NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A kormánypropagandát tolja, az ellenzéket szidja a hivatalos magyar járványügyi portál

Különösen a vakcinákkal kapcsolatos híreknél tetten érhető a jelenség - írja az Átlátszó.

Az Átlátszó először november közepén nézte meg közelebbről a koronavirus.gov.hu bejegyzéseit. Ekkor azt találták, hogy az oldal indulása óta addig, vagyis a 2020. március 4. és 2020. november 13. között közzétett bejegyzések között jó pár propagandisztikus cikket is lehet találni.

Az azóta eltelt közel öt hónap alatt számtalan tájékoztatás jelent meg, amelyek típusuk szerint továbbra is hasonlóan oszlanak meg, mint a korábbiak. Új változás viszont, hogy a koronavírus elleni vakcinák egyre több hírben jutnak fontos szerephez. Ez persze nem meglepő, 2020 november végétől már lehetett tudni, hogy mikor jön az első vakcinaszállítmány, és a kormánykommunikációban is központi szerepet kezdett kapni az oltás - írja az Átlátszó.

Az oldalon 2020. november 14. és 2021. március 31. között összesen 1311 bejegyzés született. Ezeket a négy külön kategóriába sorolták: 1. statisztikai adatközlés, 2. a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás, 3. a járványt is érintő tájékoztatás, valamint 4. kormánypropaganda.

Azt is kigyűjtötték, hogy az egyes bejegyzésekben kik szólalnak meg, és mivel a téli időszaktól kezdve az oltás témaköre is egyre gyakrabban felmerült, azt is megnéztük, hogy pontosan hány bejegyzés foglalkozott a vakcinákkal az elmúlt időszakban.

Objektív tájékoztatás helyett kormányzati propaganda

Új gyűjtésükben a tartalmak 40,1%-a szólt az eredeti funkcióról, vagyis tájékoztatást adott a koronavírussal kapcsolatban, illetve a járványhelyzettel összefüggő intézkedésekről is beszámolt. Az oldal indulása óta ezek teszik ki a bejegyzések 39,64 százalékát.

Viszonylag sok volt a statisztikai adatközlés is (22,7%); általában nap elején frissülő, hazai, illetve nemzetközi járványterjedéssel kapcsolatos híreket soroltuk ide, illetve újabban az oltóanyagok beérkezésével kapcsolatos rendszeres tájékoztatást is, például hogy pontosan hány adag vakcina érkezett az egyes típusokból. Az összes hírt tekintve ezek továbbra is a bejegyzések egyötödét (19,79%) teszik ki.

Ezt követték azok a hírek, amelyek csak közvetett módon kapcsolódtak a vírushelyzethez (19,4%): ide soroltuk a gazdasági intézkedéseket, amelyekben ugyan megjelent valamilyen módon a járvány, de mégsem ez volt a központi témájuk. Ebben az esetben is felmerülhet a kérdés, hogy mennyire van létjogosultsága a gazdasági híreknek egy járványügyi tájékoztató oldalon, még akkor is, ha olyan intézkedésekről számolt be, melyek a vírushelyzetet is érintik. A teljes oldalt tekintve a posztok 23,15 százaléka ide sorolható.

Arra azonban már nehezen találnánk példát Európából, hogy a bejegyzések egy jelentős része egyértelműen a kormány kommunikációs narratíváit türközze. A magyar kormányzat járványügyi oldalán viszont megjelenik a brüsszelezés, az “oltásellenes baloldal” kitétel, de a migrációt is sikerült a vírushelyzethez kapcsolniuk.

A járványügyi portálon ugyanis a bejegyzések 17,7%-a az elmúlt 5 hónap során burkolt vagy teljesen nyílt formában megjelenő propaganda volt. Ez majdnem minden ötödik bejegyzést jelenti, vagyis a 2020 márciusa és novembere közötti tartalmakhoz képest kis mértékben ugyan, de nőtt a propaganda aránya, ugyanis ekkor amikor a bejegyzések 17,2 százalékában köszöntek vissza a kormány narratívái.

Az alábbi diagramoknál az új gyűjtési időtartam napi felosztása mellett az oldalon megjelenő összes bejegyzés havi bontása is megnézhető, ezeket a szűrőgombokkal lehet kiválasztani.

Megjegyzendő: csak azokat a tartalmakat tekintették propagandának, amelyek leplezetlenül a kormány álláspontját tükrözték. Így például ide kerültek azok a hírek, amelyek arról számolnak be, hogy „ha Brüsszelen múlna, nem lehetne feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat”, vagy, hogy „a Gyurcsány vezette baloldal azt szeretné, hogy minél tovább tartson a járvány”.

Emellett kormányzati agitációnak tekintettek minden olyan hírt is, amelyeknek – annak ellenére, hogy a járványügyi tájékoztató oldalon jelentek meg – semmi közük a vírushelyzethez, sőt maga a járvány, vagy a koronavírus említésszinten sem került szóba a cikkekben.

Ide elsősorban a gazdasági sikerekről beszámoló bejegyzések tartoznak, például Szijjártó Péter beszámolói egyes cégek gazdaság sikereiről, fejlesztéseiről, vagy Novák Katalin családtámogatással kapcsolatos megszólalásainak többsége, vagy éppen a 25 év alattiak szja mentességének bejelentése, amelyek inkább a kormányzati sikerkommunikációra rímelnek, nem tesznek hozzá semmit a járvány elleni védekezéshez, illetve a lakosság informálásához.

Szijjártó Péter beszélt a legtöbbet

A több mint 1300 új bejegyzésnél azt is megnézték, hogy kik a leggyakoribb megszólalók. A lista első helyén Szijjártó Péter külügyminiszter található, aki 91 alkalommal jelent meg a koronavirus.gov.hu bejegyzéseiben. Őt Müller Cecília országos tisztifőorvos követi, de felfért még a dobogóra az Operatív Törzs másik tagja, Kiss Róbert alezredes is.

Orbán Viktor miniszterelnök ezt az időszakot tekintve kissé háttérbe szorult, mindössze 55 olyan cikk született, amelynek ő a megszólalója. A gazdasági hírek (és valamennyire a propaganda) jelentős arányát mutatja az a tény is, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Bodó Sándor az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nagyobb szerepet kapott az oldalon, mint a vírushelyzetben illetékesebbnek tekinthető orvosok (így Merkely Béla, Szlávik János vagy éppen Kásler Miklós).

A honlap mind a 3597 bejegyzését tekintve is a külügyminiszter megszólalásait lehetett a legtöbbször olvasni, összesen 275-öt. Őt követi Müller Cecília 224 megszólalással, majd Orbán Viktor 154-gyel. Merkely Béla, Kásler Miklós és Szlávik János ennél jóval kevesebbszer, 18, 45 és 52 alkalommal kaptak külön posztot.

Fókuszban a vakcina és a gazdaság

A portálon megjelent hírek tematikáját tekintve azt láthatjuk, hogy a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos cikkek egyre nagyobb számban jelennek meg: 2020. november 14. óta a bejegyzések 31%-a foglalkozott valamilyen formában a vakcinákkal.

Ennek legnagyobb része, a 409-ből 255 bejegyzés az oltással kapcsolatos tájékoztatásra, információ átadására szolgált, azonban itt is nagy számban találni olyan tartalmakat, amelyekből a kormány üzenetei köszönnek vissza:

egészen pontosan majdnem minden negyedik oltással kapcsolatos hír propaganda, de önmagában már az is árulkodó, hogy az összes egyoldalú kormányüzenetet tartalmazó bejegyzés 43%-a a vakcinákról szólt.

A leggyakoribb elem ebben az esetben a lassú, kudarcos brüsszeli vakcinabeszerzés és ennek következménye, azaz hogy a magyarok kénytelenek voltak saját (keleti) források után nézni.

Az oltóanyagokról szóló közlések mellett a gazdasági kérdésekkel foglalkozók mennyisége is nőtt az oldalon. Számításaik szerint a hírek 21,6%-a valamilyen vélt vagy valós gazdasági sikerhez kapcsolódott.

A különös járványkommunikáció ellenére a kormánytól rendre azt hallani, hogy semmi gond nincs az adatközléssel: Gulyás Gergely szerint nemcsak pontosak az adatok, de Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt, amikor adatokról számol be.

Még ennél is frissebb példa Kovács Zoltán reakciója a 28 szerkesztőség – köztük az Átlátszó által is – aláírt nyílt levélre, amely az egészségügyi cenzúra felszámolására kéri a döntéshozókat. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook oldalán fejtette ki véleményét az ügyről – amit egyébként később a koronavirus.gov.hu is szinte szóról szóra közölt.

Az államtitkár szerint a baloldali portálok kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet, és különben is, „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”, végül azt is hozzátette, hogy az Operatív Törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ennek ellenére pár nappal később az MTI több kórházból is közölt intenzív osztályon készült fotókat.

Vagyis azt látjuk, hogy míg a legtöbb ország valóban a járvánnyal kapcsolatos naprakész adatok közlésére használja a járványügyi tájékoztató oldalt, addig hazánkban mintha ennek ellenkezője valósulna meg.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: Cs*k t*dn* k*ll*n* *lv*sn*, n*m*t*l v*gy *ng*l*l. J*, t*d*m, h*g...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: https://www.bm***.gv.*t/...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Pizsi: N*m k*ll cs*k *z*rt t*r*ln* * k*mm*nt*m*t, m*rt l*k*cs*g k*mcs*z...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Fater: R*p*st??????? N*, *z h*t*l*s. T* m*g m*r v*t*tk*zt*k. T*kf*j*k....
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: N*k*m *nk*bb H*tl*r * b*r*t*m....
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre