NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Így néz ki ma Magyarország első és egyben utolsó működő nemezgyárának épülete Kőszegen

A múlt izgalmas dolog, tele olyan képekkel, történetekkel, amik rengeteg emléket hoznak a felszínre.

Egy régi gyártelepnek különösen sok mesélni valója van, hiszen sokszor emberek tízezreinek jelentette a megélhetést és szinte a mindennapi életet. Ilyen lehet Kőszegen az egykori nemezgyár is, amelyet még 1896-ban Eisner Kamill és Eisner Frigyes alapított. A telep mára elhagyatottnak tűnik, az egykori nyüzsgésnek nyoma sincs. A főépület vörös téglafala és zöld ablakainak kontrasztja élettel tölti meg az amúgy ridegnek tűnő gyárudvart.

Külsőre még egész jó állapotban van
fotó: Mészáros D. Zsolt

Csövek, rozsdás létra és üres szűk folyosók növelik bennük az elhagyatottság érzését. Sötétedés után talán már nem szívesen kóborolnánk a falai között.

fotó: Mészáros D. Zsolt
Az érzések egyszerre hatnak nyomasztónak és izgalmasnak
fotó: Mészáros D. Zsolt

Amúgy ez Magyarország első és egyben utolsó még működő nemezgyára. Bár a termelés már nem ölt nagyipari méreteket, ezek a régi gépek még midig munkára foghatók. „Bizonyított tény, hogy a nemezkészítés … ősibb mesterség és művészet, mint a fonás vagy a szövés." Állította egykor Berthold Laufer amerikai néprajzkutató.

Az előállításhoz használt gépsorok
fotó: Mészáros D. Zsolt

2014-ben diákok egy csoportja próbált megoldást találni, hogyan lehetne hasznosítani az egykori főépületet. Egy olyan helyet vizionáltak, amely minden szempontból előremutató, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható, és magában foglalja a jelenleg is működő nemezgyárat. A terv terv maradt.

Vajon mi lesz a jövője?
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az épületek végében a Gyöngyös patakra épített zsilip egyidős a gyárral. Bár az 1998 –as árvíz szinte elpusztította, felújítása láthatóan, csak funkcionálisan valósult meg. Helyi idegenvezetőm szerint a zsilip utáni kimélyített meder egy darabig amolyan városi strandként szolgált.

fotó: Mészáros D. Zsolt

A félig leszakad híd, ami a zsilipen átvezet, a szépen sorakozó fogaskerekek és a kopottas zöld festék elegye egy fotós számára izgalmas témát kínálnak.

fotó: Mészáros D. Zsolt
A képre kattintva tekintse meg galériánkat.
fotó: Mészáros D. Zsolt

És így a végére esetleg, ha valaki nem tudná mi is az a nemez:

„A nemez ősi eredetű textil, amit hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak vizes közegben. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézzel előállított nemezt a gyári, műszaki nemeztől, bár készítésük alapja azonos. A nemezt a textiliparban és gyakran a köznyelvben is filcnek nevezik” (Forrás:Wikipedia)

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst
StarMan: H* n*m tr*f*, n* *rj*n*k v*cc*k*t. L*gy *s*csk*, 1 h*t*n *t t*rt...
Nem tréfa: 110 km/órás széllökések és jégeső jön
StarMan: H*ly*kn*k: k*r*s*b*n m*gt*l*ln* *z *rv*s* sz*kl*p*k*t. J*v*sl*m ...
Nagyon csúnya hírek érkeztek a delta variánsról
StarMan: J*gs*mv*n*k. * k*r*kp*r*s t*k*r*dj*n m*nd*nh*nn*n....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
StarMan: R*m*k *tl*t *kk*r* b*k*s *t*n....
Hosszú Katinkáról neveznek el egy strandot a Balatonon