NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Orbánt megriasztotta egy váratlan adat, ezért is lett teljesen más az őszi járványkezelés

A vidéki fideszesek zúgolódtak, többen az ellenzéki képviselőknek panaszkodtak.

A nyári lazítás után augusztus végén váratlanul elkomorultak a vezető fideszesek, holott nem sokkal korábban még derűsen készültek az őszi politikai szezonra - írja tényfeltáró cikkében a Direkt36, a cikket a 444.hu közölte .

Hende: A gazdaság állapota, a személyes kilátások a voksokat is meghatározzák

A Direkt36 kutatásai szerint azonban a kormányzati körök borús hangulatának főként az volt az oka, hogy kedvezőtlenül alakult egy kiemelten fontos gazdasági adat. Augusztus közepén publikálták a második negyedéves GDP-adatot, amely végül sokkal rosszabb lett, mint amire a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is számított.

A csalódást fokozta, hogy Matolcsy György MNB-elnök korábban többekkel is elhitette, hogy a járvány miatt a magyar gazdaság tavasszal mégsem zuhant akkorát, ezért a fideszesek kedvezőbb számot vártak.

Ezért született meg az a kormányzati stratégia, hogy a gazdaság a járvány újabb berobbanása ellenére sem állhat le. A kormány ki is tartott emellett egészen addig, amíg a járvány pusztítását egyre jobban megérző vidéki körzetek fideszes képviselői zúgolódni nem kezdtek.

Az aggodalom már nemcsak a kormány vezetőinél jelent meg, hanem az egyéni választókerületi képviselők szintjén is lecsapódott. Hende Csaba, Szombathely fideszes parlamenti képviselője a járvány gazdasági hatásainak fontosságáról beszélve egy interjúban azt mondta:

„Tehát az, hogy a gazdaság milyen állapotban lesz és azon belül az egyes emberek személyes várakozásai hogyan néznek ki, mennyire lesznek optimisták, mennyire lesznek borúlátóak, azok bizony a voksukat is döntően meg fogják határozni.”

Aggodalom a vidéki Fideszben

Ha az infektológusok és az epidemiológusok nem is, a saját politikusaik azonban rá tudták venni a kormányt, hogy fontolja meg a szigorítást. Októberre ugyanis a járvány már jobban tombolt a Fidesz számára különösen fontos vidéken, mint a fővárosban. Emiatt pedig a vidéki Fideszben egyre nagyobb lett az aggodalom.

A szigorítást sürgető fideszes parlamenti képviselők a rájuk nem jellemző módon még az ellenzékieknek is panaszkodtak. A zúgolódás meg is lepte az egyik ellenzéki politikust, aki szerint a fideszesek korábban Orbánban végsőkig bízva, a problémákat azzal szokták félresöpörni, hogy „a főnök tudja” , mit csinál. Az októberi beszélgetések során viszont már olyan mondatok is elhagyták a szájukat, hogy „nem tudom, hogy jó-e ez így” .

A panaszok egy idő után eljutottak a megfelelő fülekhez is. Egy vidéki város fideszes polgármestere szerint a kormány ugyanis egy idő után elkezdett reagálni a vidéki fideszesektől érkező nyomásgyakorlásokra.

Ezek a válaszok rendszerint arról szóltak „nyugi, foglalkozunk vele, vannak javaslatok az asztalon” . A politikus visszaemlékezése szerint október 23-a környékétől kaptak ilyen visszajelzéseket, később pedig ezek fel is erősödtek.

Október végére már a kormány belső használatra szánt közvélemény-kutatásai is azt mérték, hogy a közhangulat megfordult.

A cikk folytatásáért kattintson ide .

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : P*nt*s*n. *gyh*gy t*gy*k m*g *ll*n* *m*t cs*k t*d*nk! ...
A magyar kormány inkább lemondott 77 milliárd forintól, minthogy egy kis pénz civilekhez menjen
miki1950 : N*m l*lk*, *z * p*nz sp*c**l n*m * l*ny*l*sr*l sz*l, h*n*m * h*t...
Több politikus is felvonult a Pride-on szombaton
miki1950 : N* h*r*g*dj, d* *gy m*s*k c*kk j*t*tt *sz*mb*, *m* * sz*g*nys*gr...
Kapjon 10 ezer forintot, aki ezután beoltatja magát!
miki1950 : N*zd, *k *gy*n*ly*n *tl*gp*lg*r*k m*nt m* v*gy*nk, *gy*n*z*kk*l ...
Kapjon 10 ezer forintot, aki ezután beoltatja magát!
miki1950 : H*t, *rr* *z*rt n*m v*nn*m b* * c**nt, m*rt m*g n*m t*dn*, m*kk*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik