NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A önkormányzat azt ígéri, hogy hamarosan felszámolják az összes szombathelyi illegális hulladéklerakót

Megkérdeztük, hogy nem szélmalomharc-e, amit a szemét ellen vívnak?

Újabb sajtótájékoztatót tartott az illegális hulladéklerakók témájában szerdán a szombathelyi önkormányzat. A helyszín a 87-es elkerülő börtön környéki szakasza, ahol a munkagépek és sárga mellényes dolgozók már gőzerővel pucolták az árkokat és a bozótost.

Még úgy is rengeteg a szemét, hogy ezen a területen már majdnem végeztek
fotó: Kiss Tamás

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy a város tavaly év végén 20 millió forintot nyert el egy belügyminisztériumi pályázaton, amit az illegális hulladéklerakók feltérképezésére, felszámolására és a szemét kezelésére tudnak fordítani.

A pályázat keretében tizenegy olyan illegális hulladéklerakót sikerült felkutatni, ahová a lakók „üzemszerűen” hordják a szemetet. Február végéig az önkormányzat ezeket a lerakókat meg fogja szüntetni – hangzott el a tájékoztatón.

Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere
fotó: Kiss Tamás

„Amikor a szelektív szigetekhez vagy a kommunális edényekhez valaki leteszi a szemetét, azzal ugyanúgy illegális hulladékot képez. A mindannyiunk által befizetett adóból így plusz összeget kell ráfordítani ezek elszállítására és kezelésére” – mondta el az alpolgármester, aki ezért arra kéri Szombathely lakóit, hogy ha nagyobb mennyiség gyűlik össze, adják le a hulladékudvarban.

Horváth Soma hozzátette, hogy az önkormányzat egy másik pályázatot is megcélzott, melynek keretében térfigyelő kamerákat szeretnének kihelyezni a szelektív hulladékgyűjtőkhöz. Ennek a pályázatnak márciusban lesz meg az eredménye.

A sajtótájékoztatón megszólalt Taoufik Roland, a SZOMHULL Kft. ügyvezető igazgatója, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális hulladéklerakók gyakran szántóföldek mellett alakulnak ki, így az eső a veszélyes anyagokat kioldja és belemossa a termőföldbe. Ezért mielőtt valaki kitenné a szemetét a bozótosba, gondoljon bele abba, hogy az az étel is onnan jön, amit majd megeszik.

Taoufik Roland, a SZOMHULL Kft. ügyvezető igazgatója
fotó: Kiss Tamás

Lapunk kérdésére, miszerint nem szélmalomharcot vív-e az önkormányzat az illegális hulladéklerakókkal szemben, Horváth Soma azt felelte, hogy ez a probléma sajnos mindig felüti a fejét, de az ilyen pályázatokkal, figyelemfelhívásokkal és szemléletformáló kampányokkal szép lassan el lehet érni eredményeket.

Kapcsolódó

2020.08.26. 16:29

Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben

/ közélet 13 hsz. 1 kapcs. /
A Parkerdőben két hét alatt tíz szemetelőt értek tetten a kihelyezett kamerák segítségével.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata