NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kinek a feladata a szombathelyi járdák karbantartása, a repedésekből kinőtt gyom eltávolítása?

Az elmúlt 10 évben nem szerepelt a vállalkozási szerződésben a járdák gyomtalanítása. Az önkormányzat most felméri, mekkora területen kell ezt a munkát elvégeztetnie, jövőre pedig pótolják a hiányosságokat. De a felelősség nem csak a városé.

Nemrég közöltük

2020.08.24. 07:27

Olvasónk zöld Szombathelyt szeretne, de kicsit másképp

/ jelentem /
Elhanyagolt virágágyásról, aszfalt között kinőtt dús zöld növényzetről küldött fotókat.
egy olvasónk levelét, aki arra panaszkodott, hogy a járda repedéseiben kinőtt a fű, és senki sem foglalkozik ezzel. Arról is írtunk, hogy a Szent Flórián körúton pár héttel ezelőtt egy lakó virágmagokat szórt a járd repedéseibe, és megmutattuk az eredményt
2020.08.24. 15:24

Gondolta volna, hogy így végződik a szombathelyi járdarepedésbe ültetett virágok története?

/ csak szombathely 2 hsz. 1 kapcs. /
Megint csak úgy véletlenül jártunk arra és alig hittünk a szemünknek.
is.

"Ha olyan intenzíven lettek volna járdafelújítások, mint az elmúlt egy évben, akkor nem itt tartanánk"

Egyre több hasonló levelet kapunk, így megkerestük Horváth Soma alpolgármestert, akihez a városüzemeltetés (is) tartozik. Az alpolgármester azzal kezdte, hogy a járdákon azért vannak repedések, mert a korábbi években sokkal kevesebb pénzt szántak a burkolatfelújításra, a mostani városvezetés viszont egyre több pénzt fordít a járdák fenntartására, átépítésére.

Virágmag a repedésekbe
fotó: Kiss Tamás

A fenntartási, karbantartási feladatokra a városi költségvetésben már régóta külön soron különítenek el pénzt, és fel is sorolt néhány adatot a bicikliutak, gyalogátkelőhelyek és útburkolati helyek felújításával és festésével kapcsolatban.

Járdafelújításra 2014-ben 25 millió forintot terveztek, 22 milliót költöttek el ebből. 2017-ben 30 millió volt az eredeti terv, ezt 42,7 millióra emelték év közben, de csak 36,5 milliót használtak fel. 2018-ban az eredetileg tervezett 36 milliót 46 millióra emelték, végül 38,9 milliót költöttek el ebből.

2019-ben, amikor az eredeti költségvetést még Puskás Tivadar akkori polgármester állította össze, 41 milliót tervezett erre a célra. A közben megalakult új többség ezt 69,9 millióra emelte, és ezt az összeget fel is használták a járdák felújítására.

Az idén 62 millió az eredeti terv, augusztus 31-ig 46 milliót használtak fel ebből, az idén várhatóan 68 milliót költenek járdákra. Az év végéig 18 helyszínen összesen 2,5 km hosszban újítanak fel járdákat.

Magánterületen a tulajdonosnak, bérlőnek, kezelőnek a feladata a gyomirtás

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a járdák karbantartása, tisztán tartása nem mindenhol az önkormányzat feladata. Ezt egy 2012-es önkormányzati rendelet szabályozza, a rendelet szerint a magánkézben lévő ingatlanok esetében a tulajdonos vagy a terület bérlője, használója, kezelője köteles gondoskodni a gyomtalanításról.

Kikeltek a virágmagok
fotó: Kiss Tamás

Megjegyezte, hogy a Szent Flórián körúton a járda repedésekben kinyíló virágok például a közforgalomnak megnyitott magánterületen vannak. A város ezen és hasonló részein az önkormányzatnak nincs lehetősége beavatkozni – mondta Horváth Soma.

"Az elmúlt időszakban az illetékesekkel több ízben foglalkoztunk a gyomirtás kérdéskörével, tettük mindezt azért, mert több sajtóorgánum is félreérthető módon számolt be az amúgy nem újkeletű problémáról" - tette hozzá. Kiderült, a járdák repedéseiből kinövő gyom problémája régről ered.

Horváth Soma elmondta, hogy a város járdáinak nagy része és annak karbantartása valóban az önkormányzathoz tartozik, és a város még korábban szerződést kötött a SZOVA-val a köztisztasági feladatok ellátására, ebből viszont tisztán látszik, hogy ebben nincs benne a járdák gyomtalanítása.

"Nemcsak a sajtó, hanem ellenzéki politikus is felvetette a közösségi médiában a gyomirtás elmaradását. Úgy gondolom, hogy akik 9 évig vezették a várost, azoknak pontosan kellene tudniuk, hogy a köztisztasági szerződésnek mik a részletei. A járdák gyommentesítését ez nem tartalmazza, ebben a kérdésben pedig nekik 9 évük lett volna a változtatásra, de nem tették meg.

Ha rajtunk kérik számon a saját hiányosságukat, akkor azt mi pótolni fogjuk, ahogy tettük eddig is" – fogalmazott az alpolgármester.

Alvállalkozót kell megbíznia a SZOVA-nak

Érdekes, hogy az útszegélyeken a cégnek ki kell irtania a gyomokat, a SZOVA ezt 115 km hosszon meg is teszi. Viszont ehhez a munkához megfelelő végzettségű szakember kell, a SZOVA-nál viszont nincs ilyen. Évek óta alvállalkozóval végeztetik el ezt a munkát, amit még az is nehezít, hogy a gyomirtás permetezéssel történik és azt csak éjszaka lehet végezni.

Szakember kell a gyomirtáshoz
fotó: Kiss Tamás

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a probléma megoldása érdekében az idén felmérik, hogy a városban mekkora területen kell az önkormányzatnak elvégeztetnie a gyomirtást. Biztosra ígérte, hogy jövőre a frekventált területeken kiirtják a gyomokat, addig viszont a SZOVA megállapodott az alvállalkozóval, hogy a belvárosi frekventált járdákat is igyekeznek gyomtalanítani. "A legfontosabb lépéseket megtettük" – mondta az alpolgármester.

Be kell tenni a SZOVA szerződésébe a feladatot

Ehhez van szükség a felmérésre, aminek eredménye alapján módosítani kell a SZOVA-val kötött szerződést, és abba ezt a feladatot is bele kell fogalmazni. Ez, persze, pénzbe kerül majd, amit a jövő évi költségvetésbe kell beépíteni, Horváth Soma megígérte, hogy ezt is megteszik majd.

Az alpolgármester egyúttal arra kérte a szombathelyieket, hogy ha ilyen problémát látnak, azt a városházán, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztályon, a kommunális és környezetvédelmi irodában jelezzék.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden