NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek?

A szombathelyi Fidesz szerint Czeglédy Csaba alpolgármester üzlettársai le akarják nyúlni az önkormányzatot, mivel háromszoros áron kínálták fel a Kőszegi utcai patkolólemezt a városnak. A szakember úgy látja, a telek árát a piac határozza meg. A parkolóház pedig – amire nagy szüksége lenne a belvárosnak – csak nem akar megépülni…

Hatásos sajtótájékoztatót tartott a múlt héten a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciója. A SZOVA Zrt. székháza előtt jelentették be, hogy az ITP Royal Kft. bruttó 180 millió forintért kínálta fel az önkormányzati vagyonhasznosítónak a Kőszegi u. 42. (Nyugdíjpénztár) mögötti, parkolóház építésére kijelölt területet.

A párt szerint a cég Czeglédy üzlettársainak tulajdonában van. A kft. három éve 53,9 millióért vásárolta meg a telket a várostól, így a mostani ajánlat háromszoros árat jelent. Az ellenzéki frakció úgy véli: ki kell várni, az önkormányzat ugyanis novemberben „eredeti áron” vásárolhatja vissza az ingatlant, ha addig nem épül meg a parkolóház.

A telek. Ide épülne, ha épülne…
fotó: sadness

Tény, hogy a belváros komoly parkolóhely-hiánnyal küzd, két évvel ezelőtt mi is megírtuk

2006.10.30. 05:48

Utópiák és realitások Szombathelyen

/ könnyű gal. /
Állítólag a belvárosból vagy 5000 parkolóhely hiányzik. Gondolná, hogy a Kőszegi utcában egy második...
, hogy a Kőszegi utcában parkolóház építését tervezik. Az említett adásvétel 2005 őszén történt, az ITP Royal akkor vállalta, hogy három éven belül felépítik a parkolóházat. A munka a mai napig sem kezdődött el.

A mai napig nem kezdődött el a munka

Az alpolgármester megkeresésünkre kijelentette, a kft. tulajdonosával, vezetőivel valóban baráti a kapcsolata, és más ügyekben üzlettársak is. Az ITP Royal Kft-hez azonban semmiféle üzleti kapcsolat nem fűzi. Erről egyébként lapunknak 2006. novemberben adott interjújában

2006.11.02. 23:59

Nem az bukik el, aki elesik, hanem aki nem áll fel - interjú Czeglédy Csaba alpolgármesterrel

/ közélet /
Sikerekkel és pofonokkal teli pályakép: Czeglédy Csaba alig múlt harminc, amikor Szombathely alpolgármestere...
is beszélt. Úgy vélte, elkapkodott volt a Fidesz sajtótájékoztatója, ugyanis semmiféle döntés sem született az ügyben.

Három évvel ezelőtt egyébként az önkormányzat azt sem tudhatta, hogy az ún. integrált városrehabilitációs program (IVS) keretében parkolóhelyek kialakítására is lehet majd pályázni az önkormányzatnak. Most éppen ezért írt ki a SZOVA Zrt. közbeszerzési pályázatot arra, hogy parkolónak alkalmas területet vásároljanak a belvárosban. Az IVP pályázat feltételei alapján ez a terület alkalmas igazán erre a célra.

Egy fillérrel sem többet, mint amennyit ér

Czeglédy hozzátette, nevét a tulajdonában lévő Human Operator cégen keresztül lehet kapcsolatba hozni az ITP Royal Kft-vel, három évvel ezelőtt ugyanis cége a vételárhoz és a tervezéshez szükséges költségekhez 110 millió forintos kölcsönt adott a kft-nek. Mindezt bankon keresztül intézték, így a bank a kölcsön visszafizetéséig jelzáloggal terhelte meg a Kőszegi utcai ingatlant.

Czeglédy Csaba alpolgármester minőségében közölte velünk, hogy a telekért a SZOVA egy fillérrel sem fizethet többet, mint a korábbi vételár, plusz az elmúlt három évben az ingatlanra fordított összegek. Szakembereknek kell megállapítaniuk, mennyit növekedett a telek értéke az ITP Royal munkája nyomán.

Mennyit ér a régészeti feltárás és a tervezés?

Varga Gábor, az ITP-Royal tulajdonosa e-mailen válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk, hogy a parkolóház építésének helyzetéről az önkormányzat nemrég kért tájékoztatást a cégtől. Ezt megteszik, addig azonban nem kívánnak nyilatkozni arról, hogy miért nem indult el a parkolóház építése. A tervek készen vannak, várhatóan heteken belül megkapják az építési engedélyt.

Eszerint a parkolólemez alapterülete 2394 négyzetméter, a parkolóház összes szintterülete 7280 négyzetméter, ami 264 parkolóhely kialakítását teszi lehetővé. Ebből 5 helyet a mozgássérültek számára akadálymentesítenek, az épület mellett 1669 négyzetméter zöldterületet alakítanak ki.

Varga Gábor hozzátette, három évvel ezelőtt úgy látták, hogy a határidőig befejezhető a beruházás: Viszont itt nem csupán egy telekről van szó, hanem egy komplett projektről. Az elmúlt években elvégezték a félhektáros terület régészeti feltárását, és elkészült a teljes tervdokumentáció is. Ezek a munkák több tízmillió forintba kerültek, így a vételárban a telek értékén kívül ezt is beépítették.

A cégvezető hangsúlyozta, nem akarják mindenáron eladni az ingatlant. Hamarosan elkezdhetnék a parkolóház építését. Amennyiben az önkormányzat, pontosabban a SZOVA Zrt. mégis megvásárolja a telket, azt tehermentesen fogják átadni, tehát levetetik a jelzálogot.

Az ingatlanpiac diktál

Kovács Előd, a SZOVA Zrt. vezérigazgatója a piaci szempontokat hangsúlyozta. 2005-ben nyilvános licit keretében vásárolta meg a telket a kft. A zrt.-t pedig közgyűlési határozat kötelezi arra, hogy a parkolási rendszer többletbevételéből származó összegeket új parkolóhelyek létesítésére fordítsa. A többletbevétel – az év eleji díjemeléseknek köszönhetően – az idén 30-35 millió forint lesz, ez az összeg ad majd részbeni fedezetet az ingatlanvásárlásra.

Az ITP Royal egyébként 147 milliót kért a közbeszerzési pályázatra benyújtott ajánlatában, a SZOVA Zrt. közbeszerzési tanácsa azonban érvénytelennek minősítette a pályázatot. Így a zrt. a közeljövőben újabb közbeszerzési pályázatot ír ki.

Kovács Előd ugyanakkor úgy vélte, az ingatlanpiacon nem lehet az évekkel korábbi vételárat és az időközben a területre fordított összegeket alapul venni. A piaci árat a kereslet és a kínálat határozza meg.

Míg a politikusok elvitatkoznak, az autók egymás-hegyén hátán állnak
fotó: sadness

A telek meg csak áll, üresen…

Egy ingatlanértékesítéssel foglalkozó szakember lapunk kérdésére elmondta, értékbecslésnél megnézik, hogy a közeli ingatlanok milyen áron cseréltek gazdát. A piacon nem veszik figyelembe, hogy az előző tulajdonos mennyit fordított a telekre. Egyszerűen az dönt, hogy mennyit ér meg a terület a vásárlónak.

A régészeti feltárás egyébként növelheti az ingatlan értékét, Szombathely belvárosában ugyanis ezt az építkezés előtt minden esetben el kell végeztetni. A tervek pedig akkor jelentenek értéktöbbletet, ha az új tulajdonosnak is szüksége van azokra, vagyis a megtervezett épületet akarja felépíteni.

Az ITP Royal ajánlatáról – 27 ezer forint négyzetméterenként – úgy véli, nagyságrendileg megfelel a szombathelyi belváros ingatlanáraiknak. Az eladásra kínált Kőszegi utcai telek fél hektár, ez 5 ezer négyzetméter, ötezerszer 27 ezer pedig 135 millió. Három évvel ezelőtt ennél alacsonyabbak voltak az árak, így történhetett, hogy a nyilvános licitet 54 milliós ajánlattal is el lehetett vinni a telket.

Tehát az ügyben új közbeszerzési pályázat várható, a kft. meg bízik abban, hogy rövidesen elkezdhetik a parkolóház építését. A Fidesz városi frakciója a birtokukban lévő dokumentumokat vizsgálat céljából elküldi a rendőrségnek és az ügyészségnek. A SZOVA Zrt. – Kovács Előd ígérete szerint – pedig a napokban sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A telek pedig évek óta üresen áll, és nem készült el se itt, se máshol a szombathelyi belvárosnak olyannyira hiányzó parkolóház.

Kapcsolódó

2006.10.30. 05:48

Utópiák és realitások Szombathelyen

/ könnyű gal. /
Állítólag a belvárosból vagy 5000 parkolóhely hiányzik. Gondolná, hogy a Kőszegi utcában egy második...

2006.11.02. 23:59

Nem az bukik el, aki elesik, hanem aki nem áll fel - interjú Czeglédy Csaba alpolgármesterrel

/ közélet /
Sikerekkel és pofonokkal teli pályakép: Czeglédy Csaba alig múlt harminc, amikor Szombathely alpolgármestere...

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

oszto: *z *ng*z*k....
Koronavírus: október 1-jétől szigorítanak Bécsben
demoktatorovm: *n *g*z*n *ssst*b* T*szt*lt *r*m!...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
miki1950 : L*tsz*k, h*gy N*m*ny *ndr*s v*ssz*f*l* t*lj* * v*r*st, n*m p*d*g...
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
tintiritti: *n *nn*k n*m cs*n*lt*m v*ln* pr*m*t *gy c*kk f*rm*j*b*n, h*th* *...
Szlovéniában a home office-hoz is kell védettségi igazolás
Ddd911: P*ty*s d*h*s l*tt? :D k*s bz* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel