NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

„Öt napja csak fekszem a kórházi ágyon, és várom, hogy történjen valami”

Olvasónk gyógyulni akart, most a covid-osztályon fekszik, és nem tudja, mi lesz a további kezelésével.

„Öt napja csak fekszem a kórházi ágyon, és várom, hogy történjen valami” – mondta a telefonban olvasónk, aki a kórteremben kapta el a koronavírust, így félbeszakadt a kezelése. Pedig el kellene látnia magát, amire egyre kevesebb esélyt lát.

Olvasónk 60-as éveinek a végén jár, jó ideje küzd a cukorbetegséggel, saját magát injekciózza már régóta. A betegséget elviselte, de a szövődmények legyűrték, egyik lábában érszűkület alakult ki, amit máshogyan nem tudtak kezelni, mint amputációval.

Amikor megtudta, hogy elveszíti a lábát, nagyon maga alatt volt, időskorát úgy képzelte el, hogy sok időt tölt a szabadban, és hosszú sétákat tesz unokájával. Aztán lassan belenyugodott, pedig egész életét munkával töltötte, aztán ezt az „ajándékot” kapta az élettől.

A műtéttel nem lehetett sokat várni, hiába a járvány, március elején meg is műtötték az egyik megyeszékhely nagy kórházában. Pontosan nem is emlékszik rá, mikor, azt mondja, úgy tele volt gyógyszerekkel, hogy összefolytak a napok. Később megtudta, hogy a beavatkozás komplikációk nélkül lezajlott, és a műtéti seb is szépen gyógyul.

A lába elvesztése miatti sokkot is kiheverte már, arra készült, hogy a lehető legtöbbet kihozza ebből a helyzetből. Elhatározta, hogy bármi lesz is, el fogja magát látni, nem akar a terhére lenni senkinek.

Gyógyulni ment a kórházba, nem azért, hogy elkapjon egy másik betegséget

Az eredeti terv az volt, hogy amint lehetséges, az egyik kisvárosi kórházban 14 napos rehabilitáció kezelést kap, hogy megtanuljon így is mozogni, és teste kiheverje a beavatkozást. Azt s megígérték, hogy közben elkészítik a műláb-protézisét, amivel, ha óvatosan is, de egyedül is tud majd közlekedni.

A műtét után másfél héttel át is vitték, a kis kórház rehabilitációs osztályán egy négyágyas szobába került, mind a négy ágy foglalt volt. Várta a kezeléseket, és a műlábat, az orvos azt mondta még a nagy kórházban, hogy szépen gyógyul a seb.

Aztán egyik szobatársát elvitték vizsgálatra a megyeszékhelyre, ahol közben koronavírusra is tesztelték, pozitív lett az eredmény. A szobatársat már nem hozták vissza, de ekkor a szobában lévő többi beteget is megvizsgálták, kiderült, mindannyian elkapták a vírust.

Olvasónk azt mondja, ekkor lett nagyon elege az egészből. Nem elég, hogy elveszítette a lábát, hogy hosszú gyógyulás vár rá, de még a vírust is elkapja. Az elmúlt egy évben betartott minden szabályt, óvatos volt, sikerült is megúsznia a járványt, amitől betegsége miatt még inkább tartott. Erre a kórházban fertőződött meg. Mit mondta, ő gyógyulni akart, nem azért ment a kórházba, hogy elkapja a vírust, és egy új betegséget szedjen össze.

Az ötödik nap a vízválasztó

A pozitív teszt után őt is átvitték a kisvárosi kórházban felállított covid-osztályra. Hárman vannak egy szobában, mindhárman ennek a kórháznak a rehabilitációs osztályán kapták el a vírust, ahová műtét utáni kezelésre érkeztek.

Mint mondja, tünetei nincsenek, pedig a teszt utáni hatodik nap van, a covid-osztály orvosa azt mondta, az ötödik nap a vízválasztó. Vagy lebetegszik, vagy könnyen átvészeli a fertőzést. Igaz, az osztályon az elejétől kezdve kapják a favipiravir gyógyszert, ami a vizsgálatok szerint hatásos a koronavírusos betegek kezelésében. Az elején napi nyolc tablettát kapott, az adagot folyamatosan csökkentették, a hatodik napon kettő darabot kellett bevennie.

Az osztályon amúgy rend van, úgy tudja, mintegy 50 fertőzött lehet, súlyosabb állapotú betegről nem tud, azokat valószínűleg beviszik a megyeszékhely nagy kórházába. Itt csak fekszenek, és várják a tíz napos határidő leteltét, ha addig nem mutatnak tüneteket, akkor innen kiengedik őket.

Olvasónknak még négy napja van, de aggódik, hogy mi lesz utána. Nem kapott rehabilitácis kezelést, közben eltelik úgy majdnem két hét, hogy semmi sem történik vele, csak túl kell élnie a fertőzést. Már találkoznia kellett volna azzal a szakemberrel, akik a műlábat készíti, de a covid-osztályra nem mehet be „külsős”, így ez a találkozó is elmaradt, ami azt jelenti, hogy a műlábra még sokat kell várnia.

Minden más homályos

Az osztályon hiába kérdezi az orvost, nem tud válaszolni, ő a covid-betegekért felel, olvasónk így nem tudja, mi lesz később. Szeretné, ha befejezhetné a rehabilitációt és elkészülne a műlába, mert akkor el tudná látni magát, legalább a lakásban tudna mozogni.

Egy társasház harmadik emeleti lakásában lakik egyedül, lift nincs, úgy látja, nagyon nehéz élete lesz később. Ha a kórházból kiengedik, nem is oda megy, hanem a lányához, aki családjával egy családi házban lakik, és ragaszkodik hozzá, hogy édesanyja náluk legyen, legalábbis egy jó darabig.

De napközben a lánya és családja dolgozik, így ott is egyedül lesz a nap nagy részében, amikor bárhogyan is, de gondoskodnia kell magáról.

„Régen én ápolgattam a gyerekemet, öregségemre ő ápolgat majd engem” – mondja szomorúan, ennél sokkal aktívabbnak képzelte el a nyugdíjas éveit.

Azt mondja, van olyan lehetőség, hogy a gyógytornász házhoz menjen, ha a kórházban nem tudja befejezni a rehabilitációt, ezt mindenképpen kérni fogja, de jobban szeretné, ha a kórházban kezelnék. Most csak fekszik és vár, figyeli, hogy a koronavírus vajon mit tesz a testével, és közben egy műlábról álmodozik. Minden más homályos.

(Címlapképünk csak illusztráció.)

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról