NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Ilyen lett az M86-os autóút vámoscsaládi pihenőhelye

Megnéztük, mire számíthatnak azok, akik letérnek egy rövid pihenőre, vagy éppen kocsiban alvásra.

Az M86-os (és M85-ös) autóút komoly hiányosságát pótolták a pihenőhellyel, Szombathelytől Győrig ugyanis egyetlen pihenőhely sem volt a hónap elejéig közvetlenül az út mellett. Mi Szombathely felől érkeztünk Vámoscsaládhoz és elsőre egy bakival szembesültünk. Egy tájékoztató tábla ugyanis az autóúton azt jelezte, hogy Vámoscsalád pihenőhelyen 0 parkoló áll a kamionok rendelkezésére, míg a még meg sem nyitott Rábaköz pihenőhelyen 24. A hibát jeleztük, de már tudtak róla, mára talán ki is javították.

Vámoscsalád, pihenő
fotó: Tánczos Mihály

A 3,5 tonnát meghaladó tömegű járműveknek kötelezően le kell térniük az autóútról, majd egy rendszer szortírozza a járműveket, melyiknek kell kötelezően tengelysúlymérésre behajtani és melyik térhet vissza azonnal az autóútra. Ez folyamatos haladás közben történik, a tájékoztató tábla pedig mutatja, mi a teendő. Ehhez azonban be kell tartani a feltüntetett 30 méteres kötelező távolságot a járművek között. Arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy mi történik akkor, ha egy kamion ugyan letér az autóútról, de a jelzés ellenére azonnal vissza is hajt rá? A tájékoztató tábla rendszámot nem mutat.

A parkolóba tartó személyautók útja jódarabig megegyezik a tengelysúlymérőhöz tartó kamionokéval és a célegyenesben ez elbizonytalaníthatja az autósokat, mivel a mérlegállomás előtti lehajtó az út végéről nem szembetűnő, a sofőrök elsőre a terelőkúpokkal lezárt sávot veszik észre. A parkoló maga tágas, egyértelműen felfestett parkolókkal rendelkezik külön személyautók, kamionok és buszok számára. A mozgássérültek parkolója nem csak abban különbözik a többitől, hogy piktogram jelöli a funkcióját, hanem széles sáv választja el az ilyen parkolóhelyeket, megkönnyítve a ki-beszállást.

Szembetűnőek a kamerák is, amelyek információink szerint működnek és nagy felbontású eszközök. A parkolóban ez extra biztonságot adhat azoknak, akik megállnak pihenni, hiszen egy bűnöző sem szeret úgy dolgozni, hogy több irányból is kamerák veszik a ténykedését. Remélhetőleg a vandálok is elkerülik a pihenőhelyet. Oldalanként két masszív asztal és padok állnak rendelkezésre, amit naponta kétszer fertőtlenítenek a mosdóval együtt.

Vámoscsalád, pihenő
fotó: Tánczos Mihály

A tágas WC-k tiszták voltak ottjártunkkor. A hat fülkéből négy volt nyitva. Gondoltak a mozgássérültekre is, illetve pelenkázó is rendelkezésre áll. Az épület falán ivókút is található, ahol a pihenők felfrissülhetnek, vagy feltölthetik a vízkészleteiket. A pihenőhely zöldterületére facsemetéket ültettek, amelyek néhány év múlva árnyat adnak majd a nyári forróságban. Kereskedelmi egység, illetve étel-ital automata nincs.

Vámoscsalád, pihenő
fotó: Tánczos Mihály

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

wwallace: K*lts* * p*nzt *nk*bb * B*l*t*n*n * h*np*lg*r *s g*zd*g*ts* t*v*...
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár a magyarokra
Latyak: *s m*g m*nny* h*szn*s d*lg*t l*h*tn* *p*t*n*, h* n*m t*nn*k zs*b...
Miközben a járvánnyal foglalkoztunk, Nyugat-Dunántúlon épültek az autópályák
Igaz: "*r**s* j* n* *...bl*kk*ln*m...t*tsz*k n*k*m *z * n* * ...*l...
Bokányi Adrienn: Olyan várost szeretnék, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés között
Igaz: N*ncs*n b*nn*k t*rt*s , k*t*rt*s , *k*r*t , h*t , *d*nt*t*s , k*...
Podcast: Miért érzik a mai fiatalok nehezebbnek az életet?
Igaz: *s *z*rt *s j*n * k*r*n* m*s*d*k h*ll*m* . Gr*t*l*....
Elkezdtek visszaszivárogni Ausztriába a magyar munkavállalók