönkre. Videók és sok-sok kép.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen