NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Irgalmatlan tempóban építik a napelemeket Bécsben

Hetente beüzemelnek egy naperőművet.

Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekordot jelent. A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25 ezer háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig.

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban új rekordot ért el a napelemrendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma .

A pandémia ellenére a tavalyi évben 26 megawatt teljesítményű új napelemrendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest. A Wien Energie így már több mint 260 napelemrendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel. Ez 25 ezer bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi.

2019-ben még 14 ezer háztartást látott el 200 napelemrendszer, a telepített napelemek összterülete összesen 500 ezer négyzetméter volt.

Leginkább a tetőkre építenek

Az energiaszolgáltató vállalat napelemrendszereinek több mint 80 százaléka épületek tetején található. A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is.
Napelempark a 10. kerületi Unterlaa-ban
fotó: © MA31/Fürthner
Utóbbira jó példa egy 2020 őszén megvalósult bécsi projekt. A 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű létesült, ami 2021 elején meg is kezdi működését . Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű 5200 háztartást képes majd ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere.

És még csak most pörögnek fel igazán

"A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat. A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni" – vázolja Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. a jövőbeli terveket. Arra, hogy 2030-ra a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250 ezer háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie körülbelül fél milliárd eurót szán.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

haha: *ls* k*p * j*r*k*r*t*s *rr*l. * l*tv*ny m*nd*n *pr* r*szl*t* b*s...
Elindult a tömeges oltás Szombathelyen (frissített)
eheti: M* f*ln*tt f*jj*l ny*lv*t t*n*l*nk h*gy *gy*lt*l*n m*jd b*sz*ln*...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
demokratikus_gumilovedek: :)))) d* l*g*l*bb l*tt*k l*z*r*s*k!!! !! /t*ps/ K*zb*n 366 Ft f...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat
eheti: H*l v*n f*ls*r*lv*? * m*gy*r k*z*nyb*n *m*t *jf*lr* *g*rt*k? V...
A vendéglátósoknak fogalmuk nincs, hogy hogyan lesz hétfőtől
lights: *k* *zt * f*j*tl*ns*g*t g*n*r*lt*, *tt*l m*n*m*m k*v*t*lm*ny, h*...
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat