NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Létezik ennél szuperebb nyilvános vécé?

A helyszín Japán, a látványtól pedig egyáltalán nem anyagcsere-folyamatok jutnak az eszünkbe.

Amikor meghalljuk a szót, hogy nyilvános vécé , okkal fut végig a hátunkon egy hűvös izzadságcsepp, és ugranak be olyan rémképek, mint az illatosítóval kevert húgyszag, a megfogni nem mert kilincs, a mindig nyirkos kövezet meg a kétes alakok. Jobb esetben nagy hurokkal el is kerüljük ezeket, és inkább tartjuk magunkban a magunkban tarthatót addig, míg össze nem találkozunk egy sarki kávézóval, meg annak a feltételezett tiszta mellékhelyiségével.

Erről mintha hallani sem akart volna a Daigo Ishii + Future-scape Architects tervezővállalat, és olyan dizájnillemhelyet hoztak létre az utcán, amiben még az alapvető szükségletkielégítés is élménnyé válik.

fotó: architizer.com
fotó: architizer.com

A japán Ibuki-Shimában felhúzott építmény messziről a környék házainak tetőzetére emlékeztet, közelebbről megnézve azonban kiderül, hogy ez csak a szem átverése.

Hat különálló blokkról van itt szó, amiket egymástól csak egy-egy nyílegyenes vonal választ el, amiket ráadásul úgy húztak meg, hogy azok egy-egy földrész valamelyik fontos nagyvárosa - London, Sydney, Sao Paulo, New York, Nairobi - felé mutassanak. Ez a "dizájngesztus" kvázi összeköti a szigetet és a rajta található különleges árnyékszéket a világ többi felével.

fotó: architizer.com
fotó: architizer.com

És még a kozmosszal is összekapcsolódik

Nem vicc, a vécé vonalainak meghúzásában még három tradicionális japán ünnep is szerepet játszott: amikor ezeknek eljön az ideje, akkor reggel 9-kor a Nap fénye úgy esik be az épületbe, hogy az hajszálpontosan, aprólékosan kiszámított módon világítsa be a belső tereket. Ünnepi pisi!

fotó: architizer.com

A fenti képekre kattintva még több fotót láthat a csodabudiról, design-témában fogant korábbi írásaink pedig errefelé találhatók.

Kapcsolódó

2014.01.14. 12:05

Kőszegi csodaházért rajonganak a külföldi dizájnblogok

/ könnyű 17 hsz. /
Nem az a fajta, amit a határszéli kisvárosban megszoktunk...

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak