NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Nemény András: 190 covidos beteget ápolnak a szombathelyi kórházban

A polgármester online fogadóóráján többek közt azt is elmondta, hogy Szombathelyen jelenleg 605 fertőzött van.

Ahogyan nemrég beharangoztuk,

2020.11.13. 13:35

Újra jönnek az online fogadóórák Nemény András polgármesterrel

/ covid 19 /
Pénteken 18 órakor jelentkezik élőben a Facebookon Szombathely polgármestere.
újra itt vannak Nemény András szombathelyi polgármester online fogadóórái, az első most, november 13-án, pénteken kora este volt.

Tavasszal, a járvány első hulláma alatt szokhattunk hozzá ezekhez, akkor többet is tartott a polgármester, aki egyébként most egyszemélyben vezeti a várost. Hiszen a kormány ismét bevezette a rendkívüli jogrendet,

2020.11.03. 19:19

Bezárnak a szórakozóhelyek, újra ingyenes a parkolás, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozás van Magyarországon

/ covid 19 48 hsz. /
Újra rendkívüli jogrend van érvényben Magyarországon.
ami azt is jelenti, hogy a képviselő-testületek, közgyűlések sem üléseznek, helyettük a polgármester hozza meg a döntéseket.
2020.11.10. 07:30

A rendkívüli jogrend bevezetésével újra a polgármesterek dönthetnek az önkormányzati ügyekben

/ covid 19 9 hsz. /
Nemény András hozott is már néhány, Szombathelyre érvényes döntést.

Nemény egyébként már tavasszal is hangsúlyozta, hogy minden döntés előtt kikéri a szakemberek és a közgyűlési frakciók véleményét, valószínűleg ez most sincs másként.

fotó: Szombathely MJV

Nemény András elmondta:

 • Szomorú veszteség érte a várost, Horváth Attila olimpikon, diszkoszvető elhunyt koronavírusban, 52 éves volt.
 • Jelenleg Vas megyében 1592, Szombathelyen 605 aktív fertőzött van. Múlt kedden 1006 volt a megyében, 318 Szombathelyen, ez jelentős növekedés.
 • A kórházban 190 fertőzött vagy fertőzésgyanús beteget kezelnek, arról nincs információja, hányan vannak lélegeztetőgépen.
 • Beszélt a hét nagy vitájáról.
  2020.11.13. 15:06

  László Győző a kórházi vitához: "Az igazság mindig utat tör magának"

  / covid 19 36 hsz. /
  Szombathely alpolgármestere reagált arra a vitára, amit a Markusovszky kórház járványhelyzete miatt alakult ki jobbról és balról.
  Idézte Orbán Viktort, aki arról beszélt, 50 százalék esélye van annak, hogy a kórházakban el tudják látni a betegeket. Hozzátette, azért kell elmondani a számokat, hogy az emberek betartsák a szabályokat, mert ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórház is bajban lesz.
 • Október elején tudta meg, hogy orvosokat vittek Győrbe, de akkor azt hitte, ez csak átmeneti. A Markusovszky kórházban azért kezelnek covidos betegeket, mert többen nem szállíthatóak az állapotuk miatt. Több orvos és ápoló is megfertőződött, azt tudja, hogy a kórház vezetése is mindent megtett, hogy visszahozzák az orvosokat, hiába.
 • Ezért mondta el a keddi sajtótájékoztatón,
  2020.11.10. 10:51

  Szombathelyen sincs elég orvos a lélegeztetőgépekhez

  / covid 19 69 hsz. 1 kapcs. /
  Egyre nehézkesebben látja el a betegeket a Markusovszky kórház.
  hogy gond van, és hirtelen visszakerültek az orvosok. Ami utána következett, az politikai színjáték volt – mondja. Az a közös cél, hogy egyszerre ne kerüljön be annyi beteg, amit már nem lehet ellátni.
 • Kérdésre elmondta, Kecskés Lászlót nem tervezik visszahívni az egészségügyi bizottságból, a kórház igazgatója azt közölte, hogy Kecskés nem a kórház álláspontját, véleményét mondta.
  2020.11.12. 15:27

  „Háborús helyzetben” - Kecskés László a Markusovszky koronavírus-helyzetéről

  / covid 19 31 hsz. /
  A városi orvos-képviselő Nemény András kijelentéseire reagált, „pontosítja” a polgármester kijelentéseit.
  A polgármester szerint Kecskés politikai kijelentéseket tett, ezekre nem akar reagálni.
 • Lapunk egyik kérdésére elmondta, valós információkat a védelmi bizottságtól kap, a kórházból kapott nem hivatalos információkat csak ellenőrzés után közli. A jövőben van remény arra, hogy a kórházigazgatótól megkapja a szükséges információkat.
 • Másik kérdésünkre a kötelező maszkviseletről azt mondta, döntési dilemma volt, hol vezessék ezt be, a rendőrséggel is egyeztettek. Ha azt látják, hogy ez kevés, akkor kiterjesztik, de olyan szabályokat nem érdemes hozni, amiket nehéz betartatni.
 • Arra a kérdésre, hogy terveznek-e további költségvetési megszorításokat, kifejtette, hogy mintegy kétmilliárdos összeget kell megtakarítaniuk, ez minden területet érint. Fő szempont, hogy senki se veszítse el a munkáját, a polgárokat nem akarják nehezebb helyzetbe hozni. Jövő héten már tisztább lesz a kép, addig egyeztet a képviselőkkel, komoly és nehéz munka áll előttük. Hozzátette, ha nem vonnának el az iparűzési adóból 2,5 milliárdot, Szombathelyen nem lenne probléma.
 • Lakossági kérdésre kijelentette, a kormány semmilyen támogatást nem adott a nemrég megérkezett új buszokhoz. A város egy szolgáltatást vett igénybe, a lízingdíjat a város fizeti. A kormány 26 millió forintot vont el Szombathelytől, ezzel eddig a közösségi közlekedést támogatták.
 • Újabb kérdés érkezett az oktatási, nevelési intézmények helyzetéről, ezekről a polgármesternek nincsenek adatai, de megígérte, hogy utánanéz. Hozzátette, az iskolák bezárása nem önkormányzati jog, ezt a kormány teheti meg.
 • A városnak abba sincs beleszólása, ha esetleg fegyveres katonákat vezényelnek Szombathelyre.
 • Nem gondolkodnak vásárlási idősávban, ezt a kormány rendelheti el.
 • A jelenlegi intézkedéseknél szigorúbbakat csak akkor hozhat, ha erre a kormánytól felhatalmazást kap – mondta egy újabb kérdésre a polgármester.
 • Mivel a kormány elvonta az önkormányzat forrásait, így nem tudnak segíteni a vállalkozóknak.
 • A végén kijelentette, nagyon fontosnak tartja a szombathelyiek hiteles tájékoztatását, mert annak birtokában lehet felkészülni. Tartsuk be a szabályokat, és csak indokolt esetben keressék a háziorvosokat, akik túl vannak terhelve.
 • „Nehéz időszak jön, szükségünk van egymásra” – fejezte be az online fogadóórát Nemény András.

  Hozzászólások (14)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
  Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
  miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
  Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
  miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
  Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
  miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
  „Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
  miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
  Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen