NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Ismét benzingőz teríti be a Margit hidat

Az előzetes pánikolások ellenére nemhogy nem fulladt káoszba Budapest közlekedése, amikor lezárták egyik legfontosabb hídját, de mindenki megtalálta a kerülőutat. Tegnap este megnyitották, ma megnéztük.

A Margit híd a magyar főváros egyik legjelentősebb átmenő forgalmát bonyolító hídja, mármint normál esetben, amikor épp nem áll komplex felújítás alatt. Most viszont igen, így 2009 augusztusa óta nem gördülhettek rá a járművek - egy hete viszont már harminctonnás teherautókkal vetették alá egy statikus terhelési próbának, hogy lássák, hol keletkeznek feszültségek a szerkezetben. Ettől tették függővé a forgalmi használatba vétel időpontját, ezért elmondhatjuk, hogy a teszt sikerrel járt, a motorizált gépjárművek ugyanis tegnap, november 15-én este rendőri irányítással, tíz órakor rágördülhettek az újjászületett hídra, az első száz még sorszámozott emléklapot is kapott.

fotó: Unger András

Hátravannak még a díszítő elemek

Az újjászületés persze még nem teljes: a különféle díszítő egységek, mint a középső pillérről ideiglenesen eltávolított címer, az obeliszkek, párkányfaragványok még nem kerültek a helyükre - sőt, ottjártunkkor még éppen csak lepakolták a platóról a leendő sárga korlátokat, amelyek elemei egy helyi munkás elmondása szerint egyenként 500 kilót nyomnak. (Ezek fogják megakadályozni, hogy léha nyári éjszakákon a Margitszigetről érkező borgőzös pesti ifjak beleszédüljenek a habokba.)

várakoznak a korlátok
fotó: Unger András

Visszakerülnek tehát olyan karkaterisztikus elemek, amik a világháború martalékává lettek; a párizsi Concore tér öntöttvas oszlopainak mintájára elkészült - eredetileg François-Wilbrod Chabrol francia építész által megálmodott - díszes kandeláberek például már büszkén állnak.

Igaz, ezek tetején még rontja az összképet az ideiglenesen odabiggyesztett mai világítás, de ez senkit ne tévesszen meg: helyükre hamarosan szárnyas kimérák kerülnek, ők tartják majd csőrükben az ide illő lámpatesteket, amik állítólag csodás fényárban úsztatják majd a Margit hidat, ha eljön az ideje.

Vegyes érzelmek

A híd megnyitásának hírére az autósok többsége alighanem egy nyelv alatt elmorzsolt hallelujával élte meg, hogy újra felnyomulhat a hídra: az tudniillik lényeges összekötő folyosója Budának és Pestnek, nélküle a sofőrök vagy a tohonyalassúságú Lánchídra, vagy a sokkal messzebb található Árpád-hídra kényszerültek - esetleg a körúti villamosra, ami a lezárás alatt is járt. (Az pedig jobban is járt, aki erre szavazott, vagy esetleg a régóta a sufniban porosodó biciklire pattant.)

És bár sokan ujjongva üdvözölték a részleges átadást, voltak, akik még így is flash mobot rendeztek a Margit híd környékének újfent zajossá válása ellen - az ő indítékuk is érthető, ha visszagondolunk arra, hogy a Szent István körút vége valóságos sétálóutcává alakult nyáron. Azt az állapotot nem nehéz visszasírni, főleg annak tükrében, hogy tényleg nem borította össze a budapesti közlekedést.

2011 nyarán várható a Margit híd teljes átadása, de addig még számolniuk kell az autósoknak az egyes munkálatok miatti szakaszos lezárásokkal.

Kapcsolódó

2010.07.05. 19:59

Margitsziget, hát milyen vagy te?

/ életmód gal. /
Miközben a mobilisabbak még a Balatonról vagy a VOLTról igyekeztek vissza a fővárosba, mi eltöltöttünk egy vasárnap délutánt a Margitszigeten, hogy megnézzük, ragyog-e még régi fénye.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor