NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül

A kisebb városok és települések júniusban és októberben kapnak plusz pénzt a kormánytól.

November közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik a járvány elleni védekezés jegyében.

A lépés hatalmas felháborodást okozott az önkormányzatoknál, hiszen ezzel a lépéssel a kormány nem az állam, hanem az önkormányzatok bevételeiről mondott le. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy reagált

2020.12.19. 16:37

Karácsony: Orbán Viktor ma bejelentette a önkormányzatok kivégzését

/ hírek 35 hsz. /
A főpolgármester reagált a miniszterelnök által bejelentett újabb gazdaságvédelmi intézkedésekre.
, hogy Orbán Viktor bejelentette a önkormányzatok kivégzését.

Az ellenzéki önkormányzatok tiltakozásul december 23-án este lekapcsolták

2020.12.20. 20:09

Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszvilágítást (Szombathelyen is)

/ hírek 17 hsz. /
December 23. éjszakájára több ellenzéki vezetésű magyarországi nagyvárosban lekapcsolják a közvilágítást, tiltakozásul az ellen, hogy az Orbán-kormány januártól a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját. 
a településeik karácsonyi díszkivilágítását, Szombathely költségvetésért (is) felelős alpolgármestere lapunknak azt mondta, a járvány okozta gazdasági visszaesés és a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek kormányzati kompenzálásra lesz szüksége.

Az iparűzési adó megfelezése az előzetes számítások szerint mintegy 1,2 milliárd forint bevétel-kiesést jelent Szombathelynek.

A kormány tavaly azt ígérte, hogy a kisebb, 25 ezer fő alatti településeket kompenzálják, a nagyobb városok pedig külön támogatást kapnak majd. Tavaly, a december 24-re virradó éjszaka meg is jelent a Magyar Közlönyben egy rendelet , aminek értelmében Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg külön-külön 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott . A támogatott városok mindegyikének fideszes vezetése van.

Szombathely nem kapott ebből a támogatásból, kérdéses, hogy az esetleges következő körből részesül-e. Szükség lenne rá, hiszen mintegy 3 milliárd forint kieséssel számolnak erre az évre a városvezetők.

A Magyar Közlönyben most megjelent egy kormányrendelet, ez szabályozza a 25 ezer lakosúnál kisebb települések kompenzációját. A támogatás összege megegyezik az iparűzési adóbevételként 2021-re számított összeg felével . Az iparűzési adónak ugyanis a felét engedi el a kormány.

Az is kiderült, hogy a kormánytámogatást két egyenlő részletben, júniusban és októberben utalják át az érintett önkormányzatoknak.

Vas megyében Szombathely kivételével minden város és település a 25 ezer lakos alatti kategóriába esik. Így gyakorlatilag

Vas megyében gyedül Szombathely nem kap támogatást annak fejében, hogy a kormány elengedte a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét.

Hozzászólások (48)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre