NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az internetadó nem csak butít, de nyomorba is dönt

Több, mint száz kisebb internet- és kábeltévé-szolgáltatót küldhet a padlóra az internetadóval a kormány. A módosító indítvánnyal pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetet a Fidesz-frakció.

Biztosan lesz néhány olyan település, ahol átmenetileg megszűnik az internetelérés. Az iparág képviselői szerint ez az eljárás vállalhatatlan és nem több, mint egyszerű pénzbehajtás. Rogán Antal adósapkás ötlete - ami szerint a magánszemélyes előfizetések esetében 700, a cégesek esetében pedig 5000 forintban maximalizálná az adó mértékét - is csak tovább ront helyzeten, írja a nol.hu .

Viszlát szép, új világ!
fotó: cloudyn.com

Az indoklás szerint ez nem is egy új adó, csak egy új tényállás egy már meglévő adóban, ami ugyan formailag még igaz is lenne, de jelen esetben teljesen lényegtelen. Az indoklás másik része pedig pont az, hogy ezt úgyis a szolgáltatók fizetik meg és ez az, amiért ez az adó nagy károkat tudna okozni a szektorban. Ugyan ezt most még sok előfizető nem veszi komolyan, de ahogy az a telefonadó esetében is tapasztalható volt, végül úgyis az ügyfelek fogják megfizetni az árát.

Nem csak az Orbán-kormány nimbusza a tét

Az internetadóval most a kormány nemcsak a saját reputációját teszi tönkre, hanem a mobilcégek árbevételét is. A karácsonyi szezon alatt ez különösen érzékenyen fogja érinteni őket, egyes információk szerint az adó híre már az anyavállalatokhoz is elért, akik pont az elmúlt hónapokban hagyták jóvá, hogy leányvállalataik több tízmilliárdokat fizessenek a magyar kormánynak a frekvenciákért cserébe. A Digi, a Telekom, a Telenor és a Vodafone összesen 130 milliárdot fizetett. Az iparágban uralkodó vélemény szerint ez az egész csak a pénzbehajtásról szól.

Ezzel a lépéssel a Fidesz-kormány pont azokat a kis- és közepes kábeltévé- és internetszolgáltatókat teszi tönkre, akiket elméletileg támogatnak, legalábbis szóban. Ezek a cégek a piac 11,8 százalékát fedik le és csaknem kétszáz ilyen cégről beszélhetünk, több olyan is akad, amely egy-egy településen egyedüliként biztosít internetelérést. Másfél évvel ezelőtt kapták meg a vezetékadót és azóta ezek a cégek jórészt vegetálnak, most az internetadóval ellehetetlenítik őket. Ez azt jelenti, hogy több tucat településen megszűnhet az internetelérés. A kis- és közepes internetszolgáltató cégeknél átlagosan 2500 forintba kerül egy tíz megabites sebességű internetelérés, ebben jó, ha tíz százalék haszon van.

fotó: Nyugat.hu

Jól látszik, hogy az adó összege magánszemélyek esetében az árbevétel negyedét, üzleti előfizetéseknél pedig akár a dupláját is kiteheti. A kistelepüléseken élők viszont nem fizetnek elő drágább csomagokra, a tendencia azt mutatja, hogy inkább lemondják az előfizetésüket. Amennyiben az adót megszavazzák, a cégek tönkremennek, szolgáltatás sem lesz, és bónuszban még néhány ezer munkahely is megszűnik.

A jelek szerint a szektorban elég gyászos a hangulat

A nol.hu birtokába került egy, a szakmában keringő, drámai hangú levél, az egyik kis szolgáltatótól.

Kis szolgáltató tulajdonosa vagyok, hatszáz ügyfelünk van. A gigabájtonkénti 150 forint adó a havi árbevételünk kétszerese lenne, a maximum adóösszegekkel számolt adófizetési kötelezettséget sem tudjuk kitermelni. A piaci verseny miatt már nettó ezer forintért is adnunk kell internetet. Négyen dolgozunk a vállalkozásban és csak a szakmunkás minimálbért tudjuk kifizetni. Ez nem panasz mert ebből is megélünk valahogy. Ha bevezetésre kerül az internet adó akkor vagy átterheljük a fogyasztókra, vagy megyünk közmunkásnak

– írja a tulajdonos, aki beszámol arról is: ügyfeleik fele egy-, negyede pedig a két vagy több havi díjjal tartozik.

Az internet térképe
fotó: Nyugat.hu

Az adatátviteli rendszerünkbe az elmúlt tíz évben több mint 50 millió forintot fektettünk be. Aki ezen a piacon dolgozik az tudja hogy nincs megállás, nem lehet a fejlesztésekkel leállni. Nincsenek luxusautóink, nem járunk külföldi csapatépítésekre. Próbálunk egy piaci szegmensben becsületesen dolgozni és talpon maradni. Az internetadó kihúzza a talpunk alól a talajt. A vállalkozási környezet ilyen mértékű átszabása tisztességtelen és embertelen

– írja egy kis szolgáltató. Nincs egyedül.

Kapcsolódó

2014.10.26. 18:16

Tüntetés az internetadó ellen: "Ruszkik, haza! Viktor, konyec!"

/ közélet 31 hsz. /
Ostrom alatt állt a Fidesz budapesti pártszékháza. A tüntetők felmásztak az erkélyre, szeméttel dobálták az épületet, egy-két ablak be is tört. Mi pedig ÉLŐztünk!

2014.10.27. 14:03

Vírusként terjed az internetadó elleni tüntetés híre a nagyvilágban

/ közélet /
A Nemzetgazdasági Minisztérium előtti téren a dühös emberek nem csak tizenketten voltak. Többek között ezért is söpört át a demonstráció híre, Jamaikától Oroszországig mindenhol.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h**b* m*ntr*zz*k f*ly*m*t*s*n h*gy *lt*tt *gy*n*gy f*rt*z, *tt*l...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
elbandi: j*h h*t *k* cs*k * m*d**b*l t*j*k*z*d*k *zt *r*k m*gl*p*t*s*k. :...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról
belabo: S*jn*l*t*s *z *s*t, v*l*j*b*n *zt m*t*tj*, m*nny*r* t*j*k*z*tl*n...
Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá
elbandi: > cs*k s*m*n j*nn* *gy k*rm*ny, *m*ly*k n*m r*b*lj* sz*n*sz*t *z...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött
belabo: *k*n*k k*t*l*z* f*z*tn* * h*lyj*gy*rt, *z n*h*zm*ny*zh*t*, h*gy ...
„Ötször át kellett ülnöm, és a kalauz is beszólt” – Egy egészségügyi dolgozó az ingyenes utazás tortúrájáról