NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Kukoricacsuhéból elevenedett meg a húsvét

Faágon ülő, álló tojásfejű nyuszikák, látványos tojásfa, cérnával díszített húsvéti tojások. Mindez a szentgotthárdi színház aulájában egy lerokkantosított pedagógus keze munkáját dicséri.

A Kázárné Gabi, amatőr üvegfestő szemet gyönyörködtető alkotásai mellett meghúzódó kis csuhéfigurás kiállítás jó alkalmat adott ahhoz, hogy elbeszélgessek ezek alkotójával, egykori évfolyamtársammal, Barabásné Sas Ibolyával. Elmesélte, hogy az élet nem volt kegyes hozzá, hiszen egy betegség folytán lerokkantosították.

Barabásné Sas Ibolya nyuszik és tojások között
fotó: Lendvai Emil

Betlehemes alakokat is készített már

Nem egykönnyen viseli ezt az, aki a főiskola elvégzése után egy ideig népművelőként is tevékenykedett falujában, Alsószölnökön. 1981-től aztán lehetősége nyílt arra, hogy Szentgotthárdon tanítóskodjon, s 1993-tól igazgatóhelyettesként is megállta a helyét az általános iskolában.

Nagyobb méretű csuhéfigurák a Betlehemben
fotó: Lendvai Emil

Lehet, hogy a sors akarta, hogy már korábban kipróbálhassam kézügyességemet, kreativitásomat, amely most jól jött a nyugdíjas hétköznapok tartalmas eltöltéséhez

– mondta a gondjai, bajai ellenére mosolygós, jó kedvű Ibolya, aki négy éve él a csuhés kézimunkának.

Iskolásoknak bemutató anyagként készítettem csuhéból figurákat, amelyek nagyon megtetszettek kolléganőmnek, aki szerint akár egy kiállítást is megérnének ezek az alkotások. Egyre több helyre hívtak, egyre több kiállításon mutathattam be az elsősorban kisméretű, 20-25 centis alkotásaimat.

Hagyományos alkotása a tojásfa
fotó: Lendvai Emil

De készítettem nagyobb, nagyjából 50 centis méretűeket is, hiszen több faluban, így Alsószölnökön is felállítottak olyan betlehemet, amelyben az általam csuhéból készített alakok, állatfigurák voltak láthatóak. Aztán arra gondoltam, hogy csuhéból lehet készíteni figurákat húsvétra is. Motivált az is, hogy egy tévés mesefilmben láttam, hogy egy nyuszika ül egy virágon

– mesélte.

Cérnával díszített tojások

Jöttek is sorra az ötletek, megszülettek a nyuszis motívumok. A nyuszikák fejét festett tojáshéjból készítette. Összesen 63 húsvéti nyuszi került ki a keze közül, akik valamin ülnek, állnak, vagy valamit fognak. Emellett - ápolva a hagyományt - tojásfája is látható a mostani, húsvéthoz kötődő kiállításon.

Egyedi tojásdíszítés cérnával
fotó: Lendvai Emil

Nem dolgozom öncélúan, mindig csak úgy, hogy valakinek örömöt okozzak a munkámmal. Az első kiállítási anyagomat az alsószölnöki német kisebbségi önkormányzatnak ajándékoztam. A zeneiskolás unokámnak egy egész zenekart csináltam. Amikor hegedűforma üveget láttam, melléje nagybőgősöket készítettem.

Egy-egy figura elkészítése egy napot vesz igénybe, és addig dolgozom, amíg be nem fejezem. A kézügyességet, a kreativitást már ki tudtam élni népművelőként és pedagógusként is, mindig mindenféle alkalomra készítettünk a gyerekekkel valamit. Amúgy a kisebbik lányom is besegít a munkába.

Ritka látvány: fatörzsre mászó nyuszik
fotó: Lendvai Emil

A csuhé mesterétől azt is megtudtam, hogy használ fűzfaágat, rafiát és ragaszót is a munkáihoz, utóbbit a nagyobb szilárdság, a tartósság érdekében. Díszes húsvéti tojást is készít egyedi módon. A cérnát húzogatja a ragasztós tojáshéjon, így alakul ki a sokféle véletlenszerű motívum. Nincs különösebb kedvence, minden munkája közel áll a szívéhez. A mostani kiállítás zárása után is elajándékozza a kiállított figurákat.

A sok dicséret, az emberek lelkesedése ad erőt a további munkához

– mondta búcsúzóul, miközben fogadta a gratulációkat, az elismerő szavakat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: M**rt m*r* sz*m*t*tt, h*gy m*jd m*g f*gj*k m*nd*n* k**?...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
jeremias: B*z*m b*nn* h*gy N**l *s m*nd*n k*s cs*pps*g m*gk*pj* *zt * s*g*...
Most akkor megkapja állami támogatással Noel a 700 millió forintos gyógyszert vagy sem?
Truthseeker: Ny*lv*nt*rt*sb*n n*m sz*r*pl* r*ndsz*m m**tt t*tt f*lj*l*nt*st....
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Szentkirályi: *d**t*.N*l*t*k * g*nd*k n*m k*cs*k.* l*gn*gy*bb b*j,h*gy t* k*zt...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Rőzsike : M*g *zt s*m t*dj*k h*gy f*g *l*k*ln* * j*rv*ny h*lyz*t, d* m*r *...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány