NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Egy Vas megyei lakás árából hármat lehetne venni Nógrádban

Az ingatlanok áremelkedése pont a legolcsóbb kategóriában volt jelentős. Vas megye a középmezőnyben van.

Soha nem látott magasságban járnak az ingatlanárak, ugyanakkor vannak olyan területek, amik egyszerűen kimaradtak a drágulásból.

Van, ahol 1-2-3 millióért házat lehet venni

Logikus, hogy Budapest és a nagyvárosok a drágábbak közé tartoznak. Budapesten ma 477 ezer forint az átlagos négyzetméterár, az átlagos lakásár 40 millió forint körül van, a külső kerületekben 30 millióért lehet olyan panelt találni, ami kisebb felújítások után költözhető. 25-30 millió alatt jellemzően csak egy-másfél szobás garzonokat, kisebb lakásokat találhatunk.

A nagyobb városokban, megyeszékhelyeken 15-20 millió forint környékén is lehet vásárolni családok számára elfogadható méretű és állapotú ingatlanokat.

A legolcsóbban az ország perifériáján található kistelepüléseken lehet ingatlanhoz jutni - közölte a penzcentrum.hu megkeresésére az Otthon Centrum. A cég szakértői szerint az egyes északkeleti és délnyugati térségek aprófalvas részeiben nem ritkák az 1-2 millió forintért értékesített családi házak sem.

Erre jó példa a Borod-Abaúj-Zemplén megyében található Cigándi járás egyik határközeli kistelepülése, ahol mindössze 2,3 millió forintért adtak el egy 150 négyzetméteres családi házat.

Vas megye a középmezőnyben van: nem éri el a 200 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. Azonos csoportba tartozunk Zalával, Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya megyékkel. Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyében viszont magasabb az átlagár, mint Vasban. Érdekes, hogy Hajdú-Biharban is többet kell fizetni a lakásért, ez valószínűleg Debrecennek köszönhető.

Az adatok szerint Békésben, Jász-Nagykun Szolnok megyében és Észak-Magyarországon a legolcsóbbak az ingatlanok, Borsodban nem éri el a 100 ezer forintot az átlagos négyzetméterár.

A legolcsóbbak drágultak leginkább

A tapasztalatok szerint a nagyobb városok közelében található legalacsonyabb lakásosztályba tartozó ingatlanok esetében jelentős mértékben nőttek az árak, egy-két év távlatában akár duplájára emelkedtek.

A közeljövőben viszont árcsökkenésre kell számítani ebben a kategóriában, hiszen ha áruk eléri a magasabb kategóriás ingatlanokét, akkor a vevők inkább azokat vásárolják majd. És a kereslet gyengülése magával hozza az árcsökkenést is.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: B*cs* d* *n n*m * m*szk h*szn*l*t*t k*rd*j*l*zt*m m*g, h*n*m *z ...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
kovacsg: *g*z*b*l B*sthy *s s*kb* k*r*l *s gy*kr*n m*gh*b*s*d*k. T*bbr* m...
Mi van a zöldítés mögött? - Leáldozóban a kőszegi szökőkutak ideje?
Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?