NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Japánnak mérlegelnie kell – ha nem születik azonnali döntés az olimpia halasztásában, talán meg sem tarthatják

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a japán miniszterelnökre; a bizottságok határozott lépéseket követelnek

Komoly támadások érték Shinzo Abe japán miniszterelnököt, aki pár nappal ezelőtt egy nyilatkozatában még azt mondta: A 2020 július 24-ei megnyitóval tervezett tokioi olimpiai játékokat nem kell elhalasztani, a koronavírus járvány addigra meg fog szűnni.

Mindeközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megkezdte a készenléti tervek kidolgozását, melybe bele tartozik a játékok elhalasztásának megszervezése is.

A miniszterelnök nem tudta tovább kerülni az elkerülhetetlent, ma reggel a japán parlamentben bejelentette: Némi mérlegelés után igazat kell adnia a bizottságnak abban, hogy az olimpiai játékokat el kell halasztani. A Covid-19 járvány miatt egy júliusban megtartott olimpia valóban komoly veszélyt jelentene mind a sportolókra, mind a nézőkre.

2020 olimpia
fotó: Sports.inquirer.net

Shinzo Abe és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban továbbra sem ért egyet abban, pontosan mekkora halasztásra lenne szükség. A bizottság tervei közt egy teljes egy éves halasztás szerepel, ugyanis szerintük nem elég az, ha a játékok ideje alatt már nem tombol a járvány. A szervezőknek, a sportolóknak és a városnak is szüksége van egy rehabilitációs időszakra.

A miniszterelnök ezzel szemben csupán néhány hónapos csúsztatásban gondolkodik. Japán kormánya már most közel 30 millió dollárt költött az olimpiára; néhány hónapos csúsztatás is nehézségeket fog okozni a költségvetésben, egy teljes év komoly károkat okozna.

A résztvevő országok olimpiai bizottságai sem osztják Shinzo Abe álláspontját. A kanadai Olimpiai Bizottság elsőként bejelentette, ha a halasztás kisebb lesz egy évnél, egyetlen csapatot és sportolót sem küld az olimpiára. Számos más ország olimpiai bizottságai is csatlakoznak Kanadához.

2020 olimpia
fotó: Curiocity

Japán kormányának most mérlegelnie kell: Ha bele egyeznek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tervezetébe és elhalasztják egy évvel a 2020-as olimpiát, súlyos károkkal kell számolniuk a költségvetésben. Ha viszont átütik akaratukat és legfeljebb pár hónapos halasztással megpróbálják megrendezni, talán nem lesz olyan ország, aki hajlandó lenne részt venni a játékokon, így gyakorlatilag nem halasztás, hanem teljes törlés történne.

Shinzo Abe kijelentette: Nem fog olyan döntést hozni, amely azt eredményezi, hogy a résztvevő országok nem teljes létszámban képviselik magukat a tokioi olimpiai játékokon.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *zt n*m f*gj*, m*rt n*m t*dj*, *gy*n*s *nn*k * b*ff*n*tn*k k*...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
Rőzsike : M*cs*d* t*b*lyd* *m* *tt f*ly*k! ...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint
godemperor: M*ly*n 5 c*nt*t? V*k *s v*gy? * v*kc*n*t f*lk*r *z*mb* k*ll *dn...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint
Rőzsike : * v*l*g*n s*h*l n*ncs *ly*n l*p*s, h*z*g *s c*n*k*s k*rm*ny, m*n...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
mindwarp: ...*m*gy t*lj*s*n f*l*sl*g*s v*t*tk*zn*, h*gy k* m*b*n h*sz (&#3...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint