NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Ilyen lett a közel egymilliárdól felújított nicki gát

1938 óta teszi a dolgát a Rábán. Akár kirándulási célpont is lehet.

2020. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Nicki duzzasztóművet – közölte lapunkkal az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A létesítményt 943,6 millió Ft támogatással újították fel, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam állta.

A felújított nicki gát
fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az augusztusban befejezett rekonstrukciós munkálatok után a próbaüzemi működés is sikeres volt, így hivatalos keretek között is átadták a duzzasztót.

Mire jó a nicki gát?

Az 1932-ben épült műtárgy alapfeladata, hogy a Rába folyó duzzasztásával a Kis-Rábán keresztül biztosítsa a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének ökológiai célú, gravitációs vízpótlását.

A felújított nicki gát
fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ezen keresztül kapnak vízpótlást a hansági csatornák Kapuvár és Csorna térségében, és ez adja a Rábca folyó felső vízpótlását is, valamint olyan különösen értékes természetvédelmi területek vízellátásában is szerepet játszik, mint a Rábca melletti Nyirkai-Hany - tudtuk meg.

Milyen munkák történtek?

 • A duzzasztómű három duzzasztónyílásába beépített vízfeltöltésű tömlős gát esetében a tömlők cseréje történt meg, emellett ezekhez a nyílásokhoz új rendszerű ideiglenes elzárási lehetőséget biztosító táblák is készültek.
 • A korszerű berendezés segítségével az eddig előforduló több napos duzzasztási üzemszünetek 2-3 órára csökkennek.
 • Elkészültek a Kis-Rába beeresztő zsilip komplex felújítási munkái is. A zsilip elzáró szerkezetei korszerű hajtóműveket kaptak, helyi és távműködtetési lehetőséggel kiépítve.
 • A nicki vezérlő épületbe új számítógépes üzemirányítási rendszert szereltek be, melyhez optikai hálózat biztosítja az adatok áramlását a telephelyen belül, valamint az energiaellátás a fogyasztásmérés is korszerűsödött a telephelyen.
 • Felújították a komplex gépházi 0,4kV-os elosztót és a hídvilágítást is. Tartalék áramforrásként egy új korszerű áramfejlesztőt telepítettek.
 • És még mire jó?

  „A felújításnak köszönhetően a mű tartósan képes lesz ellátni jelentős térségi szerepét az árvízvédelem, a jéglevezetés, az ökológiai és természetvédelmi célú vízpótlás, az öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítás területén. A rekonstrukció után a létesítmény elsődleges funkcióin túl kedvezőbbek lesznek a feltételek a halászati vízfelület kezelésére is” – írja a Vízügy.

  Azt már mi tesszük hozzá, hogy a felújított gát és környéke akár őszi kirándulások célpontja is lehet.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  pistike64: *n n*m m*gy*r*z*t*t k*rt*m, h*n*m m*s v*l*m*ny*r* v*lt*m k*v*ncs...
  Brüsszeli szexpartira csapott le a rendőrség – A résztvevők között volt Szájer József is
  pistike64: K*t k*nkr*t k*rd*s*m v*lt cs*k, d* *lk*r*lt* * v*l*sz*d*st, h*ly...
  Brüsszeli szexpartira csapott le a rendőrség – A résztvevők között volt Szájer József is
  Latyak: V*lt *tt m*r "j*b*r*t", "M*k*1951" n*v*n, m*st *...
  Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése
  OhneGetzi: T* sz*r*ncs*tl*n... :-)...
  Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése
  emberfarkas: K*r l*b*rk*zn* *z *l*pj*b*n v*v* k*zp*nt*l*g t*j*k*z*tl*n *s f*l...
  Szájer és a Fidesz őszödi beszédei