NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Ilyen lett a közel egymilliárdól felújított nicki gát

1938 óta teszi a dolgát a Rábán. Akár kirándulási célpont is lehet.

2020. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Nicki duzzasztóművet – közölte lapunkkal az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A létesítményt 943,6 millió Ft támogatással újították fel, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam állta.

A felújított nicki gát
fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az augusztusban befejezett rekonstrukciós munkálatok után a próbaüzemi működés is sikeres volt, így hivatalos keretek között is átadták a duzzasztót.

Mire jó a nicki gát?

Az 1932-ben épült műtárgy alapfeladata, hogy a Rába folyó duzzasztásával a Kis-Rábán keresztül biztosítsa a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének ökológiai célú, gravitációs vízpótlását.

A felújított nicki gát
fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ezen keresztül kapnak vízpótlást a hansági csatornák Kapuvár és Csorna térségében, és ez adja a Rábca folyó felső vízpótlását is, valamint olyan különösen értékes természetvédelmi területek vízellátásában is szerepet játszik, mint a Rábca melletti Nyirkai-Hany - tudtuk meg.

Milyen munkák történtek?

 • A duzzasztómű három duzzasztónyílásába beépített vízfeltöltésű tömlős gát esetében a tömlők cseréje történt meg, emellett ezekhez a nyílásokhoz új rendszerű ideiglenes elzárási lehetőséget biztosító táblák is készültek.
 • A korszerű berendezés segítségével az eddig előforduló több napos duzzasztási üzemszünetek 2-3 órára csökkennek.
 • Elkészültek a Kis-Rába beeresztő zsilip komplex felújítási munkái is. A zsilip elzáró szerkezetei korszerű hajtóműveket kaptak, helyi és távműködtetési lehetőséggel kiépítve.
 • A nicki vezérlő épületbe új számítógépes üzemirányítási rendszert szereltek be, melyhez optikai hálózat biztosítja az adatok áramlását a telephelyen belül, valamint az energiaellátás a fogyasztásmérés is korszerűsödött a telephelyen.
 • Felújították a komplex gépházi 0,4kV-os elosztót és a hídvilágítást is. Tartalék áramforrásként egy új korszerű áramfejlesztőt telepítettek.
 • És még mire jó?

  „A felújításnak köszönhetően a mű tartósan képes lesz ellátni jelentős térségi szerepét az árvízvédelem, a jéglevezetés, az ökológiai és természetvédelmi célú vízpótlás, az öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítás területén. A rekonstrukció után a létesítmény elsődleges funkcióin túl kedvezőbbek lesznek a feltételek a halászati vízfelület kezelésére is” – írja a Vízügy.

  Azt már mi tesszük hozzá, hogy a felújított gát és környéke akár őszi kirándulások célpontja is lehet.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
  Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
  StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
  Jön az egyházi lakásügynökség
  StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
  Jön az egyházi lakásügynökség
  StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
  Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
  StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
  Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?