NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Mi mindig ugyanazt mondjuk” – Interjú a DK regionális koordinátorával

Glázer Tímeától megkérdeztük a kényesebb ügyeket is, például a szombathelyi ellenzéki együttműködés jelenlegi állapotát.

Glázer Tímea MSZP-aktivistaként kezdte ezelőtt 18 évvel. Gyurcsány Ferenc – aki akkoriban az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke volt – figyelt fel rá és hívta el profi politikusnak. (Üzletvezetői állását hagyta ott ezért.) Aztán Gyurcsány mellett maradt a pártszakadáskor és lett belőle DK-s. Zakója piros, ahogy tűsarkú cipője is – mondja, sokan nem is hagyják ezt szó nélkül, mondván, hogy ez az MSZP színe. De ő szereti a pirosat. Szombathelyi kötődése is van: testvére Glázer Róbert futballedző, aki 1994-től két évig a Haladás edzője is volt. Glázer Tímea sokat járt emiatt a szombathelyi meccsekre. Jelenleg győri önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) regionális koordinátora. Hozzátartozik Vas megye is. Feladata a szervezetek szabályos működésének felügyelete, a kommunikációs és szervezési feladatok segítés, rendezvények szervezése.

Mi a szombathelyi látogatásának a célja?

A Demokratikus Koalíció régiós koordinátoraként sokat járok Szombathelyre. Most éppen a Vas megyei harmadik választókerület taggyűlésére jöttem. Nem titok, hogy a fő téma a szervezetépítés lesz. Ez a legfontosabb feladatunk az EP és az önkormányzati választások előtt.

fotó: Nagy Jácint

Minket most leginkább a szombathelyi helyzet érdekel. Annál is inkább, mert az utóbbi időben olyan híreket hallottunk, hogy vannak bizonyos feszültségek az DK és az úgynevezett ellenzéki összefogás között. Ennek meg is lehet az alapja: a bejelentett 14 szombathelyi képviselőjelölt között egyetlen DK-s sincs.

A Demokratikus Koalíció országos és szombathelyi szinten is a összefogást támogatja. Még tartanak a tárgyalások és az egyeztetések.

Szombathelynek a választások szempontjából van-e valami különlegessége?

Annyi mindenképpen, hogy közös összefogással megnyerhető a város.

Azt tudjuk, hogy jelenleg hivatalosan nincs DK-s a szombathelyi jelöltek között, de ha felkérnék önöket, hány körzetbe tudnának jelölteket állítani, akiknek esélyük lenne a győzelemre.

Négy-öt körzetben biztosan. De ha kell, mind a tizennégyben tudunk indulni és természetesen polgármesterjelöltet is tudunk állítani.

Mikor van az utolsó időpont, ameddig meg kell egyezniük, hogy az Éljen Szombathely! csapatával együtt vagy külön indulnak?

Nyár közepe.

Mi történik, ha nem egyeznek meg?

Mindenképpen meg fogunk egyezni.

Vas megyében mennyire van jelen a DK?

Szombathelyen nagyjából az országos átlagot hozzuk, de vidéken nehezebb a szervezetépítés.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, a DK-ban meghatározó szerepet játszik Gyurcsány Ferenc pártelnök, aki erősen megosztó személyiség. Bizonyára hoz szavazatokat, de visz is. Ez nem hátrány, amikor az összefogásról tárgyalnak.

Az önkormányzati választások nem Gyurcsány Ferenc személyéről, hanem a helyi embereinkről és a helyi ügyekről szólnak. Ugyanakkor azt is látom, hogy az emberek félnek. Vannak olyan szimpatizánsaink, akikhez azért nem mehetünk ki mondjuk aláírást gyűjteni, mert félnek, hogy meglátják a szomszédok. Vagy állunk a standon, odajönnek, gyorsan a fülembe súgnak valamit és már mennek is tovább.

Ami az Európai Parlamenti választásokat illeti, mi az, ami megkülönbözteti a DK-t a többi baloldali párttól?

Mi nem félünk, mi vagyunk a legkövetkezetesebbek és mindig ugyanazt mondjuk. Mi hangsúlyozzuk legjobban az európaiságunkat és szerintem mi álunk a legközelebb az EU-hoz. az EP-választási listánkon az első tízben három nő is van, és hát van egy kiváló listavezetőnk.

Ez utóbbira rá is akartunk kérdezni. Mikor lett Dobrev Klárából ennyire aktív politikus? Furcsa, hogy van egy pártvezető, akinek a feleségéből most hirtelen az EP-listavezető lett.

Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő és szeretne továbbra is pártjával foglalkozni, a feleség pedig úgy érezte, most jött el az ideje, hogy harcolni szeretne.

fotó: Nagy Jácint

Hogyan kalkulálnak az EP-választásokkal?

Két parlamenti hellyel.

Ha visszatekintünk az elmúlt hónapok eseményeire, azt látjuk, hogy hiába vonultak ki az emberek Budapest és a vidéki városok utcáira, a Fidesz népszerűsége töretlen, és az ellenzéki pártok sem igazán tudtak javítani a népszerűségükön. Azaz ezek a demonstrációk mintha csak szelepként működnének, hogy aztán visszaálljon minden a régibe. Nem kellene esetleg valami alternatív stratégia után nézni az ellenzéknek?

Ezek a demonstrációk javarészt a szakszervezetekhez kötődtek, a pártok csak meghívottként voltak ott. Igaz, korábban a DK megszervezte a maga tüntetéseit is, és ha szükséges lesz, továbbra támogatja az utcára vonulást.

De ettől az erőviszonyok láthatóan nem változnak.

Mi voltunk az a párt, ami azt mondta, hogy a parlamentben nem tudunk eldönteni semmit. Ezért megyünk ki az utcára, ezért járjuk folyamatosan az országot és tartjuk a fórumokat. És ha elérünk valamit, azt nagyon szívesen betesszük a nagy közösbe.

Vannak olyan véleménynek, hogy a Fideszt ebben a jogi- és politika környezetben lehetetlen leváltani. Mivel a hatalom minden eszköze a kezükben van, a demokrácia látszatát megőrizve úgy változatnak meg bármit, hogy nekik jó legyen.

Az MTV-székháznál történtek győztek meg arról, hogy ebben az országban nincs demokrácia. Nagyon erős kitartás és kemény összefogás kell ahhoz, hogy az ellenzék győzőn. Ahogy sok minden függ attól is, hogy az Unióban kik kerülnek majd többségbe. Akkor kezdődik majd el az igazi harc ellenünk, ha kiderül, hogy egy településen tényleg képesek lennénk leváltani a Fidesz. Abban pedig nem kételkedem, hogy ennek egyik fontos eszköze lesz az összefogott ellenzéki pártok egymásnak ugrasztása. Ezt kell majd jól kivédeni.

Az elemzők szerint a korábbi országgyűlési választások vidéken, a kistelepüléseken dőltek el. A DK mennyire figyel oda a vidékre?

Kétségkívül, hogy nagyobb városokra és a megyeszékhelyekre tudunk jobban koncentrálni, és a 10 ezer fő alatti városokban – habár vannak függetlenként embereink – kevésbé vagyunk jelen. De a jövőben szeretnénk megjelenni a kisebb településeken is.

Könnyebb vagy nehezebb az egyezkedés az egykori anyapártjuk, az MSZP képviselőivel, mint a többi ellenzékkel?

És a szocialisták Győr-Moson-Sopron megyei pártigazgatója voltam, és semmi problémát nem okoz az egykori párttársaimmal való találkozás.

Ebben a férfiak uralta magyar politikai világban nem túl gyakori a női politikai vezető. Ez a DK-ban másként van?

Magyarországon valóban nem jellemző a női politikus, a győri képviselőtestületben például ketten vagyunk összesen. A DK-ban ez valóban kicsit másként van, hiszen az országos vezetőségben is vannak nők: Vadai Ágnes, Földi Judit stb. Nem érzem hátrányban magam semmilyen téren, igaz, teljesítményben ugyanazt kell nyújtanunk, mint a férfiaknak.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *l*lv*st*m,n*m v*lt*zt*t * v*l*m*ny*m*n-s*kk*l b*ny*l*lt*bb *z *...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
fucking: *s h* m*r n*c*z*l b*nk*k*m ,n*sz* *tt * f*jt*rs*d! M*r cs*k * s*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
fucking: N* m*nj gy*k*r r*g*sztr*lj *gy *j n*v*t, m*ndj*k b*l*01 *z j*l *...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
lolka: L*h*t, h*gy *g*z* v*n. :)...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
lolka: *g*n t*v*dt*m, n*m n*zt*m *t*n*. N*ncs d*pl*m*m, d* *zt h*sz*m...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot