NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Indul a 16-18 évesek oltása is

De azt is elmondták az operatív törzs mai tájékoztatóján, hogy akik 3 hónapon belül fertőzöttek voltak, azok is regisztrálhatnak oltásra, és meg fogják azt kapni.

Aki most regisztrál, napokon belül oltást fog kapni - jelezte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Mint mondta, jött egy 24 ezres Janssen-szállítmány, úton van a kormány tehergépe 400 ezer Sinopharm vakcináért, de jön még 44 400 Moderna és 324 ezer AstraZeneca oltás is.

György István, az oltási munkacsoport vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy aki most jelentkezik oltásra, napokon belül oltást kaphat. Azt is megemlítette, hogy a 324 ezer AstraZeneca oltásból 200 ezer kórházi oltópontokra megy, ezekkel oltják a regisztrálókat jövő hétfőtől péntekig.

Hozzátette, hogy a kedden érkezett Pfizerrel a regisztráltak második körös oltására és a 16-18 évesek oltására jut, ami napokon belül megkezdődhet. Azt is elmondta, hogy akik 3 hónapon belül fertőzöttek voltak, azok is regisztrálhatnak oltásra, és meg fogják azt kapni napokon belül.

Müller Cecília kitért arra is, hogy ha valaki vért adna, azt nem kell elhalasztani, akár már másnap történhet véradás, ha semmilyen panasz nincs, de azért azt is megjegyezte, hogy kell néhány nap pihenés az oltás után, mégiscsak 4 deciliter vér leadása történik egy véradás során.

A várandósok kapcsán elmondta, hogy ők minél előbb oltassák be magukat: Pfizer vagy Moderna vakcinát tudnak felvenni, orvosi javallatra. Ehhez továbbra is regisztrálni kell, ezt követően pedig időpontot foglalni.

A csütörtöktől újrainduló, daganatos betegségekkel kapcsolatos megelőző szűrővizsgálatok kapcsán közölte, hogy lesz mellvizsgálat mammográfiával, méhnyakrákszűrés 25-65 év közöttieknek, illetve vastagbélrákszűrés 50-70 év között mindkét nemnél.

Újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy mi van azokkal, akik nem kapták még meg a védettségi igazolványt, de már régebben megkapták az oltás(oka)t? Mint mondta, több megoldás létezik: az egyik lehetőség, hogy a Magyarorszag.hu oldalról indulva egy elektronikus felületen jelezni tudják ezt a problémát. Emellett a kormányablakoknál is lehet jelezni, de oda időpontot kell foglalni.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: *gy* n*m g*nd*lj* s*nk*, h*gy *z*k sz*m*ly*s*n p*szt*lg*tn*k f*s...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
jeremias: * HVG k*mm*nt sz*kc**j*b*n m*gt*l*l*d *k*t *s *lvt*rs**k*t. 4-5...
Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
kovacs_ugynok: n*m k*n* *nny*t *nn* m*nt * g*d*ny......
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György
Ddd911: +1 t*p*k*s b*szm* m*gy*r f*c*b*z* sz*rk*l* (t*szt*l*t * k*v*t*ln...
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
Paulus_Maior: D*cs*r*t*s(??) ! K*rt k*rd*s*m v*n cs*p*n: 1. B*zt*s, h*gy *...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya